Ez a baconba burkolt, szaftos csirkemellalapú „torta” nemcsak ízében, hanem megjelenésében is lenyűgöző. Az őzgerincformában sütött töltött húsétel tökéletes választás ünnepi asztalra – legyen szó karácsonyról, húsvétról vagy születésnapi ebédről. A belül omlós, fűszeres csirkemell masszát kívül ropogósra sült bacon öleli körbe, a szeletek szépen formázhatók és melegen, langyosan vagy hidegen is kiválóan tálalhatók.
Ez az étel nemcsak mutatós, hanem jól előkészíthető és könnyen szállítható is, így vendégségbe, családi összejövetelekre is ideális.
A baconos csirkemell torta őzgerincben hozzávalói
- 60 dkg darált csirkemellfilé
- 1 db tojás
- 1 közepes fej vöröshagyma (apróra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 teáskanál mustár
- 2 evőkanál tejföl
- 10 dkg reszelt sajt (trappista vagy edami)
- 6 dkg zsemlemorzsa
- só, bors, majoranna ízlés szerint
- kb. 20 szelet bacon
- kevés olaj vagy vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Az őzgerincformát kivajazzuk vagy kiolajozzuk.
2. A baconszeleteket hosszában egymást fedve, keresztben elhelyezzük a formában úgy, hogy kilógjanak a szélein – ezzel fogjuk majd betakarni a tölteléket.
3. A darált csirkemellet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a mustárt, tejfölt, a reszelt sajtot és a zsemlemorzsát.
4. Fűszerezzük sóval, borssal és majorannával, majd alaposan összedolgozzuk a masszát.
5. A tölteléket belesimítjuk a baconos formába, majd a kilógó baconszeletekkel betakarjuk a tetejét.
6. Alufóliával lefedjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben 35 percig sütjük.
7. Ezután levesszük a fóliát, és további 15–20 perc alatt pirosra, ropogósra sütjük a bacont.
8. Sütés után 10 percet pihentetjük, majd óvatosan kifordítjuk a formából.
9. Melegen és hidegen is szeletelhető, jól mutat salátával vagy krumplipürével.
Elkészítési idő
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 50 perc
Összesen: 1 óra 10 perc
Tippek
- Darált pulykahússal is elkészíthető, hasonlóan finom és diétásabb változat.
- Ha a massza túl lágy, adj hozzá még kevés zsemlemorzsát.
- Tálalás előtt díszítheted friss zöldfűszerekkel vagy hagymakarikákkal.
- Sütés közben a formából kisült zsiradékot leöntheted, hogy ropogósabb legyen a bacon.
Tápértékek
Kalória: 310 kcal
Fehérje: 27 g
Szénhidrát: 4 g
Zsír: 20 g
Rost: 0.3 g
