
Az illatos omlós csirke a kínai konyha egyik ikonikus fogása, melyet világszerte kedvelnek ropogós bundája és fűszeres ízvilága miatt. Ebben a receptben bemutatom, hogyan készítheted el otthon ezt az ételt autentikus módon, laktózmentes változatban. A recept egyszerűsége és gyorsasága miatt ideális választás lehet hétköznapi vacsorákhoz vagy különleges alkalmakra egyaránt.
Ha még több különlegességre vágysz, nézd meg a különleges csirkemell recept gyűjteményt is a honlapon.
Az eredeti kínai illatos omlós csirke recept hozzávalói
- 60 dkg csirkemellfilé
- só, fehérbors ízlés szerint
- 1 evőkanál kínai főzőbor vagy száraz sherry (laktózmentes)
- 3 evőkanál finomliszt
- 3 evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál curry por
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál fehérbors
- 1 tojás
- 1 dl víz
- bő olaj a sütéshez
A fokhagyma remekül illik a csirkéhez. Próbáld ki a fokhagymás rántott csirkemell receptet is!
Elkészítés
Csirkemell előkészítése
A csirkemellfiléket vékony, kb. fél cm vastag szeletekre vágjuk. Mindkét oldalukat megsózzuk, fehérborssal ízesítjük, majd meglocsoljuk a kínai főzőborral. Alaposan összeforgatjuk, és legalább 30 percig pihentetjük a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.
Bunda elkészítése
Egy közepes méretű tálban összekeverjük a finomlisztet, étkezési keményítőt, sütőport, őrölt gyömbért, curry port, sót és fehérborsot. Hozzáadjuk a tojást és a vizet, majd csomómentes, sűrű palacsintatészta állagú masszává keverjük.
Csirkemell bundázása
A bepácolt csirkeszeleteket egyenként belemártjuk a bundázó masszába, ügyelve arra, hogy mindenhol egyenletesen bevonja a tészta.
Sütés
Egy mélyebb serpenyőben vagy wokban bő olajat hevítünk közepes hőfokra. A bundázott csirkeszeleteket óvatosan a forró olajba helyezzük, és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, oldalanként kb. 3-4 perc alatt.
Olaj lecsöpögtetése
A megsült csirkeszeleteket papírtörlőre helyezzük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk.
Tálalás
Az illatos omlós csirkét forrón tálaljuk párolt rizzsel és friss zöldségkörettel vagy csípős káposztasalátával.
Tippek
- Ha van időd, hagyd a csirkét akár egy éjszakán át pácolódni a hűtőben.
- Ügyelj arra, hogy az olaj ne legyen túl forró, hogy ne égjen meg a bunda.
- Ha túl sűrű a bunda, adj hozzá kevés vizet.
A gluténmentes változat kedvelőinek ajánlom a gluténmentes csirkemell receptek oldalunkat.
Egészséges alternatívák
- Próbáld meg sütőben sütni 200°C-on 20-25 percig.
- Használj teljes kiőrlésű lisztet a bundához.
- Tálald párolt zöldségekkel a rizs helyett.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 1 óra 5 perc
Tápértékek
Kalória: 450 kcal
Fehérje: 35 g
Szénhidrát: 30 g
Zsír: 20 g
Rost: 1 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Fokhagymás bundás csirkemell – ropogós és ínycsiklandó csirkés finomság
- Kínai szezámos csirke
- Mézes mustáros csirkemell – Az ünnepi asztal édes-savanyú csodája
