A tökéletes mediterrán csirkemell: szaftos, fűszeres és elképesztően egyszerű

mediterrán csirkemell

Miért olyan nehéz igazán szaftos csirkemellet sütni? A válasz egyszerű: a technikán múlik. Ez a mediterrán csirkemell recept megmutatja, hogyan lehet az egyszerű csirkemellet fantasztikus étellé varázsolni pár mediterrán fűszerrel és néhány trükkel.

Ropogós szélek, belül omlós hús, pikáns fűszerek – garantált, hogy ez a recept az asztal sztárja lesz!

Hozzávalók

  • 4 db csirkemellfilé
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 citrom leve és héja
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1 dl zöldségalaplé (vagy víz)
  • Friss petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés

Páclé összeállítása

Egy tálban keverd össze az olívaolajat, citromlevet, citromhéjat, fokhagymát, fűszereket, mustárt és az alaplevet. Ez adja a szaftos állag titkát.

Csirkemell előkészítése

A csirkemellfiléket óvatosan klopfold ki egyenletes vastagságúra, sózd, borsozd, majd tedd egy zárható zacskóba vagy tálba, és öntsd rá a páclevet.

Pácolás

Hűtőben pácoljuk legalább 1 órát, de az igazi ízbomba érdekében akár 3–4 órán át is hagyhatjuk állni.

Sütés

Egy grillserpenyőt hevíts fel, és közepes lángon, oldalanként 5-6 percig süsd a csirkemelleket, amíg szép aranybarna kéreg képződik rajtuk. Ne szúrd meg, hogy ne száradjon ki!

Pihentetés

Sütés után fedd le fóliával, és pihentesd 5–10 percig, hogy a szaftok ne távozzanak el vágás közben.

Tálalás

Szeletelve kínáld, friss petrezselyemmel megszórva, citromkarikákkal díszítve. Köretként tökéletes hozzá sült zöldség vagy bulgur.

Tippek

  • Ne süsd túl a csirkét! A leggyakoribb hiba a kiszárítás. A pihentetés megmenti!
  • A dijoni mustár karaktert ad az ízvilágnak, de elhagyható, ha érzékeny vagy rá.
  • Használj öntöttvas serpenyőt, ha igazán egyenletes hőeloszlást szeretnél.

Egészséges alternatívák

  • Alaplé helyett víz is használható a kalóriák csökkentéséhez.
  • A mustárt lecserélheted görög joghurtra, ha krémesebb hatást szeretnél.
  • Tálald friss kevert salátával vagy párolt brokkolival a szénhidrátmentes változathoz.

Elkészítési idő

Előkészítés: 15 perc + pácolás (1–4 óra)
Sütés: 15 perc
Összesen: 30 perc + pácolás

Tápértékek

Kalória: 375 kcal
Fehérje: 40 g
Szénhidrát: 8 g
Zsír: 18 g
Rost: 2 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

mediterrán csirkemell
Save
mediterrán csirkemell
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights