Az aszalt paradicsomos csirke egy különleges, mediterrán ízvilágú fogás, amely tökéletes választás egy hétköznapi vacsorához vagy akár egy ünnepi asztalra is. Az aszalt paradicsom intenzív, édes-savanykás íze remekül harmonizál a szaftos csirkével, amelyet fokhagymával, friss fűszerekkel és egy kis tejszínnel vagy sajttal tehetünk még ízletesebbé.
A aszalt paradicsomos csirke recept hozzávalói
- 4 db csirkemellfilé
- 10-12 db aszalt paradicsom (olajban eltett)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl főzőtejszín (vagy görög joghurt)
- 100 g reszelt parmezán vagy mozzarella
- 1 tk bazsalikom
- 1 tk oregánó
- 1 tk só
- ½ tk frissen őrölt fekete bors
- 2 ek olívaolaj
- 1 dl száraz fehérbor (opcionális)
Elkészítés
Előkészítés
A csirkemelleket tisztítsd meg, majd vágd őket vékony szeletekre vagy kisebb kockákra. Az aszalt paradicsomokat csíkozd fel, a vöröshagymát vágd apróra, a fokhagymát pedig zúzd össze.
Csirke pirítása
Egy nagy serpenyőben hevíts fel olívaolajat, majd pirítsd meg benne a csirkemell darabokat. Fűszerezd sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal. Amikor a csirke aranybarnára sül, vedd ki a serpenyőből.
A szósz elkészítése
Ugyanabban a serpenyőben dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a fokhagymát és az aszalt paradicsomokat. Pár percig pirítsd, majd öntsd hozzá a fehérbort, és hagyd, hogy elpárologjon az alkohol. Ezután add hozzá a főzőtejszínt.
Összeállítás
Tedd vissza a pirított csirkét a szószba, majd szórd meg reszelt parmezánnal vagy mozzarellával. Főzd még néhány percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálalás
Melegen tálald friss petrezselyemmel vagy bazsalikomlevelekkel megszórva. Köretként kínálhatsz hozzá friss salátát, párolt zöldségeket, kuszkuszt vagy burgonyapürét.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 30 perc
Tippek
- Készítheted egy kevés pirított bacon hozzáadásával is, amely kiemeli az aszalt paradicsom karakteres ízét.
- Tejszín helyett használhatsz kókusztejszínt vagy natúr görög joghurtot.
- Extra ropogós textúráért keverhetsz a tetejére pirított fenyőmagot vagy mandulát.
Tápértékek
Kalória: 350 kcal
Fehérje: 40 g
Szénhidrát: 10 g
Zsír: 15 g
Rost: 2 g
