Hentestokány csirkemellből – Szaftos magyar fogás egyszerűen otthon

hentestokány csirkemellből

Szeretnél egy olyan magyaros tokányt készíteni, ami szaftos, gazdag ízű, mégis könnyed csirkemellből készül? A hentestokány csirkemellből pont ezt kínálja – minden jól ismert tokányízt, de soványabb változatban. Ez a recept egyszerű, ugyanakkor elegáns és laktató fogás, amely tökéletes hétvégi családi ebédhez.

Hozzávalók

  • 600 g csirkemellfilé (kb. 2 nagyobb darab)
  • Só + frissen törött bors
  • 2 evőkanál sertészsír vagy olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma (apróra vágva)
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 1 evőkanál sertészsír vagy olaj
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 200 ml húsleves (vagy víz + leveskocka)
  • 1 késhegynyi köménymag (opcionális)
  • 100 ml tejföl (elhagyható)
  • Friss petrezselyem vagy snidling a tetejére (opcionális)
  • 100 g csemegeuborka

Elkészítés

1. A csirkemell előkészítése és pirítása

A csirkemellet vékony csíkokra (kb. 1 cm szélesre) vágom, megsózom, borsozom. Egy magas falú lábasban felforrósítom a zsiradékot, majd a húst magas hőfokon minden oldalán aranyszínűre pirítom, kb. 2–3 percig. Ezután kiveszem, és félreteszem.

2. Hagymás alappaprika készítése

Ugyanabban a lábasban a hagymát üvegesre párolom kb. 5 perc alatt, majd hozzáadom a fokhagymát, és további 1 percig pirítom. Ezután megszórom pirospaprikával, köménymaggal, és kevergetve röviden összeforrósítom – vigyázz, ne égjen meg!

3. Leves és csirke visszatétele

Felöntöm a húslevessel, alaposan elkeverem, majd visszateszem a csirkecsíkokat. Lassú forrástól számítva kb. 10 percig főzöm közepes lángon, hogy a hús megpuhuljon és átvegye a fűszeres hagymás alap aromáját.

4. Tejfölözés és sűrítés

A lángot visszaveszem, hozzáadom a tejfölt, alaposan elkeverem, majd újra melegíteni kezdem – nem forralom fel, csak lágyan átjáratva a mártást. Ezáltal krémes, gazdag játszhatóságot ad a tokánynak.

5. Tálalás

Frissen aprított petrezselyemmel vagy snidlinggel szórom meg,  csemegeeuborkát  teszek rá, és forrón, rizzsel kínálom.

Tippek

  • A pirospaprika változatai – ha szereted az intenzívebb fűszerességet, válassz csípőset vagy egy vegyes édes–csípős keveréket.
  • Szemkápráztató szaftot érhetsz el, ha a lábas fenekére tapadt „pirulékot” nem törlöd ki.
  • Diétás verzióhoz használj light tejfölt vagy keményebb alapennyel készítsd el a mázat.

Egészséges alternatívák

  • Zsírszegény tejföl vagy joghurt kevesebb kalóriával, több fehérjével
  • Zöldségpelyhek vagy apróra vágott zöldségek (cukkini, gomba) hozzáadása extra rostokért
  • Teljes kiőrlésű köret, mint például barna rizs vagy teljes kiőrlésű tarhonya

Elkészítési idő

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 25 perc
Összesen: 35 perc

Tápértékek

Kalória: 420 kcal
Fehérje: 35 g
Szénhidrát: 15 g
Zsír: 25 g
Rost: 2 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

hentestokány csirkemellből
Save
hentestokány csirkemellből
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights