Szeretnél valami igazán gyors, egészséges és ízekben gazdag vacsorát? Az ázsiai zöldséges csirke wokban az egyik legjobb választás! Ez a recept nemcsak villámgyorsan elkészül, de tele van roppanós zöldségekkel, szaftos csirkemellel és harmonikus ázsiai fűszerekkel. Tökéletes opció rohanós hétköznap estére vagy ha valami különlegeset főznél minimális munkával. A recept titka az egyszerűségében rejlik – a csirkemell és zöldségek kombinációja egészséges, a szójaszósz és gyömbér pedig ízgazdag karaktert ad. Ha szereted az ázsiai konyhát, ezt a wokos csirkét imádni fogod.
Hozzávalók
- 50 dkg csirkemellfilé
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál szezámolaj (vagy olívaolaj)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
- 1 közepes sárgarépa
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 kis cukkini
- 10 dkg brokkoli
- 5 dkg bébikukorica (opcionális)
- 2 szál újhagyma
- 1 teáskanál keményítő + 1 dl víz (sűrítéshez)
- Só, bors ízlés szerint
- Egy marék szezámmag a tálaláshoz
- Párolt rizs vagy tojásos tészta köretnek
Elkészítés
Csirkemell előkészítése
A csirkemellet vékony, hasonló méretű csíkokra vágjuk, hogy egyenletesen és gyorsan süljön meg. Ez segít, hogy minden darab szaftos maradjon. Sózzuk, borsozzuk, majd kb. 10 percig pihentetjük szobahőmérsékleten – így még puhább lesz sütéskor. Ha időnk engedi, előző este, szójaszósszal és gyömbérrel pácolhatjuk, ez extra ízt ad.
Zöldségek előkészítése
A sárgarépát vékony csíkokra, a paprikát hosszában szeleteljük, a cukkinit félkarikákra, a brokkolit kis rózsákra szedjük. Az újhagymát felkarikázzuk, a fokhagymát és gyömbért finomra reszeljük. A zöldségeket előre előkészítve a gyors wokolás alatt nem maradnak nyers részletek.
Wok használata és előmelegítés
Egy méretes wokserpenyőt erőteljesen felforrósítunk (közepesen magas hőmérséklet), majd hozzáadjuk a szezámolajat. Ha nincs wokunk, használhatunk egy vastag aljú serpenyőt is. A forró olaj segít megőrizni a zöldségek ropogósságát és elkerülni a túlzott olajfelvételt.
Csirke sütése
A felmelegedett wokba tesszük a csirke csíkokat és ropogósra sütjük minden oldalukat 2–3 perc alatt. Fontos, hogy ne zsúfoljuk túl a serpenyőt, hogy a hús ne párolódjon saját levében. Amikor szép aranybarna színt kapott, kiszedjük a wokból.
Zöldségek wokolása
Ugyanebben a wokban először a fokhagymát és gyömbért pirítjuk illatosra kb. 30 másodperc alatt, majd hozzáadjuk a sárgarépát és brokkolit. 1–2 perc után jöhet a paprika és cukkini, végül az újhagyma karikák. Minden zöldséget élénken, roppanósra wokolunk kb. 3–4 perc alatt.
Szósz és sűrítés készítése
Visszatesszük a csirkét a wokba és ráöntjük a szójaszószt. Közben keverjük össze a keményítőt vízzel, és apránként hozzáadjuk a wokban lévő hozzávalókhoz, hogy kellemesen krémes sűrűséget kapjunk. Ízlés szerint sóval, borssal igazítjuk az ízt. A szezámolaj extra aromát ad, ha a végén még pici kerül bele.
Tálalás fázis
A kész wokos sir-mixet egy mélyebb tálba öntjük, megszórjuk enyhén pirított szezámmaggal, és tálaljuk rizzsel vagy tojásos pirított tésztával. Az étel azonnal fogyasztható, bár pár percet érdemes pihentetni, hogy a szósz kissé összeérjen.
Tippek
- Használj mindig ropogós, friss zöldségeket – így a titka a gyors és kontrasztos textúrában rejlik.
- Ne zsúfold túl a wokot: ha túl sok az étel egyszerre, inkább oszd kettőre a mennyiséget.
- A keményítővíz sűrítő erejét mindig kóstolás után adagold, nehogy túl sűrű legyen.
- Időnként az elkészítés végén adj egy csipet valamilyen chiliport vagy extra szezámolajat az intenzívebb aromáért.
- Használj porszerű fokhagymaport tartalékként, ha friss nincs kéznél – akkor is jó ízt ad.
Egészséges alternatívák
- Teljes kiőrlésű tésztával: Több rostot és lassabb felszívódású szénhidrátot biztosít, mint a fehér rizs.
- Csökkentett sótartalmú szójaszósz: Így alacsonyabb lesz a nátriumbevitel, de az umami íz megmarad.
- Csirke helyett tofu: Vegetáriánus alternatíva, ami kevesebb telített zsírt tartalmaz.
- Kókuszszirup méz helyett: Alacsonyabb glikémiás indexű édesítő, ideális cukorbetegséggel élőknek.
- Extra zöldségek (pl. spenót vagy kelkáposzta): Több vitaminnal, mikrotápanyaggal gazdagítja az ételt.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 10 perc
Összesen: 20 perc
Tápértékek
Kalória: 330 kcal
Fehérje: 38 g
Szénhidrát: 38 g
Zsír: 9 g
Rost: 3.8 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Szójaszószos csirkemell wokban – így lesz igazán szaftos és fűszeres
- Édes savanyú csirke wokban – az ázsiai konyha klasszikusa otthon
- Indiai fűszeres csirkemell recept – illatos, egzotikus és egyszerű
