

A grill csirkemell igazi klasszikus – a tökéletes választás, ha gyors, egészséges és mégis laktató ételre vágyunk. Népszerűségének titka az egyszerűségében és sokoldalúságában rejlik: készülhet nyílt lángon, elektromos grillen, kontakt grillen vagy akár grillserpenyőben is. Megfelelő előkészítéssel a hús kívül ropogós, belül omlós marad, és könnyedén beilleszthető a mindennapi étkezésekbe – legyen szó diétáról, sporttáplálkozásról vagy családi vacsoráról.
Ebben a részletes receptben minden tippet, trükköt és technikát megmutatunk, hogy a grill csirkemell garantáltan szaftos és ízletes legyen. A pác receptje egyszerre frissítő, pikáns és enyhén füstös – a tökéletes ízhatásért.
Hozzávalók
- 4 db csirkemellfilé (kb. 150–180 g/db)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál dijoni mustár
- ½ teáskanál őrölt bors
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál szárított oregánó vagy rozmaring
- 1 teáskanál méz (opcionális)
Elkészítés
Csirkemell előkészítése
Vágjuk le a felesleges hártyákat a csirkemellről. Ha a mellek nagyon vastagok, vágjuk őket hosszában félbe – így gyorsabban és egyenletesebben sülnek. Töröljük szárazra a húst, hogy a pác jobban tapadjon rá.
Pác elkészítése
Egy közepes tálban keverjük össze az olívaolajat, citromlevet, dijoni mustárt, füstölt paprikát, fokhagymaport, oregánót, borsot és sót. Aki szereti, egy kis mézet is adhat hozzá – ez finom karamellizált kérget ad a húsnak.
Pácolás
A csirkemelleket kenjük be alaposan a páccal, majd fedjük le és tegyük hűtőbe legalább 1 órára, de ideális esetben 3–4 órára vagy akár egy éjszakára is. A hosszabb pácolás mélyebb ízeket eredményez.
Grill előkészítése
Melegítsük elő a grillt közepes-magas hőfokra (kb. 180–200°C). Ha faszenes grillt használunk, várjuk meg, amíg a parázs szépen izzik. Elektromos vagy kontakt grill esetén is fontos az előmelegítés – így nem ragad le a hús, és azonnal kérget kap.
Sütés
Helyezzük a csirkemelleket a forró grillrácsra. Ne mozgassuk őket az első 4–5 percben – így kialakul az ízletes kéreg. Ezután fordítsuk meg, és süssük további 4–6 percig, amíg a belső hőmérséklet eléri a 72–75°C-ot. A pontos idő függ a hús vastagságától és a grill hőfokától.
Pihentetés
Sütés után vegyük le a grillről a húst, fedjük le alufóliával, és hagyjuk pihenni legalább 5 percet. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a hús ne veszítse el a szaftját, és omlós maradjon.
Tálalás
A grill csirkemellet tálaljuk friss salátával, grillezett zöldségekkel, sült édesburgonyával vagy bulgurral. Tetszés szerint csepegtethetünk rá még egy kevés citromlevet vagy extra olívaolajat.
Tippek
- Használjunk húshőmérőt, hogy elkerüljük a túlsütést – a 72°C az ideális belső hő.
- A pihentetés kulcsfontosságú: ha azonnal szeleteljük, a nedvesség kifolyik.
- A füstölt paprika adja a grillezett hatás esszenciáját – ne hagyjuk ki!
- Ha nincs grillünk, grillserpenyő is remek alternatíva.
Egészséges alternatívák
- Az olívaolajat cserélhetjük avokádóolajra vagy natúr joghurtra egy krémesebb pácért.
- Méz helyett eritrit-alapú szirupot is használhatunk alacsonyabb cukortartalomért.
- A köretet váltsuk ki friss zöldségsalátára, grillezett padlizsánra vagy karfiolrizsre.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 12 perc
Összesen: 1 óra 20 perc
Tápértékek
Kalória: 235 kcal
Fehérje: 35 g
Szénhidrát: 2 g
Zsír: 9 g
Rost: 0.3 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Tökéletes grill csirkemell recept – kívül ropogós, belül szaftos
- Rántott csirkemell – a klasszikus recept tökéletes panírral
- Hogyan készítsd el a tökéletes kijevi csirkemellet? – A klasszikus, ínycsiklandó töltött fogás
