Fokhagymás gyömbéres csirkemell

fokhagymás gyömbéres csirkemell

Szeretnél egy villámgyors, de mégis különleges ázsiai vacsorát? A fokhagymás gyömbéres csirkemell pontosan ez: egyszerű, de ízében mély és fűszeres, elkészítése pedig mindössze 35 perc. A masszív fokhagyma–gyömbér párosítás garantálja az autentikus ízvilágot, amit imádni fog a család. Az alábbiakban bemutatom, hogyan készítheted el profin, részletesen.

Hozzávalók

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 4 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 2 cm friss gyömbér, reszelve
  • 3 ek szójaszósz
  • 1 ek olívaolaj (vagy kacsazsír)
  • Só, frissen őrölt bors
  • 1 tk méz (opcionális)

Elkészítés

Csirkemell előkészítése

A csirkemellfilét tisztítsd meg, töröld szárazra és vágd kb. 2–3 cm csíkokra. Sózd, borsozd – ez az alapízesítés szavatolja a harmonikus ízeket.

Pác összeállítása

Egy tálkában keverd össze a zúzott fokhagymát, reszelt gyömbért, szójaszószt és az olajat. Ha szereted az enyhén édes ízt, adj hozzá 1 teáskanál mézet.

Pácolás

Forgasd bele a csirkecsíkokat a pácba, majd hagyd állni legalább 15 percig, de akár 30 percig is – ez időalapozza meg az intenzív ízvilágot.

Sütés

Melegíts olívaolajat közepes lángon egy serpenyőben. Add hozzá a pácolt csirkecsíkokat (a maradék pácot is) és süsd kb. 6–8 percig, időnként forgatva, amíg a csirke átsül, enyhén karamellizálódik és szaftos marad.

Szósz besűrítése (opcionális)

Ha marad pác a serpenyőben, mehet hozzá egy pici víz vagy szójaszósz. Gyúrd össze 1 perc alatt, amíg kissé besűrűsödik – így szinte szószként bevonja a csirkét.

Tálalás

Frissen, párolt jázminrizzsel vagy zöldségkörettel tálald. Szórd meg aprított újhagymával vagy szezámmaggal.

Tippek

  • Friss gyömbér használata: a frissen reszelt gyömbér aromája jóval komplexebb, mint az előre csomagolté.
  • Kacsazsír vs. olaj: a kacsazsír még gazdagabb, mélyebb ízt ad a serpenyőben készült csirkének.
  • Ha pikánsabbra vágysz, adj hozzá egy csipet chiliport.

Egészséges alternatívák

  • Használj szójaszósz helyett alacsony nátriumút – kevesebb sóval.
  • Cseréld le az olajat kókuszolajra – egészségesebb zsírsavprofil.
  • Válassz grillezett verziót a serpenyős helyett – kevesebb zsírban sütéssel.

Elkészítési idő

Előkészítés: 15 perc (plusz pácolás)
Sütés: 8 perc
Összesen: 38 perc

Tápértékek

Kalória: 340 kcal
Fehérje: 38 g
Szénhidrát: 3 g
Zsír: 18 g
Rost: 0.5 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

fokhagymás gyömbéres csirkemell
Save
fokhagymás gyömbéres csirkemell
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights