Szeretnél egy villámgyors, de mégis különleges ázsiai vacsorát? A fokhagymás gyömbéres csirkemell pontosan ez: egyszerű, de ízében mély és fűszeres, elkészítése pedig mindössze 35 perc. A masszív fokhagyma–gyömbér párosítás garantálja az autentikus ízvilágot, amit imádni fog a család. Az alábbiakban bemutatom, hogyan készítheted el profin, részletesen.
Hozzávalók
- 50 dkg csirkemellfilé
- 4 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 2 cm friss gyömbér, reszelve
- 3 ek szójaszósz
- 1 ek olívaolaj (vagy kacsazsír)
- Só, frissen őrölt bors
- 1 tk méz (opcionális)
Elkészítés
Csirkemell előkészítése
A csirkemellfilét tisztítsd meg, töröld szárazra és vágd kb. 2–3 cm csíkokra. Sózd, borsozd – ez az alapízesítés szavatolja a harmonikus ízeket.
Pác összeállítása
Egy tálkában keverd össze a zúzott fokhagymát, reszelt gyömbért, szójaszószt és az olajat. Ha szereted az enyhén édes ízt, adj hozzá 1 teáskanál mézet.
Pácolás
Forgasd bele a csirkecsíkokat a pácba, majd hagyd állni legalább 15 percig, de akár 30 percig is – ez időalapozza meg az intenzív ízvilágot.
Sütés
Melegíts olívaolajat közepes lángon egy serpenyőben. Add hozzá a pácolt csirkecsíkokat (a maradék pácot is) és süsd kb. 6–8 percig, időnként forgatva, amíg a csirke átsül, enyhén karamellizálódik és szaftos marad.
Szósz besűrítése (opcionális)
Ha marad pác a serpenyőben, mehet hozzá egy pici víz vagy szójaszósz. Gyúrd össze 1 perc alatt, amíg kissé besűrűsödik – így szinte szószként bevonja a csirkét.
Tálalás
Frissen, párolt jázminrizzsel vagy zöldségkörettel tálald. Szórd meg aprított újhagymával vagy szezámmaggal.
Tippek
- Friss gyömbér használata: a frissen reszelt gyömbér aromája jóval komplexebb, mint az előre csomagolté.
- Kacsazsír vs. olaj: a kacsazsír még gazdagabb, mélyebb ízt ad a serpenyőben készült csirkének.
- Ha pikánsabbra vágysz, adj hozzá egy csipet chiliport.
Egészséges alternatívák
- Használj szójaszósz helyett alacsony nátriumút – kevesebb sóval.
- Cseréld le az olajat kókuszolajra – egészségesebb zsírsavprofil.
- Válassz grillezett verziót a serpenyős helyett – kevesebb zsírban sütéssel.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc (plusz pácolás)
Sütés: 8 perc
Összesen: 38 perc
Tápértékek
Kalória: 340 kcal
Fehérje: 38 g
Szénhidrát: 3 g
Zsír: 18 g
Rost: 0.5 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Mézes narancsos csirkemell serpenyőben
- Teriyaki csirkemell házilag
- Kínai csirkemell szezámos mézes bundában
