Imádjuk az édes savanyú csirkét, de vajon hogyan lehet otthon is ugyanolyan finom, mint az étteremben? A megoldás: egy gyors, wokban készülő recept, amely ötvözi a ropogós csirkedarabokat a selymesen sűrű édes-savanykás mázzal. Ez a klasszikus ázsiai fogás nemcsak laktató, hanem ízekben gazdag, és percek alatt az asztalra kerülhet.
Hozzávalók
- 50 dkg csirkemellfilé
- 2 evőkanál keményítő
- 2 evőkanál liszt
- 1 tojás
- Olaj a sütéshez
- 3 evőkanál ketchup
- 2 evőkanál rizsecet (vagy almaecet)
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál ananászlé (ha van)
- 1 dl víz
- 1 evőkanál keményítő a sűrítéshez
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 zöld kaliforniai paprika
- 1 kisebb sárgarépa
- 1 kis hagyma
- 1 kis doboz ananász darab konzerv (vagy friss)
Az édes savanyú csirke wokban elkészítése
A csirkemell előkészítése
A csirkemellet mossuk meg, majd vágjuk közepes méretű kockákra. Egy tálban keverjük össze a lisztet és a keményítőt, adjuk hozzá a tojást, majd forgassuk bele a csirkedarabokat úgy, hogy minden oldalát bevonja a massza. Ez a bevonat lesz a kulcsa annak, hogy sütés után a hús kívül ropogós, belül pedig szaftos maradjon.
A hús kisütése
Egy wokban vagy mélyebb serpenyőben hevítsünk bő olajat. Ha már elérte a megfelelő hőfokot (ellenőrizhetjük egy kis darab tésztával – ha azonnal feljön és serceg, készen áll), süssük aranybarnára a csirkedarabokat 3–4 perc alatt. Ne zsúfoljuk túl a serpenyőt, inkább több adagban süssük. A kész darabokat szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.
Zöldségek előkészítése és pirítása
A hagymát, paprikákat és répát vágjuk csíkokra vagy karikákra, az ananászt pedig daraboljuk fel, ha frisset használunk. Egy másik, tiszta wokban hevítsünk egy kevés olajat, majd először a répát és hagymát dobjuk rá. 2 perc után jöhet a paprika és az ananász. Pirítsuk együtt 4–5 percig, míg kissé megpuhulnak, de még roppanósak maradnak.
A szósz elkészítése
Egy kis tálban keverjük össze a ketchupot, rizsecetet, barna cukrot, szójaszószt, ananászlevet és a vizet. Egy másik tálban oldjuk fel a keményítőt egy kevés vízben. A szószalapot öntsük a wokba a zöldségekhez, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a keményítős vizet. Folyamatos kevergetés mellett 2–3 perc alatt besűrűsödik.
A csirke visszatétele és összeforgatás
Amikor a szósz már kellemesen sűrű, adjuk vissza a kisütött csirkedarabokat a wokba. Forgassuk jól össze, hogy minden darabot egyenletesen bevonjon a szósz. Még 1–2 percig melegítsük, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás
Az édes savanyú csirkét forrón tálaljuk jázmin rizzsel vagy párolt basmati rizzsel. Megszórhatjuk szezámmaggal, és kínálhatjuk mellé friss zöldhagymát vagy lime-cikket is az extra frissességért.
Tippek
- Használj friss ananászt, ha teheted – az étel természetesebb, kevésbé cukros ízű lesz, és gazdagabb vitaminokban is.
- Ne hevítsd túl az olajat – Ha túl forró, a panír gyorsan megéghet, mielőtt a hús átsülne. Tesztelj egy kis darab hússal először.
- Kettős sütés, ha extra ropogósra vágysz – A kisütött csirkét hagyd kicsit hűlni, majd másodszor is süsd át rövid ideig.
- A szósz sűrűségén keményítővel tudsz finomítani – Ha túl híg, keverj bele még egy kevés keményítőt vízzel elkeverve.
- Variálható zöldségek – Használj brokkolit, cukorborsót vagy akár bébikukoricát is, ha szezonja van.
Egészséges alternatívák
- Sütőben sütés olaj helyett – A csirkedarabokat 180 °C-on, sütőpapíron is megsütheted, így kevesebb zsiradékot használhatsz.
- Teljes kiőrlésű liszt a panírozáshoz – Ezzel növelheted az étel rosttartalmát, és lassabban emeli meg a vércukorszintet.
- Kevesebb cukor a szószban – A barna cukor mennyiségét csökkentheted, vagy használhatsz természetes édesítőt is (pl. eritritet).
- Barna rizs köretként – Magasabb rosttartalommal és alacsonyabb glikémiás indexszel egészségesebb választás.
- Párolt zöldségek növelése – Növeld a zöldségek arányát, így több vitamint és kevesebb kalóriát tartalmaz majd az étel.
Elkészítési idő
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 15 perc
Összesen: 35 perc
Tápértékek
Kalória: 450 kcal
Fehérje: 32 g
Szénhidrát: 38 g
Zsír: 20 g
Rost: 3 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Szójaszószos szezámmagos csirkemell
- Indiai fűszeres csirkemell recept – illatos, egzotikus és egyszerű
- Kínai szezámmagos csirke pirított tésztával – éttermi élmény otthon
