Az illatos omlós csirkemell tojásos rizzsel klasszikus kínai éttermi fogás, amit szinte mindenki szeret. Ropogós, fűszeres csirkemell és a lágy, ízes tojásos rizs párosa verhetetlen. Most megmutatom, hogyan készítheted el ezt a mennyei ételt otthon, glutén- és laktózmentesen is!
Hozzávalók
- 60 dkg csirkemellfilé
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál fehérbors
- 1 evőkanál szójaszósz (gluténmentes, laktózmentes)
- 1 teáskanál rizsecet
- 3 evőkanál rizsliszt
- 3 evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál gyömbérpor
- ½ teáskanál só
- 1 tojás
- 1 dl víz
- bő olaj a sütéshez
- 25 dkg jázmin rizs
- 3 db tojás
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 szál újhagyma
- 1 teáskanál szójaszósz (gluténmentes)
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
Csirkemell előkészítése
A csirkemelleket vágd vékony csíkokra. Sózd, borsozd, locsold meg szójaszósszal és rizsecettel. Keverd össze és tedd félre pácolódni legalább 30 percre.
A bunda elkészítése
Egy tálban keverd össze a rizslisztet, étkezési keményítőt, sütőport, gyömbérport és sót. Add hozzá a tojást és a vizet, majd keverd simára.
Csirkemell bundázása
A pácolt csirkecsíkokat forgasd bele a masszába úgy, hogy jól bevonja.
Csirkemell sütése
Hevíts bő olajat, és közepes lángon süsd ki a csirkedarabokat aranybarnára mindkét oldalukon. Papírtörlőn csepegtesd le.
Tojásos rizs elkészítése
A rizst főzd meg sós vízben, majd szűrd le. Egy wokban vagy nagyobb serpenyőben hevíts olajat, üsd bele a tojásokat, és kevergetve süsd. Add hozzá a rizst, szójaszószt, karikára vágott újhagymát, sózd, borsozd, és jól pirítsd össze.
Tálalás
A csirkemell csíkokat frissen sült tojásos rizzsel tálald, díszítheted friss újhagymával.
Tippek
- A rizst érdemes előző nap megfőzni, így jobban pirul.
- A bunda lehet még ropogósabb, ha dupla bundázást alkalmazol.
- Szezámmaggal megszórva is isteni!
Egészséges alternatívák
- Rizs helyett próbáld bulgurral vagy karfiolrizzsel.
- Bundához használj zabpehelylisztet vagy mandulalisztet.
- A csirkemellet air fryer-ben is kisütheted olaj nélkül.
Elkészítési idő
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 1 óra 10 perc
Tápértékek
Kalória: 490 kcal
Fehérje: 38 g
Szénhidrát: 30 g
Zsír: 22 g
Rost: 1 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Fokhagymás rántott csirkemell – intenzív ízek rajongóinak
- Kínai szezámos csirke
- Mézes mustáros csirkemell – Az ünnepi asztal édes-savanyú csodája
