
A gombás csirkemell sütőben készítve az egyik legfinomabb, legkrémesebb és legkifinomultabb tepsis fogás, amit akár egy vasárnapi ebédre, akár egy különleges vacsorára is elkészíthetsz. A gomba és a csirkemell természetes ízvilága tökéletes harmóniában van egymással, amit egy tejszínes mártás koronáz meg.
Ez az egytepsis recept nemcsak látványos, hanem rendkívül praktikus is: a hozzávalók előkészítése után a sütő elvégzi a munka nagy részét, neked csak annyi a dolgod, hogy a végén elmerülj az ízekben. Friss kenyérrel, rizzsel vagy egy tál salátával is tökéletes!
Hozzávalók
- 4 db csirkemellfilé
- 300 g csiperkegomba (szeletelve)
- 1 fej vöröshagyma (apróra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 2 dl főzőtejszín
- 100 g trappista sajt (reszelve)
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál szárított petrezselyem
- Só és frissen őrölt bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés
1. Előkészítés
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Készíts elő egy közepes méretű tepsit vagy sütőtálat, és vékonyan kend ki olívaolajjal.
2. Csirkemell előkészítése
A csirkemellfiléket öblítsd le hideg víz alatt, majd papírtörlővel töröld szárazra. Mindkét oldalukat sózd és borsozd ízlés szerint.
3. Csirkemell elősütése
Egy nagy serpenyőben hevíts fel 1 evőkanál olívaolajat és 1 evőkanál vajat közepes lángon. Helyezd a csirkemelleket a serpenyőbe, és mindkét oldalukat süsd 2-3 percig, amíg aranybarna kérget nem kapnak. Az elősütött csirkemelleket helyezd az előkészített tepsibe.
4. Gomba és hagyma pirítása
Ugyanabban a serpenyőben, szükség esetén adj hozzá még egy kevés olívaolajat. Tedd bele az apróra vágott vöröshagymát, és párold üvegesre 3-4 perc alatt. Add hozzá a szeletelt gombát és a zúzott fokhagymát, majd pirítsd további 5-7 percig, amíg a gomba megpuhul és a leve elpárolog. Ízesítsd a keveréket kakukkfűvel, petrezselyemmel, sóval és borssal.
5. Tejszínes mártás elkészítése
Öntsd a főzőtejszínt a gombás keverékhez, és keverd össze alaposan. Hagyd, hogy a mártás felforrjon, majd főzd 2-3 percig, amíg kissé besűrűsödik. Kóstold meg, és szükség esetén ízesítsd tovább sóval és borssal.
6. Tepsis összeállítás
Öntsd a tejszínes-gombás mártást az elősütött csirkemellek tetejére a tepsiben, ügyelve arra, hogy mindenhol egyenletesen befedje a húst. Szórd meg a tetejét reszelt sajttal.
7. Sütés
Fedd le a tepsit alufóliával, és helyezd az előmelegített sütőbe. Süsd 180°C-on 20 percig. Ezután távolítsd el az alufóliát, és süsd további 10-15 percig, amíg a sajt aranybarnára olvad és a mártás bugyogni kezd.
8. Tálalás
A sütőből kivéve hagyd pihenni az ételt 5 percig, majd tálald frissen főtt rizzsel, tésztával vagy friss salátával. A krémes gombás mártás és a szaftos csirkemell kombinációja garantáltan elvarázsolja a családot és a vendégeket egyaránt.
Tippek
- A csiperkegomba mellett használhatsz más gombafajtákat is, például laskagombát vagy vargányát, hogy gazdagabb ízvilágot érj el.
- A trappista sajt helyett próbáld ki a receptet mozzarellával vagy parmezánnal a különböző ízek kedvéért.
- Ha időszűkében vagy, a gombás-tejszínes mártást előző nap is elkészítheted, és hűtőben tárolhatod. Sütés előtt csak öntsd a csirkemellekre, szórd meg sajttal, és már mehet is a sütőbe.
Egészséges alternatívák
- Használj alacsony zsírtartalmú főzőtejszínt vagy görög joghurtot a mártás elkészítéséhez, hogy csökkentsd a zsír- és kalóriatartalmat.
- Csökkentsd a sajt mennyiségét, vagy válassz alacsony zsírtartalmú sajtot a recepthez.
- A hagyományos köretek helyett tálald az ételt friss zöldsalátával vagy párolt zöldségekkel a könnyedebb étkezés érdekében.
Elkészítési idő
Előkészítés: 25 perc
Sütés: 35 perc
Összesen: 60 perc
Tápértékek
Kalória: 350 kcal
Fehérje: 45 g
Szénhidrát: 5 g
Zsír: 15 g
Rost: 1 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Gombás csirkeragu medvehagymával
- Panírozott csirkemell: klasszikus recept, amit mindenki imád
- Sajtos tejfölös baconös csirkemell őzgerincben sütve
