A Csirke Tikka Masala egy klasszikus indiai étel, amelyet szaftos, fűszeres paradicsomos szószban főzött csirkekockák alkotnak. Ebben a diétás változatban csökkentett zsírtartalmú joghurttal és kókusztejjel készül, így megőrzi az autentikus ízét, miközben tökéletesen illeszkedik az egészséges étrendbe.
A csirke tikka masala, indiai csirke recept, diétás tikka masala, fitness csirkemell, fűszeres csirkemell hozzávalói
A pácolt csirkéhez:
- 500 g csirkemell, kockára vágva
- 200 g görög joghurt (zsírszegény)
- 1 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 teáskanál friss gyömbér, reszelve
- 1 teáskanál garam masala
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1/2 teáskanál kurkuma
- 1/2 teáskanál füstölt paprika
- Só, bors ízlés szerint
A szószhoz:
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1 teáskanál friss gyömbér, reszelve
- 1 teáskanál garam masala
- 1/2 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 400 g passzírozott paradicsom (passata)
- 150 ml kókusztej (light)
- 1 evőkanál paradicsompüré
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés
Pácolás
A csirkemellet keverd össze a görög joghurttal, fűszerekkel, fokhagymával és gyömbérrel, majd tedd a hűtőbe legalább 30 percre, de ha van időd, akár egy éjszakára is hagyhatod érni az ízeket.
Pirítás
Egy serpenyőben közepes lángon hevíts egy kevés kókuszolajat, majd süsd meg a csirkekockákat, amíg enyhén megpirulnak. Ne főzd túl, mert még a szószban is puhulni fognak. Tedd félre.
Szósz elkészítése
Ugyanabban a serpenyőben párold meg a hagymát, fokhagymát és gyömbért. Adj hozzá minden száraz fűszert, és pirítsd 1-2 percig, hogy intenzívebbek legyenek az ízek.
Paradicsom és kókusztej
Öntsd hozzá a passzírozott paradicsomot, a paradicsompürét és a kókusztejet, majd főzd 10-15 percig, hogy besűrűsödjön. Kóstold meg, és ízlés szerint sózd, borsozd.
Csirke visszarakása
Tedd vissza a csirkekockákat a szószba, és főzd még 5-10 percig, hogy jól átjárják az ízek.
Tálalás
Tálald párolt basmati rizzsel vagy karfiolrizzsel egy alacsonyabb szénhidráttartalmú verzióért. Szórd meg friss korianderrel.
Elkészítési idő
Előkészítés: 30 perc (pácolással együtt)
Sütés: 25 perc
Összesen: 55 perc
Tippek
- Ha igazán krémes szószt szeretnél, adj hozzá még egy kanál görög joghurtot a főzés végén.
- Ha csípősebben szereted, szórj bele egy kis cayenne borsot vagy chilipelyhet.
- Gluténmentes verzió: Minden összetevő természetesen gluténmentes, de mindig ellenőrizd a fűszerek csomagolását!
- Fehérjében gazdag opció: Ha még több fehérjét vinnél be, tálald quinoával vagy lencsével.
Tápértékek
Kalória: 400 kcal
Fehérje: 40 g
Szénhidrát: 30 g
Zsír: 12 g
Rost: 5 g
