Baconbe göngyölt csirkemell őzgerincformában – Ünnepi fogás egyszerűen
Szeretnél egy látványos és ízletes fogást készíteni, ami garantáltan lenyűgözi a vendégeidet? A baconbe göngyölt csirkemell őzgerincformában tökéletes választás! Ez a recept nemcsak finom, hanem könnyen elkészíthető, és minden alkalomra megállja a helyét.
Hozzávalók
- 80 dkg csirkemellfilé
- 20 dkg szeletelt bacon
- 2 db tojás
- 4 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál finomliszt
- 15 dkg reszelt trappista sajt
- 3 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 csokor friss petrezselyem (aprítva)
- só, bors ízlés szerint
- vaj és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez
Elkészítés
A csirkemell előkészítése
A csirkemellfiléket mossuk meg, majd vágjuk kisebb kockákra. Sózzuk, borsozzuk, és tegyük félre, amíg elkészítjük a masszát.
A massza elkészítése
Egy nagy tálban keverjük össze a tojásokat, a tejfölt, a lisztet, a zúzott fokhagymát, az aprított petrezselymet és a reszelt sajtot. Adjuk hozzá a fűszerezett csirkemellkockákat, és alaposan keverjük össze, hogy minden darabot bevonjon a massza.
Az őzgerincforma előkészítése
Kenjük ki az őzgerincformát vajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával. Béleljük ki a formát a baconszeletekkel úgy, hogy a szeletek kissé fedjék egymást, és a végeik kilógjanak a forma szélén.
A forma megtöltése
Öntsük a csirkés masszát a baconnel kibélelt formába, majd hajtsuk rá a kilógó baconszeleteket, hogy teljesen befedjék a masszát. Ha maradt még bacon, tegyük a tetejére is néhány szeletet.
Sütés
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Fedjük le a formát alufóliával, és süssük 40 percig. Ezután vegyük le a fóliát, és süssük további 15-20 percig, amíg a bacon szép aranybarnára sül.
Tálalás
Hagyjuk a sült csirkemellet 10 percig pihenni, majd borítsuk ki egy tálra, és szeletelve tálaljuk. Kínálhatunk mellé friss salátát, párolt zöldséget vagy burgonyapürét.
Tippek
- Használhatunk füstölt sajtot a trappista helyett, hogy intenzívebb ízt kapjunk.
- A masszába keverhetünk apróra vágott gombát vagy paprikát is a változatosság kedvéért.
- Ha szeretnénk, a tejfölt helyettesíthetjük tejszínnel a krémesebb állag érdekében.
Egészséges alternatívák
- Válasszunk pulykabacont a hagyományos helyett.
- A finomliszt helyett használjunk teljes kiőrlésű lisztet az egészségesebb változatért.
- A masszához keverhetünk reszelt cukkinit vagy sárgarépát a rosttartalom növeléséhez.
Elkészítési idő
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 60 perc
Összesen: 80 perc
Tápértékek
Kalória: 520 kcal
Fehérje: 45 g
Szénhidrát: 5 g
Zsír: 35 g
Rost: 1 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Sajtos tejfölös baconös csirkemell őzgerincben sütve
- Baconos csirke recept – Szaftos, ropogós, ellenállhatatlan
- Aszalt szilvás diós csirkemell
