Húsvéti rakott csirkemell – egyszerű és látványos ünnepi ebéd

húsvéti rakott csirkemell

A húsvéti rakott csirkemell egy könnyen elkészíthető, laktató és látványos fogás, amely tökéletes választás az ünnepi asztalra. Az omlós csirkemell rétegesen sül össze a krémes tejfölös öntettel, fűszeres sonkával és olvadó sajttal, így mindenki kedvence lehet.

A húsvéti rakott csirkemell hozzávalói

  • 500 g csirkemellfilé
  • 200 g füstölt sonka
  • 200 g reszelt sajt (trappista vagy edami)
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 g tejföl
  • 100 ml főzőtejszín
  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 evőkanál aprított friss petrezselyem
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál olaj a sütéshez
  • 50 g zsemlemorzsa (a tetejére)

Elkészítés

Előkészítés

A csirkemellet vékony szeletekre vágd, majd enyhén klopfold ki. Sózd, borsozd ízlés szerint. A vöröshagymát apróra vágd, a fokhagymát pedig zúzd össze. A füstölt sonkát vágd kisebb darabokra, és keverd össze a tejföllel, a főzőtejszínnel, a tojásokkal, a mustárral, az aprított petrezselyemmel, az oregánóval és a fűszerpaprikával. Ez lesz a szaftos réteg a rakott csirkemellhez.

Rétegezés

Egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt hőálló tálba helyezz egy réteg csirkemellet, majd oszlasd el rajta a tejfölös-sonkás keverék egy részét. Szórd meg reszelt sajttal, majd ismételd meg a rétegezést, amíg az összes hozzávaló elfogy. A tetejére szórd rá a maradék reszelt sajtot és a zsemlemorzsát, hogy szép aranybarna, ropogós kéreg keletkezzen sütés közben.

Sütés

A sütőt melegítsd elő 180°C-ra (légkeveréses sütő esetén 170°C). Tedd a rakott csirkemellet a sütőbe, és süsd 35-40 percig, amíg a sajt szépen ráolvad és aranybarnára pirul.

Tálalás

A rakott csirkemellet hagyd pihenni 5-10 percig a sütés után, hogy könnyebben szeletelhető legyen. Kínálhatod friss salátával, párolt rizzsel vagy burgonyapürével.

Elkészítési idő

Előkészítés: 20 perc
Sütés: 40 perc
Összesen: 60 perc

Tippek

  • A tejfölös rétegbe keverhetsz egy kevés reszelt fokhagymát, hogy még intenzívebb ízt kapjon.
  • Ha gazdagabb rakott fogást szeretnél, rétegezhetsz hozzá vékony szeletekre vágott gombát vagy cukkinit is.
  • A ropogósabb állag érdekében a tetejére szórhatsz egy kevés pirított baconkockát is.

Tápértékek

Kalória: 530 kcal
Fehérje: 50 g
Szénhidrát: 15 g
Zsír: 30 g
Rost: 2 g

húsvéti rakott csirkemell
húsvéti rakott csirkemell – a kép illusztráció

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights