Csirkés enchilada recept – fitness változat kalóriaszegényen

csirkés enchilada
csirkés enchilada

A csirkés enchilada nemcsak az egyik legnépszerűbb mexikói fogás, de megfelelően elkészítve kiváló választás lehet azok számára is, akik figyelnek az alakjukra. Ez a fitness verzió csökkentett kalóriatartalommal, sok fehérjével, minimális zsiradékkal és teljes kiőrlésű tortilla felhasználásával készül, így tökéletesen beilleszthető egy egészségtudatos étrendbe.

A recept lényege a szaftos, fűszeres csirkemell töltelék, amelyet alacsony zsírtartalmú sajttal és egy házilag készített, könnyű paradicsomos enchilada szósszal koronázunk meg. Az egész étel sütőben készül el, így felesleges zsiradék hozzáadása nélkül élvezheted a gazdag mexikói ízvilágot.

Hozzávalók

  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1/2 teáskanál cayenne bors
  • 1 konzerv darabolt paradicsom (400 g)
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1 dl víz
  • Só, bors ízlés szerint
  • 6 db teljes kiőrlésű tortilla
  • 10 dkg light mozzarella sajt
  • Friss koriander vagy petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés

A csirkemell elkészítése

A csirkemellet főzd meg enyhén sós vízben, majd szedd szálaira két villa segítségével, és tedd félre.

Alap elkészítése

Egy serpenyőben hevíts fel 1 evőkanál olívaolajat, majd add hozzá a finomra vágott hagymát, és párold üvegesre. Add hozzá a zúzott fokhagymát, a fűszereket (füstölt paprika, kömény, oregánó, cayenne), és pirítsd 1 percig.

Paradicsomos szósz

Öntsd rá a darabolt paradicsomot, add hozzá a paradicsompürét és a vizet. Sózd, borsozd, majd forrald fel, és alacsony lángon főzd 10 percig, amíg sűrűbb mártást kapsz.

Töltelék összeállítása

A csirkemell szálakat forgasd bele a paradicsomos szószba, és keverd össze alaposan, hogy mindenhol bevonja a szósz.

Töltés és tekerés

Egy kivajazott tepsibe tegyél egy tortillát, töltsd meg kb. 2-3 evőkanálnyi csirkés töltelékkel, tekerd fel, majd helyezd a tepsibe hajtással lefelé. Ismételd meg a többi tortillával is.

Sütés

A megmaradt paradicsomszószt kanalazd a tortilla tekercsek tetejére, majd szórd meg a reszelt mozzarella sajttal. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg a sajt szépen ráolvad, és enyhén megpirul.

Tálalás

Frissen aprított korianderrel vagy petrezselyemmel megszórva, egy szelet lime-mal kínáld.

Tippek

  • Használj házi készítésű tortilla lapokat, ha még egészségesebb változatot szeretnél.
  • Kiegészítheted a tölteléket főtt fekete babbal vagy kukoricával is.
  • A csípősség kedvelőinek ajánlott extra jalapeñót hozzáadni.

Egészséges alternatívák

  • Használj növényi sajtot vagy zsírszegény cottage cheese-t a tetejére.
  • Próbáld ki karfiol alapú tortillával vagy salátalevélbe tekerve.
  • Kukoricakeményítő helyett használhatsz zabpehelylisztet.

Elkészítési idő

Előkészítés: 15 perc
Sütés: 30 perc
Összesen: 45 perc

Tápértékek

Kalória: 340 kcal
Fehérje: 35 g
Szénhidrát: 28 g
Zsír: 12 g
Rost: 5 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

csirkés enchilada
csirkés enchilada

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights