Borsos tokány csirkemellből recept – ahogy a nagyi készítette

borsos tokány csirkemellből

Szereted a szaftos, fűszeres tokány ételeket a régi idők ízvilágában? Borsos tokány csirkemellből könnyű, gyors és igazán tartalmas – mégis modern, egészségtudatos választás a hétköznapokra. A fokozatosan csökkenő só és a bors intenzív aromája a nagymama variánsát idézi, miközben a csirkemell könnyedsége miatt egészben illik egy egészséges étrendbe.

Hozzávalók

  • 60 dkg csirkemellfilé (kb. 4 szelet)
  • 2 evőkanál vaj vagy olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 tk egész fekete bors
  • 1 tk őrölt fekete bors
  • 2 dl száraz fehérbor (elhagyható)
  • 2 dl húsleves vagy víz
  • 1 dl tejföl
  • Só ízlés szerint
  • 1 evőkanál aprított petrezselyem

Elkészítés

Előkészítés

A csirkemellet szeleteld kb. 1 cm vastagra, kockázd fel a hagymát, zúzd össze a fokhagymát, és mérd ki a többi hozzávalót.

Hagyma és fokhagyma dinsztelése

Melegítsd fel a vajat vagy olajat, majd dinszteld üvegesre a vöröshagymát. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd további 1 percig.

Csirkemell pirítása

Tedd bele a csirkeszeleteket, és süsd körben-barnára, hogy kérget kapjon.

Liszt, bors és alap megépítése

Szórd rá a lisztet, alaposan keverd el, majd add hozzá a kétféle borsot, és pirítsd 1–2 percig.

Folyadék hozzáadása

Öntsd rá a bort, főzd el az alkoholt, majd add hozzá a húslevest vagy vizet, és kevergetve besűrűsödik.

Párolás és tejfölös krémesség

Fedd le, párold 10 percig, majd keverd hozzá a tejfölt, főzd még 2 percig, sózd ízlés szerint.

Tálalás

Szórd meg petrezselyemmel, és hagyd állni 1–2 percet tálalás előtt. Tálald frissen kifőzött tésztával.

Tippek

  • Használhatsz egész szemes borsot az intenzívebb ízért.
  • A fehérbor helyett használj borecetet és vizet alternatívaként.
  • Sütés előtt pirított hagyma mélyíti az ízvilágot.

Egészséges alternatívák

  • Vaj helyett olívaolajjal csökkentheted a telített zsírt.
  • Tejföl helyett görög joghurt a könnyed, krémes textúráért.
  • Fehérbor helyett használj trendi, hús nélküli verzióban.

Elkészítési idő

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 20–25 perc
Összesen: 30–35 perc

Tápértékek

Kalória: 480 kcal
Fehérje: 38 g
Szénhidrát: 8–12 g
Zsír: 22 g
Rost:

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

borsos tokány csirkemellből
Save
borsos tokány csirkemellből
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights