Gombás csirkemell leveles tésztában: az ünnepi vacsorák titkos sztárja

gombás csirkemell leveles tésztában

Keresel egy olyan fogást, amivel elkápráztathatod a családot vagy a vendégeidet? A gombás csirkemell leveles tésztában biztosan elnyeri mindenki tetszését! Külsőre is lenyűgöző, belül pedig szaftos és ízekben gazdag, ideális ünnepi alkalmakra és hétvégi lakomákra is.

A következőkben bemutatom, hogyan készítheted el ezt a varázslatos fogást egyszerűen és garantált sikerrel!

Hozzávalók

  • 2 db nagyobb csirkemellfilé
  • 300 g csiperkegomba
  • 1 kisebb hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 csomag friss leveles tészta (kb. 275 g)
  • 1 tojás a kenéshez
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál mustár
  • 50 g reszelt sajt (opcionális)

Elkészítés

Csirkemell előkészítése

A csirkemellet megtisztítjuk, könnyedén megsózzuk, megborsozzuk, majd minden oldalon röviden átpirítjuk egy kevés olajon. Ezután hagyjuk hűlni.

Gombás töltelék elkészítése

A hagymát finomra vágjuk, a gombát szeletekre vágjuk, a fokhagymát lereszeljük. Egy serpenyőben vajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a gombát. Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, és közepes lángon addig pirítjuk, amíg a gomba leve elfő.

Töltelék összeállítása

A kihűlt gombás keveréket összekeverjük egy kevés reszelt sajttal, ha szeretnénk még gazdagabbá tenni.

Leveles tészta megtöltése

A leveles tésztát kinyújtjuk, és a közepére helyezzük a gombás réteget, rá a csirkemellet, amelyet előtte megkentünk egy kevés mustárral. A tésztát gondosan ráhajtjuk a töltelékre, a széleket alaposan összenyomkodjuk.

Sütés

A csomagot óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd megkenjük felvert tojással. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Pár perc pihentetés után szeletelve tálaljuk.

Tippek

  • Fűszerezd meg a csirkemellet előre fűszerkeverékkel, hogy még aromásabb legyen.
  • A leveles tésztát mindig hidegen dolgozd, különben nehezebb vele bánni.
  • Ha extra ropogósra vágysz, szórj egy kis szezámmagot vagy reszelt sajtot a tojással lekent tészta tetejére.

Egészséges alternatívák

  • Használj teljes kiőrlésű leveles tésztát.
  • A csirkemell helyett pulykamellből is készítheted.
  • Reszelt sajt helyett használhatsz zsiradékszegény sajtot vagy kihagyhatod teljesen.

Elkészítési idő

Előkészítés: 20 perc
Sütés: 30 perc
Összesen: 50 perc

Tápértékek

Kalória: 410 kcal
Fehérje: 32 g
Szénhidrát: 18 g
Zsír: 22 g
Rost: 2 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

gombás csirkemell leveles tésztában
Save
gombás csirkemell leveles tésztában
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights