Bazsalikomos csirkemell mediterrán hangulatban – 30 perc alatt kész!
Szeretnél egy könnyed, mégis karakteres ízvilágú vacsorát, ami visszahozza az olasz nyár hangulatát? A bazsalikomos csirkemell egyszerre friss, illatos és rendkívül egyszerűen elkészíthető. A mediterrán konyha egyik legkedveltebb fűszere, a bazsalikom tökéletesen harmonizál a csirkemell semleges ízével, így együtt egy fantasztikusan ízletes fogást alkotnak.
Hozzávalók
- 4 db csirkemellfilé
- Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 ml főzőtejszín vagy görög joghurt
- 1 marék friss bazsalikomlevél (vagy 1,5 teáskanál szárított bazsalikom)
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1/2 citrom leve
- Reszelt parmezán sajt (opcionális)
- Egy kevés vaj (1 evőkanál)
- Petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés
Előkészítés
A csirkemellfiléket alaposan megtisztítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalukat, és félretesszük pihenni.
Sütés
Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és a vajat közepes lángon. A csirkeszeleteket mindkét oldalukon aranybarnára sütjük, oldalanként kb. 3-4 percig. A megsült szeleteket kivesszük, és melegen tartjuk.
Szósz elkészítése
Ugyanabban a serpenyőben, ahol a csirkét sütöttük, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és 1 percig pirítjuk. Hozzáöntjük a főzőtejszínt, majd hozzáadjuk az aprított bazsalikomot, oregánót és a citromlevet. A szószt közepes lángon főzzük 5-7 percig, amíg kissé besűrűsödik.
Összeállítás
Visszahelyezzük a csirkeszeleteket a szószba, és további 2-3 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás
A kész ételt friss petrezselyemmel és reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk. Köretként kínálhatunk hozzá friss salátát, főtt tésztát vagy párolt zöldségeket.
Tippek
- Ha lehetőség van rá, használjunk friss bazsalikomot, mivel intenzívebb ízt ad az ételnek.
- A főzőtejszín helyett használhatunk görög joghurtot vagy kókusztejszínt, ha könnyedebb változatot szeretnénk.
- A citromlé frissességet ad a szósznak, de ha savasabb ízt szeretnénk, adhatunk hozzá egy kevés fehérborecetet is.
- A reszelt parmezán sajt gazdagabbá teszi az étel ízét, de elhagyható, ha könnyebb változatot szeretnénk.
Egészséges alternatívák
- A főzőtejszín helyett használjunk görög joghurtot, hogy csökkentsük a zsírtartalmat.
- A kókusztejszín laktózmentes alternatíva, amely különleges ízt ad az ételnek.
- Tálaljuk a csirkét párolt zöldségekkel vagy teljes kiőrlésű tésztával a kiegyensúlyozottabb étkezésért.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 30 perc
Tápértékek
Kalória: 397 kcal
Fehérje: 47.4 g
Szénhidrát: 11 g
Zsír: 16.7 g
Rost: 1.5 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Paradicsomos csirkemell spagettivel – gyors olaszos vacsora
- Mozzarellás paradicsomos csirkemell sütőben
- Krémsajtos spenótos csirkemell
