
Az illatos omlós csirkemell a kínai konyha egyik legkedveltebb fogása, amelyet ropogós bundája és fűszeres ízvilága tesz igazán különlegessé. Ebben a receptben bemutatjuk, hogyan készítheted el ezt az ételt otthon, glutén- és laktózmentes változatban, így az ételérzékenységgel élők is bátran fogyaszthatják.
Hozzávalók
- 60 dkg csirkemellfilé
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál őrölt fehérbors
- 1 evőkanál gluténmentes szójaszósz
- 1 teáskanál rizsecet vagy almaecet
- 3 evőkanál rizsliszt
- 3 evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál fokhagymapor
- ½ teáskanál só
- 1 tojás
- 1 dl víz
- bő mennyiségű olaj a sütéshez
Elkészítés
Csirkemell előkészítése
A csirkemellfiléket vékony, kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket megszórjuk sóval és fehérborssal, majd meglocsoljuk a gluténmentes szójaszósszal és az ecettel. Alaposan összeforgatjuk, majd letakarva legalább 30 percig a hűtőben pihentetjük.
Bunda elkészítése
Egy közepes méretű tálban összekeverjük a rizslisztet, étkezési keményítőt, sütőport, őrölt gyömbért, fokhagymaport és a sót. Hozzáadjuk a tojást és a vizet, majd csomómentes, sűrű palacsintatészta állagú masszává keverjük.
Csirkemell bundázása
A bepácolt csirkeszeleteket egyenként belemártjuk a bundázó masszába, ügyelve arra, hogy mindenhol egyenletesen bevonja a tészta.
Sütés
Egy mélyebb serpenyőben vagy wokban bő mennyiségű olajat hevítünk közepes hőfokra. A bundázott csirkeszeleteket óvatosan a forró olajba helyezzük, és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, oldalanként kb. 3-4 perc alatt.
Olaj lecsöpögtetése
A megsült csirkeszeleteket papírtörlőre helyezzük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk.
Tálalás
Az illatos omlós csirkemellet forrón tálaljuk párolt rizzsel és friss zöldségkörettel vagy csípős káposztasalátával, de lehet hasábburgonyával is.
Tippek
- Ha van időd, pácolhatod a csirkét akár egy éjszakán át is.
- Az olaj ne legyen túl forró, hogy a bunda ne égjen meg.
- Ha túl sűrű a bundamassza, adj hozzá kevés vizet.
Egészséges alternatívák
- Süsd a csirkemellet sütőben 200°C-on 20-25 percig.
- Használj teljes kiőrlésű rizslisztet a bundához.
- Tálald párolt zöldségekkel a rizs helyett.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 1 óra 5 perc
Tápértékek
Kalória: 430 kcal
Fehérje: 34 g
Szénhidrát: 25 g
Zsír: 20 g
Rost: 1 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Fokhagymás bundás csirkemell – ropogós és ínycsiklandó csirkés finomság
- Kínai szezámos csirke
- Mézes mustáros csirkemell – Az ünnepi asztal édes-savanyú csodája
