Citromos rozmaringos csirkemell – mediterrán ízek a konyhádban

citromos rozmaringos csirkemell
citromos rozmaringos csirkemell

Ha valami igazán friss, mégis karakteres ízvilágra vágysz, a citromos rozmaringos csirkemell tökéletes választás. Ez az étel azonnal a napsütötte mediterrán tájakra repít – ahol a citrom élénksége, az olívaolaj bársonyossága és a rozmaring fűszeres illata alkot tökéletes harmóniát.

A recept különlegessége az egyszerűségében rejlik: minimális hozzávalóval készül, mégis fantasztikus ízélményt nyújt. Akár gyors vacsorának, akár hétvégi grillmenünek is tökéletes, és garantáltan elnyeri a család és a vendégek tetszését is.

Hozzávalók

  • 500 g csirkemellfilé
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál friss vagy szárított rozmaring
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db bio citrom leve és reszelt héja
  • só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • opcionálisan: 1 teáskanál méz (az ízek kiegyensúlyozásához)
  • tálaláshoz: friss zöldsaláta vagy párolt zöldség

Elkészítés

Előkészítés

Mosd meg a csirkemellet, majd papírtörlővel töröld szárazra. Vágd hosszában ketté, hogy vékonyabb szeleteket kapj, így gyorsabban és egyenletesebben sülnek majd át.

Pác elkészítése

Egy kisebb tálban keverd össze az olívaolajat, a reszelt citromhéjat, a citromlevet, a zúzott fokhagymát, a rozmaringot, sót és borsot. Ha szeretnéd egyensúlyozni a citrom savasságát, adj hozzá egy teáskanál mézet is.

Pácolás

Tedd a csirkemellszeleteket egy zárható zacskóba vagy tálba, és öntsd rá a pácot. Forgasd meg, hogy mindenhol befedje a húsokat. Pihentesd legalább 30 percet (vagy akár egy éjszakát a hűtőben, ha van időd).

Sütés/grillezés

Forrósíts fel egy serpenyőt vagy grillserpenyőt közepes-magas lángon. Tedd rá a bepácolt csirkemellet, és süsd oldalanként 4–5 percig, amíg szép aranybarna kérget kap, és teljesen átsül. Ne mozgasd túl sokat, hadd karamellizálódjon a külseje.

Tálalás

Tálald friss zöldsalátával, grillezett zöldségekkel, vagy akár egy adag kuszkusszal, bulgurral. A tetejére cseppenthetsz még egy kevés friss citromlevet tálaláskor, hogy még intenzívebb legyen az íze.

Tippek

  • Használj bio citromot, ha a héját is szeretnéd reszelni, hogy elkerüld a viaszréteget és a vegyszereket.
  • Ha marad a pácból, ne öntsd ki: felforralva mártásként is tálalhatod a csirke mellé.
  • Serpenyő helyett sütőben is megsütheted: 180°C-on kb. 20 percig lefedve, majd 5 percig pirítva.
  • Ha grillezel, előtte olajozd meg a rácsot, nehogy leragadjon a hús.

Egészséges alternatívák

  • Olívaolaj helyett próbáld ki avokádóolajjal vagy joghurtos-citromos pácban.
  • Párolt köret helyett kínálhatod friss zöld smoothie-val vagy grillezett cukkinivel.
  • A csirkemell helyett használhatsz pulykamellfilét is – szintén sovány és gyorsan átsül.

Elkészítési idő

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 10 perc
Összesen: 20–40 perc

Tápértékek

Kalória: 320 kcal
Fehérje: 36 g
Szénhidrát: 4 g
Zsír: 17 g
Rost: 2 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

citromos rozmaringos csirkemell
citromos rozmaringos csirkemell

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights