Édes savanyú csirke wokban – az ázsiai konyha klasszikusa otthon

édes savanyú csirke wokban

Imádjuk az édes savanyú csirkét, de vajon hogyan lehet otthon is ugyanolyan finom, mint az étteremben? A megoldás: egy gyors, wokban készülő recept, amely ötvözi a ropogós csirkedarabokat a selymesen sűrű édes-savanykás mázzal. Ez a klasszikus ázsiai fogás nemcsak laktató, hanem ízekben gazdag, és percek alatt az asztalra kerülhet.

Hozzávalók

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 2 evőkanál keményítő
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 tojás
  • Olaj a sütéshez
  • 3 evőkanál ketchup
  • 2 evőkanál rizsecet (vagy almaecet)
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál ananászlé (ha van)
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál keményítő a sűrítéshez
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 zöld kaliforniai paprika
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 1 kis hagyma
  • 1 kis doboz ananász darab konzerv (vagy friss)

Az édes savanyú csirke wokban elkészítése

A csirkemell előkészítése

A csirkemellet mossuk meg, majd vágjuk közepes méretű kockákra. Egy tálban keverjük össze a lisztet és a keményítőt, adjuk hozzá a tojást, majd forgassuk bele a csirkedarabokat úgy, hogy minden oldalát bevonja a massza. Ez a bevonat lesz a kulcsa annak, hogy sütés után a hús kívül ropogós, belül pedig szaftos maradjon.

A hús kisütése

Egy wokban vagy mélyebb serpenyőben hevítsünk bő olajat. Ha már elérte a megfelelő hőfokot (ellenőrizhetjük egy kis darab tésztával – ha azonnal feljön és serceg, készen áll), süssük aranybarnára a csirkedarabokat 3–4 perc alatt. Ne zsúfoljuk túl a serpenyőt, inkább több adagban süssük. A kész darabokat szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.

Zöldségek előkészítése és pirítása

A hagymát, paprikákat és répát vágjuk csíkokra vagy karikákra, az ananászt pedig daraboljuk fel, ha frisset használunk. Egy másik, tiszta wokban hevítsünk egy kevés olajat, majd először a répát és hagymát dobjuk rá. 2 perc után jöhet a paprika és az ananász. Pirítsuk együtt 4–5 percig, míg kissé megpuhulnak, de még roppanósak maradnak.

A szósz elkészítése

Egy kis tálban keverjük össze a ketchupot, rizsecetet, barna cukrot, szójaszószt, ananászlevet és a vizet. Egy másik tálban oldjuk fel a keményítőt egy kevés vízben. A szószalapot öntsük a wokba a zöldségekhez, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a keményítős vizet. Folyamatos kevergetés mellett 2–3 perc alatt besűrűsödik.

A csirke visszatétele és összeforgatás

Amikor a szósz már kellemesen sűrű, adjuk vissza a kisütött csirkedarabokat a wokba. Forgassuk jól össze, hogy minden darabot egyenletesen bevonjon a szósz. Még 1–2 percig melegítsük, hogy az ízek összeérjenek.

Tálalás

Az édes savanyú csirkét forrón tálaljuk jázmin rizzsel vagy párolt basmati rizzsel. Megszórhatjuk szezámmaggal, és kínálhatjuk mellé friss zöldhagymát vagy lime-cikket is az extra frissességért.

Tippek

  • Használj friss ananászt, ha teheted – az étel természetesebb, kevésbé cukros ízű lesz, és gazdagabb vitaminokban is.
  • Ne hevítsd túl az olajat – Ha túl forró, a panír gyorsan megéghet, mielőtt a hús átsülne. Tesztelj egy kis darab hússal először.
  • Kettős sütés, ha extra ropogósra vágysz – A kisütött csirkét hagyd kicsit hűlni, majd másodszor is süsd át rövid ideig.
  • A szósz sűrűségén keményítővel tudsz finomítani – Ha túl híg, keverj bele még egy kevés keményítőt vízzel elkeverve.
  • Variálható zöldségek – Használj brokkolit, cukorborsót vagy akár bébikukoricát is, ha szezonja van.

Egészséges alternatívák

  • Sütőben sütés olaj helyett – A csirkedarabokat 180 °C-on, sütőpapíron is megsütheted, így kevesebb zsiradékot használhatsz.
  • Teljes kiőrlésű liszt a panírozáshoz – Ezzel növelheted az étel rosttartalmát, és lassabban emeli meg a vércukorszintet.
  • Kevesebb cukor a szószban – A barna cukor mennyiségét csökkentheted, vagy használhatsz természetes édesítőt is (pl. eritritet).
  • Barna rizs köretként – Magasabb rosttartalommal és alacsonyabb glikémiás indexszel egészségesebb választás.
  • Párolt zöldségek növelése – Növeld a zöldségek arányát, így több vitamint és kevesebb kalóriát tartalmaz majd az étel.

Elkészítési idő

Előkészítés: 20 perc
Sütés: 15 perc
Összesen: 35 perc

Tápértékek

Kalória: 450 kcal
Fehérje: 32 g
Szénhidrát: 38 g
Zsír: 20 g
Rost: 3 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

édes savanyú csirke wokban
Save
édes savanyú csirke wokban
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights