Csirkemell sütés serpenyőben – így lesz tökéletesen omlós és ízes

csirkemell sütés serpenyőben
csirkemell sütés serpenyőben

A csirkemell sütés serpenyőben az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy finom, omlós és szaftos hús kerüljön az asztalra. Sokan tartanak tőle, hogy kiszárad a csirkemell sütés közben, pedig néhány trükk betartásával ez könnyen elkerülhető – ebben a receptben minden részletet megmutatok.

Ez az alaprecept tökéletes kiindulópont a további variációkhoz is, hiszen fűszerezéstől függően lehet mediterrán, magyaros, csípős vagy éppen diétás. A serpenyős technika gyorsasága miatt ideális hétköznap esti vacsorákhoz vagy gyors ebédekhez.

Hozzávalók

  • 2 db egész csirkemellfilé (kb. 500 g)
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál szárított oregánó vagy bazsalikom
  • 2 evőkanál olívaolaj vagy vaj
  • opcionálisan egy kevés citromlé vagy fehérbor

Elkészítés

Előkészítés

A csirkemellfiléket tisztítsd meg, majd vágd keresztben laposabb szeletekre (kb. 1,5–2 cm vastagságúra). Itasd le róla a felesleges nedvességet papírtörlővel – ez segít a szép kéreg kialakulásában.

Fűszerezés

Sózd, borsozd a szeleteket mindkét oldalon, majd szórd meg fokhagymaporral és szárított fűszernövénnyel. Ha szeretnéd, pár csepp citromlé vagy egy kevés fehérbor még üdébbé teszi az ízét.

Serpenyő előkészítése

Hevíts fel 2 evőkanál olívaolajat vagy vajat egy nagyobb tapadásmentes serpenyőben közepes-magas lángon.

Sütés

Tedd a csirkemell szeleteket a serpenyőbe (ne zsúfold túl!), és süsd őket oldalanként kb. 3-4 percig, amíg szép aranybarna kéreg képződik rajtuk. Ne mozdítsd el őket, hogy szép kérget kapjanak.

Befejezés, pihentetés

Ha mindkét oldaluk kész, vedd ki a szeleteket, és tedd egy tányérra, majd fedd le alufóliával 5 percre, hogy a hús szaftos maradjon.

Tálalás

Tálald azonnal zöldsalátával, párolt rizzsel, bulgurral vagy sült zöldségekkel. Bármilyen ízvilághoz remekül illik.

Tippek

  • Ne vágd túl vastagra a csirkemellet, különben nehezen sül át.
  • Ne szúrd meg sütés közben, hogy a szaft ne távozzon – használj lapátot vagy csipeszt.
  • Minden új adag előtt töröld ki a serpenyőt a tökéletes kéreghez.

Egészséges alternatívák

  • Használj kókuszzsírt vagy ghee-t az olívaolaj helyett.
  • Kísérletezz fűszerekkel – curry, római kömény, paprika.
  • Süsd grillserpenyőben vagy air fryerben kevesebb zsiradékkal.

Elkészítési idő

Előkészítés: 5 perc
Sütés: 10 perc
Összesen: 15 perc

Tápértékek

Kalória: 320 kcal
Fehérje: 39 g
Szénhidrát: 0 g
Zsír: 17 g
Rost: 0 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

csirkemell sütés serpenyőben
csirkemell sütés serpenyőben

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights