Grillezett csirkemell – szaftos és omlós hús minden alkalomra

grillezett csirkemell
grillezett csirkemell

A grillezett csirkemell igazi klasszikus, amit nem lehet megunni. Legyen szó nyári grillezésről, gyors hétköznapi ebédről vagy diétás vacsoráról, ez az étel mindig jó választás. Könnyen elkészíthető, egészséges, és megfelelő pácolással garantáltan szaftos és omlós marad – még azok számára is, akik eddig tartottak a száraz csirkemelltől.

Ebben a receptben megmutatjuk a legjobb alapfűszerezést és elkészítési módszert, amivel minden alkalomra tökéletes grillezett csirkemellet készíthetsz – akár faszenes grillen, akár kontakt vagy elektromos grillen dolgozol.

Hozzávalók

  • 4 db csirkemellfilé
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál só
  • ½ teáskanál frissen őrölt bors

Elkészítés

Csirkemell előkészítése

Mossuk meg a csirkemelleket, töröljük szárazra, és ha túl vastagok, vágjuk félbe őket vízszintesen, hogy egyenletesen süljenek.

Pác elkészítése

Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, citromlevet, dijoni mustárt, füstölt paprikát, fokhagymaport, oregánót, sót és borsot.

Pácolás

Forgassuk meg a csirkemelleket a páclében, majd fedjük le, és tegyük hűtőbe legalább 1 órára (de a legjobb, ha 3–4 órát pihennek).

Grill előkészítése

Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra (kb. 180–200°C). A rácsot kenjük be olajjal, hogy ne tapadjon le a hús.

Grillezés

Helyezzük a csirkemelleket a grillre, és oldalanként 5–6 percig süssük őket. Akkor jó, ha aranybarna kérget kapnak, és a belső hőmérsékletük eléri a 72–75°C-ot.

Pihentetés és tálalás

A grillről levéve pihentessük a húst 5 percig, hogy a szaft visszaoszoljon. Friss salátával, sült édesburgonyával vagy grillezett zöldségekkel tálaljuk.

Tippek

  • Ne süssük túl: a húshőmérő használata a legbiztosabb módszer a tökéletes végeredményhez.
  • A pácban lévő citromlé segít megpuhítani a húst – ne hagyd ki!
  • Ha időnk van, előző este is bepácolhatjuk, így még zamatosabb lesz.

Egészséges alternatívák

  • Olívaolaj helyett használhatunk natúr görög joghurtot a páchoz.
  • A só mennyiségét csökkenthetjük, és több friss fűszert alkalmazhatunk az ízesítéshez.
  • A körethez válasszunk quinoa-t, párolt zöldséget vagy zöldsalátát a klasszikus burgonya helyett.

Elkészítési idő

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 12 perc
Összesen: 1 óra 25 perc

Tápértékek

Kalória: 230 kcal
Fehérje: 36 g
Szénhidrát: 1 g
Zsír: 9 g
Rost: 0.3 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

grillezett csirkemell
grillezett csirkemell a kép illusztráció

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights