
Ha szereted a fokhagyma karakteres, ínycsiklandó ízét, ez a recept neked szól! A fokhagymás rántott csirkemell igazi ízbomba, ami tökéletesen ötvözi a hagyományos panírozott hús ropogósságát a fokhagyma aromás mélységével. Nem kell hozzá különleges hozzávaló vagy bonyolult technika, mégis megújítja a megszokott rántott húsélményt.
Ideális választás családi ebédhez, hétvégi összejövetelekhez, de akár hétköznap esti vacsorának is tökéletes. Ráadásul ez a recept nemcsak finom, hanem rendkívül egyszerűen elkészíthető – így kezdők is bátran belevághatnak!
A fokhagymás rántott csirkemell hozzávalói
- 2 nagyobb csirkemellfilé
- 3 gerezd fokhagyma (préselve vagy reszelve)
- 2 tojás
- 5 evőkanál liszt
- 1 csésze zsemlemorzsa
- 2 evőkanál tej (opcionális)
- só, frissen őrölt bors
- 1 teáskanál fokhagymapor
- olaj a sütéshez
Elkészítés
Elkészítés lépésről lépésre
A csirkemellfiléket szeleteljük fel, szükség esetén klopfoljuk ki, majd sózzuk meg.
Egy tálban keverjük össze a tejet a reszelt fokhagymával. Helyezzük a csirkemell szeleteket a fokhagymás tejbe úgy, hogy teljesen ellepje őket. Fedjük le, és tegyük hűtőbe legalább 1 órára, de még jobb, ha egy éjszakán át pácoljuk, hogy a hús igazán omlós és ízletes legyen.
A pácolás után csepegtessük le a csirkemell szeleteket, majd töröljük őket szárazra. Készítsük elő a panírozáshoz szükséges hozzávalókat: egy tálba tegyük a lisztet, egy másikba verjük fel a tojásokat (ha szeretnénk, adjunk hozzá egy kevés tejet), a harmadik tálba pedig a zsemlemorzsát keverjük össze a fokhagymaporral.
A csirkemell szeleteket először forgassuk meg a lisztben, majd a felvert tojásban, végül pedig a fokhagymás zsemlemorzsában.
Egy serpenyőben hevítsünk olajat közepes-magas hőfokon. Süssük a bepanírozott csirkemell szeleteket aranybarnára mindkét oldalukon, oldalanként körülbelül 3-4 percig. A megsült szeleteket helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassuk.
A fokhagymás rántott csirkemellet tálaljuk friss salátával, burgonyapürével vagy párolt rizzsel.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 1 óra 35 perc
Tippek
- Ha időd engedi, pácold a csirkemellet egy éjszakán át a fokhagymás tejben – még omlósabb lesz.
- Ügyelj arra, hogy az olaj megfelelő hőmérsékletű legyen: se túl hideg, se túl forró.
- A zsemlemorzsához adhatsz parmezánt vagy friss fűszernövényeket az extra ízért.
Egészséges alternatívák
- Süsd forrólevegős sütőben (air fryer) 180°C-on kb. 15 perc alatt.
- Használj teljes kiőrlésű zsemlemorzsát vagy zabpelyhet a panírhoz.
- A tej helyett használj mandulatejet vagy zabtejet a páchoz.
- Süsd sütőben: 200°C-on 25 perc alatt, minimális olajjal, sütőpapíron.
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
Tápértékek
Kalória: 450 kcal
Fehérje: 40 g
Szénhidrát: 20 g
Zsír: 22 g
Rost: 1 g
