
A csirkemell sokak kedvence, hiszen gyorsan elkészül, könnyen variálható, és szinte bármilyen fűszerezéssel isteni ízeket hozhatunk ki belőle. Ez a csirkemell recept serpenyőben tökéletes választás, ha egy szaftos, omlós, és mégis roppant egyszerű vacsorára vágysz. Nem kell hozzá semmi extra, csak egy jó serpenyő és néhány alapfűszer.
Ez a recept ideális kezdőknek és tapasztalt háziasszonyoknak egyaránt – percek alatt összedobható, a végeredmény pedig garantáltan lenyűgöz mindenkit az asztalnál.
Hozzávalók
- 2 db csirkemellfilé
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál őrölt bors
- 1/2 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma (finomra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 dl víz vagy alaplé
- 1 teáskanál mustár
- 1 evőkanál tejföl (opcionális, a szaftosabb verzióhoz)
- Petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés
Elkészítés lépésről lépésre
1. A csirkemellfiléket alaposan megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük, majd hosszában kettévágjuk, hogy laposabb szeleteket kapjunk.
2. Egy tálban keverd össze a sót, borsot, fűszerpaprikát és oregánót, majd dörzsöld be vele a csirkemellszeletek mindkét oldalát.
3. Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd tedd bele a csirkemelleket. Oldalanként süsd 4-5 percig, amíg aranybarna kérget nem kapnak. Ezután vedd ki őket, és tedd félre.
4. A visszamaradt zsiradékhoz add hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és párold üvegesre. Add hozzá a zúzott fokhagymát is, és pirítsd együtt még kb. fél percig.
5. Öntsd fel az alaplével vagy vízzel, keverd bele a mustárt és a tejfölt (ha használod), majd tedd vissza a csirkemelleket a serpenyőbe. Lefedve párold további 5-7 percig alacsony lángon, hogy a csirkemell jól átvegye az ízeket, és szaftos maradjon.
6. A kész csirkemelleket friss petrezselyemmel megszórva tálald. Kínálhatsz mellé jázmin rizst, kuszkuszt, vagy akár zöldségpürét is.
Tippek
- A tejföl hozzáadásával selymesebb, krémesebb szaftot kapsz, de ha diétás változatot szeretnél, el is hagyhatod.
- Használhatsz friss fűszereket is, például oregánó helyett bazsalikomot, hogy még intenzívebb legyen az íz.
- A hagymás alaplé-szósz remekül harmonizál a mustárral, ha szeretnél egy kis pikánsabb ízt, használj dijoni mustárt.
Egészséges alternatívák
- Tejföl helyett használhatsz natúr joghurtot vagy növényi alapú krémeket.
- Serpenyő helyett légkeveréses sütőben is megsütheted a csirkemellet, minimális olajjal.
- A szafthoz adható extra zöldségpüré, például cukkini vagy brokkoli, hogy növeld a rosttartalmat.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 15 perc
Összesen: 25 perc
Tápértékek
Kalória: 160 kcal
Fehérje: 30 g
Szénhidrát: 1,2 g
Zsír: 4 g
Rost: 0,1 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Diétás csirkemell serpenyőben – Kalóriaszegény, mégis laktató fogás
- Panírozott csirkemell csíkok: tökéletes házi verzió gyors vacsorára
- Csirkemell saláta diéta idején is
