
A csirkés enchilada nemcsak az egyik legnépszerűbb mexikói fogás, de megfelelően elkészítve kiváló választás lehet azok számára is, akik figyelnek az alakjukra. Ez a fitness verzió csökkentett kalóriatartalommal, sok fehérjével, minimális zsiradékkal és teljes kiőrlésű tortilla felhasználásával készül, így tökéletesen beilleszthető egy egészségtudatos étrendbe.
A recept lényege a szaftos, fűszeres csirkemell töltelék, amelyet alacsony zsírtartalmú sajttal és egy házilag készített, könnyű paradicsomos enchilada szósszal koronázunk meg. Az egész étel sütőben készül el, így felesleges zsiradék hozzáadása nélkül élvezheted a gazdag mexikói ízvilágot.
Hozzávalók
- 40 dkg csirkemellfilé
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál oregánó
- 1/2 teáskanál cayenne bors
- 1 konzerv darabolt paradicsom (400 g)
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 dl víz
- Só, bors ízlés szerint
- 6 db teljes kiőrlésű tortilla
- 10 dkg light mozzarella sajt
- Friss koriander vagy petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés
A csirkemell elkészítése
A csirkemellet főzd meg enyhén sós vízben, majd szedd szálaira két villa segítségével, és tedd félre.
Alap elkészítése
Egy serpenyőben hevíts fel 1 evőkanál olívaolajat, majd add hozzá a finomra vágott hagymát, és párold üvegesre. Add hozzá a zúzott fokhagymát, a fűszereket (füstölt paprika, kömény, oregánó, cayenne), és pirítsd 1 percig.
Paradicsomos szósz
Öntsd rá a darabolt paradicsomot, add hozzá a paradicsompürét és a vizet. Sózd, borsozd, majd forrald fel, és alacsony lángon főzd 10 percig, amíg sűrűbb mártást kapsz.
Töltelék összeállítása
A csirkemell szálakat forgasd bele a paradicsomos szószba, és keverd össze alaposan, hogy mindenhol bevonja a szósz.
Töltés és tekerés
Egy kivajazott tepsibe tegyél egy tortillát, töltsd meg kb. 2-3 evőkanálnyi csirkés töltelékkel, tekerd fel, majd helyezd a tepsibe hajtással lefelé. Ismételd meg a többi tortillával is.
Sütés
A megmaradt paradicsomszószt kanalazd a tortilla tekercsek tetejére, majd szórd meg a reszelt mozzarella sajttal. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg a sajt szépen ráolvad, és enyhén megpirul.
Tálalás
Frissen aprított korianderrel vagy petrezselyemmel megszórva, egy szelet lime-mal kínáld.
Tippek
- Használj házi készítésű tortilla lapokat, ha még egészségesebb változatot szeretnél.
- Kiegészítheted a tölteléket főtt fekete babbal vagy kukoricával is.
- A csípősség kedvelőinek ajánlott extra jalapeñót hozzáadni.
Egészséges alternatívák
- Használj növényi sajtot vagy zsírszegény cottage cheese-t a tetejére.
- Próbáld ki karfiol alapú tortillával vagy salátalevélbe tekerve.
- Kukoricakeményítő helyett használhatsz zabpehelylisztet.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 30 perc
Összesen: 45 perc
Tápértékek
Kalória: 340 kcal
Fehérje: 35 g
Szénhidrát: 28 g
Zsír: 12 g
Rost: 5 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Csirkés tortilla tekercs – szénhidrátszegény, tápláló ebéd ötlet
- Sajtos grillezett csirkemell – ropogós kéreg, olvadozó belső
- 7 sajtos csirkemell recept – Az Igazi Sajtimádók Kedvence
