
Az illatos omlós csirke a kínai éttermek egyik legnépszerűbb fogása, amelyet most otthon is elkészíthetsz laktózmentes változatban. Ez a recept tökéletes választás, ha valami különlegeset szeretnél az asztalra varázsolni anélkül, hogy elhagynád a diétádat. A ropogós bunda és a fűszeres ízek garantáltan elnyerik a család minden tagjának tetszését.
Ha pedig még több rántott csirkére vágysz, nézd meg a rántott csirkemell receptek gyűjteményt is.
Az illatos omlós csirke hozzávalói
- 4 db csirkemellfilé
- só, bors ízlés szerint
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 2 dl víz
- 2 dl laktózmentes főzőbor (pl. rizsbor vagy száraz fehérbor)
- 1 dl víz
- 1 tojás
- 1 teáskanál gyömbérpor
- 1 teáskanál currypor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- 3 gerezd fokhagyma (zúzva)
- ½ mokkáskanál fehér bors
- kb. 5 evőkanál étkezési keményítő
- kb. 5 evőkanál liszt
- bő olaj a sütéshez
A sajt is remekül illik a csirkemellhez. Próbáld ki Te is ezt sajtos rántott csirkemell receptet is!
Elkészítés
Csirkemell előkészítése
A csirkemellfiléket fél cm vastag szeletekre vágjuk, majd mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk, és alaposan bedörzsöljük a fűszerekkel.
Pácolás
Az étkezési keményítőt simára keverjük a vízzel, majd beleforgatjuk a csirkemelleket. Legalább fél, de inkább egy órát pihentetjük, időnként átkeverve.
Bunda elkészítése
Egy tálban simára keverjük a főzőbort a vízzel, tojással, gyömbérrel, curryvel, fehér borssal, szódabikarbónával, sóval és a zúzott fokhagymával. A lisztet és a keményítőt felváltva adagoljuk, mindig simára keverve, amíg sűrű palacsintatészta-állagot kapunk.
Sütés
Az olajat közepes lángon felhevítjük. A pácolt húsdarabokat egyenként kiemeljük, kicsit lecsepegtetjük, megforgatjuk a bundázó masszában, majd a forró olajba tesszük. Olajjal locsolgatva, párszor megfordítva, világos barnára sütjük.
Tálalás
A megsült húsokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen. Azonnal tálaljuk, a legjobb rizzsel és/vagy csípős káposztasalátával.
Tippek
- A hús pácolása ne maradjon el, mert ettől lesz igazán puha és omlós a csirke.
- A bunda állaga akkor tökéletes, ha palacsintatészta sűrűségű.
- Ne szeleteld túl vastagra a csirkemellet, így gyorsabban és egyenletesebben sül.
- Friss újhagymával vagy szezámmaggal is megszórhatod tálaláskor.
A gluténmentes változat kedvelőinek ajánlom a gluténmentes csirkemell receptek oldalt.
Egészséges alternatívák
- A bő olajban sütés helyett próbáld ki sütőben vagy forrólevegős sütőben (air fryer) sütni.
- A liszt helyett használj teljes kiőrlésű vagy gluténmentes lisztet.
- A bunda ízesítéséhez adhatsz reszelt gyömbért vagy kurkumát.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 1 óra 15 perc
Tápértékek
Kalória: 350 kcal
Fehérje: 32 g
Szénhidrát: 15 g
Zsír: 18 g
Rost: 1 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Fokhagymás rántott csirkemell – intenzív ízek rajongóinak
- Kínai szezámos csirke
- Mézes mustáros csirkemell – Az ünnepi asztal édes-savanyú csodája
