
A csirkemell vadas mártással és zsemlegombóccal egy igazi magyar klasszikus, amelynek könnyedebb, csirkés változata is ugyanolyan ízletes és laktató, mint a hagyományos verzió. A zöldséges, enyhén édeskés és pikáns vadas mártás tökéletesen harmonizál a puha csirkemellel, a zsemlegombóc pedig magába szívja az ízletes szószt, így együtt tökéletes fogást alkotnak.
A csirkemell vadas mártással és zsemlegombóccal hozzávalói
- 500 g csirkemellfilé
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 kisebb zeller
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál mustár
- 2 evőkanál tejföl
- 1 dl tejszín
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál ecet
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál bors
- 1 liter alaplé vagy víz
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés
Csirkemell előkészítése
A csirkemellet szeletekre vágjuk, enyhén sózzuk és borsozzuk.
Hús pirítása
Egy lábosban felhevítjük az olajat, majd a csirkemellet mindkét oldalán aranybarnára pirítjuk, és félretesszük.
Zöldségek párolása
A felaprított vöröshagymát, sárgarépát, fehérrépát és zellert ugyanabban a lábosban megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, cukrot és ecetet.
Mártás készítése
Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a babérlevelet, és közepes lángon 20 percig főzzük, majd pürésítjük.
Sűrítés
A lisztet kikeverjük a tejföllel és tejszínnel, majd a mártáshoz adjuk, végül beletesszük a mustárt és visszahelyezzük a csirkemelleket.
Zsemlegombóc készítése
A zsemléket kockára vágjuk, vajon megpirítjuk, majd tejjel meglocsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, lisztet, petrezselymet, sót és borsot, összedolgozzuk, majd forró vízben kifőzzük.
Tálalás
A csirkemellet a vadas mártással és a zsemlegombócokkal együtt tálaljuk.
Elkészítési idő
Előkészítés: 25 perc
Sütés: 40 perc
Összesen: 65 perc
Tippek
- A vadas mártást egy kevés mustárral és citromlével még pikánsabbá teheted.
- Ha krémesebb állagot szeretnél, a pürésített zöldségekhez kevés vajat is adhatsz.
- A zsemlegombócokat gazdagíthatod kevés pirított szalonnával is.
Tápértékek
Kalória: 480 kcal
Fehérje: 42 g
Szénhidrát: 38 g
Zsír: 18 g
Rost: 5 g
