Szeretnél egy olyan magyaros tokányt készíteni, ami szaftos, gazdag ízű, mégis könnyed csirkemellből készül? A hentestokány csirkemellből pont ezt kínálja – minden jól ismert tokányízt, de soványabb változatban. Ez a recept egyszerű, ugyanakkor elegáns és laktató fogás, amely tökéletes hétvégi családi ebédhez.
Hozzávalók
- 600 g csirkemellfilé (kb. 2 nagyobb darab)
- Só + frissen törött bors
- 2 evőkanál sertészsír vagy olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma (apróra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 evőkanál sertészsír vagy olaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- 200 ml húsleves (vagy víz + leveskocka)
- 1 késhegynyi köménymag (opcionális)
- 100 ml tejföl (elhagyható)
- Friss petrezselyem vagy snidling a tetejére (opcionális)
- 100 g csemegeuborka
Elkészítés
1. A csirkemell előkészítése és pirítása
A csirkemellet vékony csíkokra (kb. 1 cm szélesre) vágom, megsózom, borsozom. Egy magas falú lábasban felforrósítom a zsiradékot, majd a húst magas hőfokon minden oldalán aranyszínűre pirítom, kb. 2–3 percig. Ezután kiveszem, és félreteszem.
2. Hagymás alappaprika készítése
Ugyanabban a lábasban a hagymát üvegesre párolom kb. 5 perc alatt, majd hozzáadom a fokhagymát, és további 1 percig pirítom. Ezután megszórom pirospaprikával, köménymaggal, és kevergetve röviden összeforrósítom – vigyázz, ne égjen meg!
3. Leves és csirke visszatétele
Felöntöm a húslevessel, alaposan elkeverem, majd visszateszem a csirkecsíkokat. Lassú forrástól számítva kb. 10 percig főzöm közepes lángon, hogy a hús megpuhuljon és átvegye a fűszeres hagymás alap aromáját.
4. Tejfölözés és sűrítés
A lángot visszaveszem, hozzáadom a tejfölt, alaposan elkeverem, majd újra melegíteni kezdem – nem forralom fel, csak lágyan átjáratva a mártást. Ezáltal krémes, gazdag játszhatóságot ad a tokánynak.
5. Tálalás
Frissen aprított petrezselyemmel vagy snidlinggel szórom meg, csemegeeuborkát teszek rá, és forrón, rizzsel kínálom.
Tippek
- A pirospaprika változatai – ha szereted az intenzívebb fűszerességet, válassz csípőset vagy egy vegyes édes–csípős keveréket.
- Szemkápráztató szaftot érhetsz el, ha a lábas fenekére tapadt „pirulékot” nem törlöd ki.
- Diétás verzióhoz használj light tejfölt vagy keményebb alapennyel készítsd el a mázat.
Egészséges alternatívák
- Zsírszegény tejföl vagy joghurt kevesebb kalóriával, több fehérjével
- Zöldségpelyhek vagy apróra vágott zöldségek (cukkini, gomba) hozzáadása extra rostokért
- Teljes kiőrlésű köret, mint például barna rizs vagy teljes kiőrlésű tarhonya
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 25 perc
Összesen: 35 perc
Tápértékek
Kalória: 420 kcal
Fehérje: 35 g
Szénhidrát: 15 g
Zsír: 25 g
Rost: 2 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Tarhonyás csirkemell
- Lecsós szelet csirkemellből – Magyar nyár egy tányéron
- Tejszínes csirkemell zöldborsóval – krémes, tavaszi vacsora 30 perc alatt
