A húsvéti töltött csirkemell egy különleges és ízletes fogás, amely tökéletes választás az ünnepi asztalra. A szaftos, fűszeres töltelékkel készülő csirkemell nemcsak finom, hanem mutatós is, így garantáltan elnyeri a család és vendégek tetszését.
A húsvéti töltött csirkemell hozzávalói
- 4 db csirkemellfilé
- 100 g füstölt sonka
- 100 g reszelt sajt (pl. trappista vagy edami)
- 2 db főtt tojás
- 1 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
- 1 teáskanál mustár
- Só, bors ízlés szerint
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál vaj vagy olívaolaj
- 2 db tojás
- 100 g liszt
- 150 g zsemlemorzsa
- Olaj vagy vaj a sütéshez
Elkészítés
Előkészítés
A csirkemelleket hosszában vágd fel, de ne vágd teljesen át – így zsebeket alakíthatsz ki bennük a töltelék számára. Enyhén klopfold ki, hogy könnyebb legyen tölteni, majd sózd és borsozd őket ízlés szerint. A sonkát és a főtt tojásokat apró kockákra vágd fel. Egy tálban keverd össze a sonkát, a tojásokat, a reszelt sajtot, a fokhagymát, a mustárt, a tejfölt, az aprított petrezselymet és a zsemlemorzsát. Ez lesz a töltelék.
Töltés
A tölteléket oszd el egyenlően a csirkemellekben kialakított zsebekbe. Ha szükséges, hústűvel vagy fogpiszkálóval rögzítsd a csirkemellek széleit, hogy sütés közben ne nyíljon ki.
Panírozás
Készíts elő három tálat: az egyikbe szórd a lisztet, a másodikba verd fel a tojásokat, a harmadikba tedd a zsemlemorzsát. A töltött csirkemelleket először forgasd meg lisztben, majd a felvert tojásban, végül a zsemlemorzsában.
Sütés
Serpenyőben: Melegíts bő olajat egy serpenyőben, és közepes lángon süsd a csirkemelleket aranybarnára mindkét oldalukon (kb. 5-6 perc oldalanként). Sütőben: Ha egészségesebb változatot szeretnél, helyezd a bepanírozott csirkemelleket sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg olvasztott vajjal, és 180°C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 25-30 percig, amíg szép aranybarnára sülnek.
Tálalás
A húsvéti töltött csirkemellet frissen sült burgonyával, párolt rizzsel vagy egy könnyű salátával kínáld. Díszítésként megszórhatod friss petrezselyemmel.
Elkészítési idő
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 30 perc
Összesen: 50 perc
Tippek
- Ha gazdagabb ízvilágot szeretnél, keverhetsz a töltelékbe egy kevés apróra vágott snidlinget vagy kaprot is.
- A töltött csirkemelleket sütés előtt baconbe is tekerheted, így extra ízt és ropogós külsőt kapnak.
- Ha nem szeretnéd panírozni, egyszerűen süsd meg alufóliával letakarva, majd az utolsó 10 percben vedd le a fóliát, hogy szép aranybarnára piruljon.
Tápértékek
Kalória: 480 kcal
Fehérje: 45 g
Szénhidrát: 25 g
Zsír: 22 g
Rost: 2 g
