Szereted a szaftos, fűszeres tokány ételeket a régi idők ízvilágában? Borsos tokány csirkemellből könnyű, gyors és igazán tartalmas – mégis modern, egészségtudatos választás a hétköznapokra. A fokozatosan csökkenő só és a bors intenzív aromája a nagymama variánsát idézi, miközben a csirkemell könnyedsége miatt egészben illik egy egészséges étrendbe.
Hozzávalók
- 60 dkg csirkemellfilé (kb. 4 szelet)
- 2 evőkanál vaj vagy olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál liszt
- 2 tk egész fekete bors
- 1 tk őrölt fekete bors
- 2 dl száraz fehérbor (elhagyható)
- 2 dl húsleves vagy víz
- 1 dl tejföl
- Só ízlés szerint
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
Elkészítés
Előkészítés
A csirkemellet szeleteld kb. 1 cm vastagra, kockázd fel a hagymát, zúzd össze a fokhagymát, és mérd ki a többi hozzávalót.
Hagyma és fokhagyma dinsztelése
Melegítsd fel a vajat vagy olajat, majd dinszteld üvegesre a vöröshagymát. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd további 1 percig.
Csirkemell pirítása
Tedd bele a csirkeszeleteket, és süsd körben-barnára, hogy kérget kapjon.
Liszt, bors és alap megépítése
Szórd rá a lisztet, alaposan keverd el, majd add hozzá a kétféle borsot, és pirítsd 1–2 percig.
Folyadék hozzáadása
Öntsd rá a bort, főzd el az alkoholt, majd add hozzá a húslevest vagy vizet, és kevergetve besűrűsödik.
Párolás és tejfölös krémesség
Fedd le, párold 10 percig, majd keverd hozzá a tejfölt, főzd még 2 percig, sózd ízlés szerint.
Tálalás
Szórd meg petrezselyemmel, és hagyd állni 1–2 percet tálalás előtt. Tálald frissen kifőzött tésztával.
Tippek
- Használhatsz egész szemes borsot az intenzívebb ízért.
- A fehérbor helyett használj borecetet és vizet alternatívaként.
- Sütés előtt pirított hagyma mélyíti az ízvilágot.
Egészséges alternatívák
- Vaj helyett olívaolajjal csökkentheted a telített zsírt.
- Tejföl helyett görög joghurt a könnyed, krémes textúráért.
- Fehérbor helyett használj trendi, hús nélküli verzióban.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 20–25 perc
Összesen: 30–35 perc
Tápértékek
Kalória: 480 kcal
Fehérje: 38 g
Szénhidrát: 8–12 g
Zsír: 22 g
Rost:
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
