
Az aszpikos csirkemell egy igazi retro kedvenc, amely gyakran szerepel a húsvéti, karácsonyi vagy szilveszteri hidegtálakon. Ez az étel nemcsak látványos, de könnyed és hidegen tálalva kifejezetten frissítő is. A zselatinnal megkötött húsos, zöldséges rétegek nemcsak finomak, hanem jól előkészíthetők, így ideálisak vendégváró fogásként is.
A recept különlegessége a szépen kirakott tojás, répa és borsó, amelyek a derékban átfutó csirkemell szeletek körül díszítik az áttetsző aszpikot – szinte már művészi hatást keltve.
A aszpikos csirkemell hozzávalói
- 3 db csirkemellfilé
- 4 db főtt tojás
- 2 szál sárgarépa
- 1 kis konzerv zöldborsó (vagy kb. 10 dkg főtt borsó)
- 1 csokor petrezselyem (a díszítéshez)
- 15 g zselatinpor
- 1 liter húsleves (csontleves vagy leveskockából)
- só, bors ízlés szerint
- 1 gerezd fokhagyma (egészben, az ízesítéshez)
- 1 babérlevél
Elkészítés
Elkészítés
1. A csirkemelleket enyhén sózzuk, borsozzuk, majd egy kevés vízben vagy húslevesben megfőzzük – ne túl erősen, hogy a hús szaftos maradjon. A főzőlevet ne öntsük ki, szükség lesz rá az aszpikhoz.
2. A sárgarépát megtisztítjuk, karikára vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük.
3. A tojásokat keményre főzzük, majd megtisztítjuk és hosszában kettévágjuk.
4. A húslevest leszűrjük, és kb. 1 liter mennyiséget felforralunk. Hozzáadjuk a babérlevelet és a fokhagymát, majd 10 perc után eltávolítjuk őket.
5. A még meleg leveshez keverjük a zselatinport, alaposan elkeverjük, amíg teljesen feloldódik.
6. Előkészítünk egy őzgerincformát vagy hasonló formát. Az alját és oldalát kibéleljük folpackkal, hogy könnyen ki lehessen borítani.
7. Elrendezünk a forma alján szépen néhány répa-, tojás-, és borsószemet, illetve petrezselyemlevelet díszítésként.
8. Ezután jöhet egy vékony réteg zselatinos húsleves – óvatosan, hogy ne mossa el a díszítést.
9. Ha megdermedt, rétegezzük bele a felszeletelt csirkemellet, a tojást, répát, borsót. Minden réteget öntsünk le egy kevés zselatinnal, és várjuk meg, míg megköt, mielőtt új réteget teszünk.
10. Ha megtelt a forma, lefedjük, és hűtőbe tesszük legalább 4–5 órára (ideális esetben egy éjszakára).
11. Tálalás előtt a formát rövid időre forró vízbe mártjuk, majd kiborítjuk egy tálra. Felszeletelve, hidegen kínáljuk.
Elkészítési idő
Előkészítés: 30 perc
Sütés: 5 óra (hűtés)
Összesen: 5 óra 30 perc
Tippek
- A húsleves legyen szép tiszta, átszűrt – ettől lesz átlátszó az aszpik.
- A zöldségeket ne főzd túl, hogy megtartsák formájukat és élénk színüket.
- Az ízesítéshez akár egy kis citromlevet is adhatunk a zselatinhoz – kellemes frissítő ízt ad.
- Ha tartasz a zselatin nem megkötésétől, használj lapzselatint, ami stabilabb végeredményt ad.
- A formát béleld ki folpackkal vagy sütőpapírral, így könnyebb lesz kiborítani.
Tápértékek
Kalória: 145 kcal
Fehérje: 22 g
Szénhidrát: 2.5 g
Zsír: 5.8 g
Rost: 0.6 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is!
- A legfinomabb rántott csirkemell receptje, amit valaha készítettél
- Aszalt paradicsomos csirke recept – Szaftos és ínycsiklandó fogás
- Hogyan készítsd el a tökéletes kijevi csirkemellet? – A klasszikus, ínycsiklandó töltött fogás
