
A csirkemell sütés serpenyőben az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy finom, omlós és szaftos hús kerüljön az asztalra. Sokan tartanak tőle, hogy kiszárad a csirkemell sütés közben, pedig néhány trükk betartásával ez könnyen elkerülhető – ebben a receptben minden részletet megmutatok.
Ez az alaprecept tökéletes kiindulópont a további variációkhoz is, hiszen fűszerezéstől függően lehet mediterrán, magyaros, csípős vagy éppen diétás. A serpenyős technika gyorsasága miatt ideális hétköznap esti vacsorákhoz vagy gyors ebédekhez.
Hozzávalók
- 2 db egész csirkemellfilé (kb. 500 g)
- só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál szárított oregánó vagy bazsalikom
- 2 evőkanál olívaolaj vagy vaj
- opcionálisan egy kevés citromlé vagy fehérbor
Elkészítés
Előkészítés
A csirkemellfiléket tisztítsd meg, majd vágd keresztben laposabb szeletekre (kb. 1,5–2 cm vastagságúra). Itasd le róla a felesleges nedvességet papírtörlővel – ez segít a szép kéreg kialakulásában.
Fűszerezés
Sózd, borsozd a szeleteket mindkét oldalon, majd szórd meg fokhagymaporral és szárított fűszernövénnyel. Ha szeretnéd, pár csepp citromlé vagy egy kevés fehérbor még üdébbé teszi az ízét.
Serpenyő előkészítése
Hevíts fel 2 evőkanál olívaolajat vagy vajat egy nagyobb tapadásmentes serpenyőben közepes-magas lángon.
Sütés
Tedd a csirkemell szeleteket a serpenyőbe (ne zsúfold túl!), és süsd őket oldalanként kb. 3-4 percig, amíg szép aranybarna kéreg képződik rajtuk. Ne mozdítsd el őket, hogy szép kérget kapjanak.
Befejezés, pihentetés
Ha mindkét oldaluk kész, vedd ki a szeleteket, és tedd egy tányérra, majd fedd le alufóliával 5 percre, hogy a hús szaftos maradjon.
Tálalás
Tálald azonnal zöldsalátával, párolt rizzsel, bulgurral vagy sült zöldségekkel. Bármilyen ízvilághoz remekül illik.
Tippek
- Ne vágd túl vastagra a csirkemellet, különben nehezen sül át.
- Ne szúrd meg sütés közben, hogy a szaft ne távozzon – használj lapátot vagy csipeszt.
- Minden új adag előtt töröld ki a serpenyőt a tökéletes kéreghez.
Egészséges alternatívák
- Használj kókuszzsírt vagy ghee-t az olívaolaj helyett.
- Kísérletezz fűszerekkel – curry, római kömény, paprika.
- Süsd grillserpenyőben vagy air fryerben kevesebb zsiradékkal.
Elkészítési idő
Előkészítés: 5 perc
Sütés: 10 perc
Összesen: 15 perc
Tápértékek
Kalória: 320 kcal
Fehérje: 39 g
Szénhidrát: 0 g
Zsír: 17 g
Rost: 0 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Tejszínes csirkemell serpenyőben – krémes és gyors ebédötlet 30 perc alatt
- Sütőben rántott csirkemell – olaj nélküli ropogós finomság
- Bakonyi csirkemell recept
