A húsvéti rakott csirkemell egy könnyen elkészíthető, laktató és látványos fogás, amely tökéletes választás az ünnepi asztalra. Az omlós csirkemell rétegesen sül össze a krémes tejfölös öntettel, fűszeres sonkával és olvadó sajttal, így mindenki kedvence lehet.
A húsvéti rakott csirkemell hozzávalói
- 500 g csirkemellfilé
- 200 g füstölt sonka
- 200 g reszelt sajt (trappista vagy edami)
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 g tejföl
- 100 ml főzőtejszín
- 2 db tojás
- 1 teáskanál mustár
- 1 evőkanál aprított friss petrezselyem
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- Só, bors ízlés szerint
- 1 evőkanál olaj a sütéshez
- 50 g zsemlemorzsa (a tetejére)
Elkészítés
Előkészítés
A csirkemellet vékony szeletekre vágd, majd enyhén klopfold ki. Sózd, borsozd ízlés szerint. A vöröshagymát apróra vágd, a fokhagymát pedig zúzd össze. A füstölt sonkát vágd kisebb darabokra, és keverd össze a tejföllel, a főzőtejszínnel, a tojásokkal, a mustárral, az aprított petrezselyemmel, az oregánóval és a fűszerpaprikával. Ez lesz a szaftos réteg a rakott csirkemellhez.
Rétegezés
Egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt hőálló tálba helyezz egy réteg csirkemellet, majd oszlasd el rajta a tejfölös-sonkás keverék egy részét. Szórd meg reszelt sajttal, majd ismételd meg a rétegezést, amíg az összes hozzávaló elfogy. A tetejére szórd rá a maradék reszelt sajtot és a zsemlemorzsát, hogy szép aranybarna, ropogós kéreg keletkezzen sütés közben.
Sütés
A sütőt melegítsd elő 180°C-ra (légkeveréses sütő esetén 170°C). Tedd a rakott csirkemellet a sütőbe, és süsd 35-40 percig, amíg a sajt szépen ráolvad és aranybarnára pirul.
Tálalás
A rakott csirkemellet hagyd pihenni 5-10 percig a sütés után, hogy könnyebben szeletelhető legyen. Kínálhatod friss salátával, párolt rizzsel vagy burgonyapürével.
Elkészítési idő
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 40 perc
Összesen: 60 perc
Tippek
- A tejfölös rétegbe keverhetsz egy kevés reszelt fokhagymát, hogy még intenzívebb ízt kapjon.
- Ha gazdagabb rakott fogást szeretnél, rétegezhetsz hozzá vékony szeletekre vágott gombát vagy cukkinit is.
- A ropogósabb állag érdekében a tetejére szórhatsz egy kevés pirított baconkockát is.
Tápértékek
Kalória: 530 kcal
Fehérje: 50 g
Szénhidrát: 15 g
Zsír: 30 g
Rost: 2 g
