
A gombás csirkeragu medvehagymával egy igazán friss, tavaszias fogás, amely egyszerre krémes, szaftos és rendkívül ízletes. A zsenge medvehagyma karakteres aromája tökéletesen kiegészíti a gombás csirkemell puha állagát. Ez a recept gyorsan elkészíthető, mégis laktató, így egy rohanós hétköznapon is kitűnő választás lehet, de az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
A gombás csirkeragu medvehagymával hozzávalói
- 500 g csirkemellfilé
- 200 g friss gomba (csiperke vagy erdei gombák)
- 1 csokor medvehagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 1 evőkanál vaj vagy olaj
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 1 teáskanál liszt
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál bors
- ½ teáskanál pirospaprika
- 1 dl alaplé vagy víz
Elkészítés
Csirkemell előkészítése
A csirkemellet kockázzuk fel, majd enyhén sózzuk, borsozzuk.
Zöldségek előkészítése
A hagymát finomra aprítjuk, a gombát szeletekre vágjuk.
Hagymás alap készítése
Egy serpenyőben vajat hevítünk, majd megpároljuk rajta az aprított hagymát.
Gomba hozzáadása
Hozzáadjuk a gombát, és közepes lángon pároljuk, amíg levet nem enged.
Csirkemell pirítása
Beletesszük a csirkemellkockákat, és aranybarnára pirítjuk.
Fűszerezés és sűrítés
Meghintjük a liszttel és a pirospaprikával, majd alaposan összekeverjük.
Mártás készítése
Felöntjük az alaplével, majd hozzáadjuk a mustárt és a tejszínt.
Főzés és medvehagyma hozzáadása
Kis lángon 10 percig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik. Az aprított medvehagymát az utolsó pár percben adjuk hozzá, hogy megmaradjon az aromája.
Tálalás
Melegen tálaljuk, friss kenyérrel vagy főtt rizzsel.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 25 perc
Összesen: 40 perc
Tippek
- Ha még gazdagabb ízvilágot szeretnél, egy kevés fehérbort is adhatunk a raguhoz.
- A medvehagyma helyett snidlinggel vagy friss petrezselyemmel is kísérletezhetsz.
- A krémesebb állagért egy kevés mascarponét is keverhetsz a mártásba.
Tápértékek
Kalória: 350 kcal
Fehérje: 38 g
Szénhidrát: 10 g
Zsír: 15 g
Rost: 3 g
