Keresel egy olyan fogást, amivel elkápráztathatod a családot vagy a vendégeidet? A gombás csirkemell leveles tésztában biztosan elnyeri mindenki tetszését! Külsőre is lenyűgöző, belül pedig szaftos és ízekben gazdag, ideális ünnepi alkalmakra és hétvégi lakomákra is.
A következőkben bemutatom, hogyan készítheted el ezt a varázslatos fogást egyszerűen és garantált sikerrel!
Hozzávalók
- 2 db nagyobb csirkemellfilé
- 300 g csiperkegomba
- 1 kisebb hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olaj
- 1 csomag friss leveles tészta (kb. 275 g)
- 1 tojás a kenéshez
- Só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál mustár
- 50 g reszelt sajt (opcionális)
Elkészítés
Csirkemell előkészítése
A csirkemellet megtisztítjuk, könnyedén megsózzuk, megborsozzuk, majd minden oldalon röviden átpirítjuk egy kevés olajon. Ezután hagyjuk hűlni.
Gombás töltelék elkészítése
A hagymát finomra vágjuk, a gombát szeletekre vágjuk, a fokhagymát lereszeljük. Egy serpenyőben vajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a gombát. Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, és közepes lángon addig pirítjuk, amíg a gomba leve elfő.
Töltelék összeállítása
A kihűlt gombás keveréket összekeverjük egy kevés reszelt sajttal, ha szeretnénk még gazdagabbá tenni.
Leveles tészta megtöltése
A leveles tésztát kinyújtjuk, és a közepére helyezzük a gombás réteget, rá a csirkemellet, amelyet előtte megkentünk egy kevés mustárral. A tésztát gondosan ráhajtjuk a töltelékre, a széleket alaposan összenyomkodjuk.
Sütés
A csomagot óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd megkenjük felvert tojással. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Pár perc pihentetés után szeletelve tálaljuk.
Tippek
- Fűszerezd meg a csirkemellet előre fűszerkeverékkel, hogy még aromásabb legyen.
- A leveles tésztát mindig hidegen dolgozd, különben nehezebb vele bánni.
- Ha extra ropogósra vágysz, szórj egy kis szezámmagot vagy reszelt sajtot a tojással lekent tészta tetejére.
Egészséges alternatívák
- Használj teljes kiőrlésű leveles tésztát.
- A csirkemell helyett pulykamellből is készítheted.
- Reszelt sajt helyett használhatsz zsiradékszegény sajtot vagy kihagyhatod teljesen.
Elkészítési idő
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 30 perc
Összesen: 50 perc
Tápértékek
Kalória: 410 kcal
Fehérje: 32 g
Szénhidrát: 18 g
Zsír: 22 g
Rost: 2 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Gombás csirkemell tésztával: a tökéletes hétköznapi ebéd receptje
- Mindent a csirkemell pácolásáról: Nedves, száraz, sós pácok és titkos összetevők
- Egyszerű sajtos csirkemell őzgerincben sütve
