Édes savanyú csirkeleves – egzotikus ízek egy egészséges fitness levesben

édes savanyú csirkeleves

Az édes savanyú csirkeleves igazi ízbomba azok számára, akik szeretik az ázsiai konyha különleges, harmonikus ízvilágát. Ez a recept nemcsak tápláló és fehérjedús, de könnyed, fitness-barát fogás is, amely tökéletes választás ebédre vagy akár vacsorára. A recept alapja a sovány csirkemell, amit kiegészítenek a friss zöldségek és a pikáns-savanykás, mégis enyhén édes ízvilágot nyújtó alaplé.

A hagyományos változathoz képest itt egy sokkal egészségesebb, kevesebb cukrot és zsírt tartalmazó verziót készítünk el, amit könnyedén beilleszthetsz akár diétás étrendbe is. Próbáld ki ezt a könnyű, mégis különleges levest, amely testet és lelket egyaránt felmelegít!

Hozzávalók

  • 30 dkg csirkemellfilé
  • 1 szál sárgarépa
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1/2 piros kaliforniai paprika
  • 1/2 sárga kaliforniai paprika
  • 1 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál reszelt friss gyömbér
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 liter csirkealaplé
  • 2 evőkanál rizsecet
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál szezámolaj (elhagyható)
  • 1 evőkanál méz vagy eritrit
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő + 2 evőkanál víz
  • 1/2 lime leve
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés

Előkészítés

A csirkemellet vágd vékony csíkokra. A sárgarépát hámozd meg, majd vágd gyufaszál vékonyságúra. A kaliforniai paprikákat csumázd ki, és szeleteld vékony csíkokra. A vöröshagymát aprítsd finomra, az újhagymát karikázd fel, a fokhagymát zúzd össze, a gyömbért reszeld le.

Pirítás

Egy nagyobb lábasban hevíts fel egy evőkanál olívaolajat közepes lángon. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és párold üvegesre. Ezután add hozzá a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért, majd pirítsd további egy percig, amíg illatos nem lesz.

Csirke hozzáadása

Tedd a csirkemellcsíkokat a lábasba, és pirítsd őket fehéredésig, ami körülbelül 3-4 percet vesz igénybe.

Zöldségek hozzáadása

Add hozzá a sárgarépát és a kaliforniai paprikákat a lábasba. Keverd össze, és párold 2-3 percig, hogy a zöldségek kissé megpuhuljanak, de még roppanósak maradjanak.

Alaplé és ízesítés

Öntsd fel a csirkealaplével a lábas tartalmát. Add hozzá a rizsecetet, a szójaszószt, a mézet (vagy eritritet), és ha használod, a szezámolajat. Keverd össze alaposan, és forrald fel a levest.

Főzés

Amikor a leves felforrt, csökkentsd a hőfokot, és lassú tűzön főzd további 10-15 percig, amíg a csirke teljesen megpuhul, és az ízek összeérnek.

Sűrítés

Egy kis tálkában keverd össze a kukoricakeményítőt 2 evőkanál hideg vízzel, amíg sima elegyet nem kapsz. Folyamatos keverés mellett csorgasd a keményítős keveréket a levesbe, hogy besűrűsödjön. Hagyd még 2-3 percig gyöngyözni, amíg eléri a kívánt állagot.

Befejezés

Vedd le a levest a tűzről, és facsard bele a fél lime levét. Kóstold meg, és ízlés szerint sózd, borsozd.

Tálalás

Merj a levesből mély tányérokba, és szórd meg a tetejét frissen vágott újhagymakarikákkal.

Tippek

  • Ha szereted, adhatsz a leveshez bambuszrügyet vagy bébikukoricát is.
  • Egy kevés chilipaprikával feldobhatod a csípős ízvilágot.
  • Használj gluténmentes szójaszószt, ha érzékeny vagy.

Egészséges alternatívák

  • A kukoricakeményítő helyett használhatsz konjac lisztet a sűrítéshez.
  • Csirkemell helyett használj tofut, zöldségalaplével a vegetáriánus változathoz.

Elkészítési idő

Előkészítés: 15 perc
Sütés: 25 perc
Összesen: 40 perc

Tápértékek

Kalória: 250 kcal
Fehérje: 30 g
Szénhidrát: 18 g
Zsír: 6 g
Rost: 3 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

édes savanyú csirkeleves
édes savanyú csirkeleves

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights