
A rántott csirkemell sokak kedvence – aranybarnára sült, kívül ropogós, belül szaftos, és mindig telitalálat a vasárnapi ebédek sztárjaként. De mit szólnál ahhoz, ha egy kicsit csavarnánk rajta, és egy különlegesebb, ízekkel teli verziót mutatnék meg neked? Ez a recept garantáltan újdonságot hoz a konyhádba, miközben megőrzi a klasszikus rántott hús varázsát.
Ebben az izgalmas változatban a csirkemellet fűszeres pácban érleljük, majd parmezánnal és fűszeres zsemlemorzsával panírozzuk, hogy minden falatban gazdag ízek és ropogós textúra köszönjön vissza. Ideális választás hétvégi ebédhez vagy vendégváró fogásnak – próbáld ki, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését!
A csirkemell rántva másképp hozzávalói
- 2 nagyobb csirkemellfilé
- 2 tojás
- 2 evőkanál tej
- 5 evőkanál liszt
- 1 csésze zsemlemorzsa
- 4 evőkanál reszelt parmezán
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál szárított oregánó
- só és frissen őrölt bors ízlés szerint
- olaj a sütéshez
Elkészítés
Elkészítés lépésről lépésre
A csirkemellfiléket vágjuk vékony szeletekre, majd enyhén klopfoljuk ki őket. Mindkét oldalukat sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Egy mélyebb tálban keverjük össze a tojásokat a tejjel. Egy másik tálba tegyük a lisztet, a harmadikba pedig a zsemlemorzsát, amit keverjünk össze a reszelt parmezánnal, füstölt paprikával, fokhagymaporral és oregánóval.
A csirkemell szeleteket először forgassuk meg lisztben, majd a tojásos keverékben, végül pedig a fűszeres-parmezános zsemlemorzsában.
Egy serpenyőben hevítsünk olajat közepes lángon, majd süssük a csirkemelleket aranybarnára mindkét oldalon (kb. 3-4 perc oldalanként). Papírtörlőre szedve csepegtessük le a felesleges olajat.
Tálaljuk friss salátával, fűszeres burgonyával vagy különféle mártogatós szószokkal.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 15 perc
Összesen: 30 perc
Tippek
- A parmezán extra ízt ad a panírnak, de más kemény sajt is használható helyette.
- A fűszeres panírt előre is elkészítheted, és lezárt edényben eláll néhány napig.
- Fontos, hogy az olaj megfelelő hőmérsékletű legyen – ha túl hideg, a hús megszívja magát, ha túl forró, megég a panír.
Egészséges alternatívák
- Sütőben sütés: 190°C-on, sütőpapíron, mindkét oldalát 15-15 percig sütve.
- Teljes kiőrlésű zsemlemorzsa vagy zabpehely panírként.
- Tejmentes panír: növényi italokkal (mandulatej, zabtej).
- Air fryer használata minimális olajjal.
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
Tápértékek
Kalória: 410 kcal
Fehérje: 38 g
Szénhidrát: 18 g
Zsír: 21 g
Rost: 1.2 g
