A párizsi bundában sült csirkemell a klasszikus magyar konyha egyik kedvelt darabja. Ez a változat eltér a hagyományos rántott csirkemell panírozásától: a bunda lágyabb, aranyló színű és puhább, mint a zsemlemorzsás ropogós változat, mégis különleges ízélményt nyújt.
A párizsi csirkemell azoknak ideális, akik egy finom, gyorsan elkészíthető, de mégis különlegesebb fogásra vágynak – például egy hétköznapi vacsorához vagy vasárnapi ebédhez.
A csirkemell párizsi módra hozzávalói
- 4 db csirkemellfilé
- só, bors ízlés szerint
- 2 db tojás
- 4 evőkanál liszt
- kb. 50 ml tej vagy szódavíz
- kevés olaj a sütéshez
Elkészítés
Elkészítés
A csirkemell előkészítése:
A csirkemellfiléket tisztítsuk meg, majd vágjuk kb. 1,5 cm vastag szeletekre. Enyhén klopfoljuk ki őket, hogy egyenletes vastagságúak legyenek. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát, és tegyük félre pihenni 10 percre.
Párizsi tészta elkészítése:
Egy mély tálban keverjük össze a lisztet és a tojásokat. Fokozatosan adjunk hozzá tejet vagy szódavizet, amíg sűrű palacsintatészta állagú masszát kapunk. A tészta legyen sima, csomómentes, de ne túl híg – jól tapadjon majd a húsra.
Bundázás:
A csirkemelleket egyenként belemártjuk a párizsi tésztába, úgy hogy mindenhol egyenletesen befedje őket.
Sütés:
Egy serpenyőben hevítsünk fel kevés olajat közepes lángon. A bepanírozott csirkemellszeleteket oldalanként kb. 3-4 percig sütjük, míg szép aranybarna színt kapnak. Ne zsúfoljuk túl a serpenyőt, mert így könnyebb a fordítás, és egyenletesebben sülnek meg. Ha kész, helyezzük a szeleteket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitathassuk.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 15 perc
Összesen: 30 perc
Tippek
- Használj szódavizet a tésztához, hogy még könnyedebb legyen.
- Ízesítsd a tésztát fokhagymaporral vagy zöldfűszerekkel.
- Ne süsd túl forró olajban, mert megéghet a bunda, míg a hús nyers marad.
Tápértékek
Kalória: 220 kcal
Fehérje: 24 g
Szénhidrát: 10 g
Zsír: 10 g
Rost: 0.5 g
