
A csirkemell fasírt az egyik legegyszerűbb, mégis egyik legkedveltebb csirkemellből készíthető fogás. Laktózmentes változata különösen előnyös azok számára, akik tejcukor-érzékenyek, mégis szeretnének egy finom, szaftos fasírtot készíteni. Ez a recept nemcsak gyerekbarát, hanem diétás étrendbe is beilleszthető, mert a csirkemell alacsony zsiradéktartalommal párosul.
Ha pedig gluténérzékeny vagy, vagy csak gluténmentesen táplálkozol nézd meg a honlapon a gluténmentes csirkemell recepteket is!
A csirkemell fasírt hozzávalói
- 50 dkg csirkemell filé
- 1 közepes méretű vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 2 evőkanál zabliszt vagy rizsliszt (laktózmentes)
- 1 evőkanál mustár (laktózmentes)
- 1 teáskanál só
- 0,5 teáskanál frissen őrölt fekete bors
- 1 teáskanál morzsolt majoránna
- 1 teáskanál édes pirospaprika
- 2 evőkanál aprított petrezselyem
- 3 evőkanál olívaolaj a sütéshez
A gomba is remekül illik a csirkemellhez. Próbáld ki ezt a hagymás gombás csirkemell receptet Te is!
Elkészítés
Csirkemell előkészítése
A csirkemell filét mosd meg, majd papírtörlővel itasd le róla a felesleges nedvességet. Ezután vágd kisebb darabokra, hogy könnyebben tudja kezelni a darálógép. A darálóban daráld le egészen finomra, hogy később homogén állagú fasírt masszát kapj.
Alapanyagok előkészítése
A vöröshagymát aprítsd egészen finomra, vagy reszeld le, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. A fokhagymát reszeld le vagy zúzd szét. A darált csirkemellhez add hozzá a hagymákat, tojást, zablisztet, mustárt, valamint a fűszereket: sót, borsot, majoránnát, pirospaprikát és aprított petrezselymet. Dolgozd össze alaposan a masszát, hogy egységes legyen.
Fasírt massza formázása
Nedves kézzel formázz kisebb, tenyérnyi lapos fasírtokat a masszából. Ebből a mennyiségből körülbelül 8-10 darab fasírt készíthető.
Fasírtok sütése serpenyőben
Egy nagyobb serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat. Közepes lángon süsd meg a fasírtokat mindkét oldalukon aranybarnára. Egy-egy oldal sütése kb. 4-5 percet vesz igénybe, attól függően, hogy mennyire vastag a fasírt.
Olaj leitatása és tálalás
Sütés után helyezd a fasírtokat papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd melegen vagy hidegen tálald.
Tippek
- A fasírt masszájába reszelt cukkinit vagy sárgarépát is keverhetsz, hogy még szaftosabb legyen.
- Sütőben is elkészíthető: helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 180°C-on 20-25 percig.
- Tálald friss salátával, párolt zöldségekkel vagy teljes kiőrlésű gabonafélékkel.
Egészséges alternatívák
- Használj mandulalisztet vagy zabpelyhet a zabliszt helyett.
- Süsd a fasírtokat sütőben olajspray használatával.
- Adj a masszához aprított spenótot vagy brokkolit a rosttartalom növeléséhez.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 15 perc
Összesen: 30 perc
Tápértékek
Kalória: 190 kcal
Fehérje: 22 g
Szénhidrát: 3 g
Zsír: 10 g
Rost: 1 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Fokhagymás bundás csirkemell – ropogós és ínycsiklandó csirkés finomság
- Spárgás csirkemell baconnel – szaftos és ropogós, tökéletes vasárnapi ebéd
- Mézes mustáros grill csirkemell – édes és pikáns ízorgia a grillről
