Mi teszi az indiai fűszeres csirkemellet ellenállhatatlanná? A fűszerek harmóniája, az illatos pácolás és a selymes szósz. Ez a recept nemcsak egzotikus ízeket ígér, de elkészítése is meglepően egyszerű. Ha valami mást szeretnél, mint a megszokott, de nem akarod túlbonyolítani a vacsorát, akkor ez az indiai fűszeres csirkemell recept neked szól.
Hozzávalók
- 50 dkg csirkemellfilé
- 2 dl natúr joghurt
- 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 evőkanál garam masala
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 teáskanál chili por (vagy füstölt paprika)
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál olaj
- Só ízlés szerint
- 1 evőkanál vaj
- 1 kisebb hagyma (finomra vágva)
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 doboz darabolt paradicsom konzerv (400 g)
- 1 dl tejszín
- Friss korianderlevél a tálaláshoz
Elkészítés
A csirkemell bepácolása
A csirkemellet mossuk meg, és vágjuk kisebb csíkokra vagy kockákra. Egy tálban keverjük össze a joghurtot, a reszelt gyömbért, zúzott fokhagymát, garam masalát, kurkumát, chilit, citromlevet, sót és egy evőkanál olajat. Adjuk hozzá a csirkét, jól keverjük el, hogy minden darabot bevonjon a pác. Letakarva tegyük hűtőbe legalább 1 órára, de akár egy egész éjszakára is hagyhatjuk, hogy az ízek mélyen átjárják a húst.
A pácolt csirke megsütése
Egy nagyobb serpenyőben vagy wokban hevítsünk egy kevés olajat. A bepácolt csirkedarabokat tegyük bele, és közepes-magas hőfokon süssük 7–8 percig, amíg aranybarnára sülnek és teljesen átsülnek. Ne mozgassuk túl gyakran, hogy szép kéreg alakuljon ki a húsdarabok külsején. Ha kész, vegyük ki és tegyük félre.
A szósz alapjának elkészítése
Ugyanabban a serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Pároljuk 3–4 percig, amíg üveges lesz. Szórjuk rá az őrölt koriandert és őrölt köményt, majd kevergetve pirítsuk további 1 percig – ettől lesz igazán illatos és aromás a szósz.
Paradicsomszósz elkészítése
Adjuk hozzá a darabolt paradicsomkonzervet a fűszeres hagymához, majd alacsony lángon főzzük 8–10 percig, időnként megkeverve. A szósz lassan besűrűsödik, és az ízek összeérnek. Ha a darabos állag nem tetszik, botmixerrel kicsit pépesíthetjük, de nem muszáj.
A csirke és a szósz összehozása
Tegyük vissza a megsült csirkét a paradicsomos szószba, majd adjuk hozzá a tejszínt is. Keverjük össze, és főzzük további 3–4 percig, hogy az ízek tökéletesen összeolvadjanak. A szósz ekkor már selymes, krémes állagú lesz.
Tálalás
Az indiai fűszeres csirkemellet frissen főtt basmati rizzsel vagy naan kenyérrel tálaljuk. Szórjunk a tetejére friss korianderlevelet – nemcsak díszítésként, de friss ízként is tökéletesen kiegészíti az ételt.
Tippek
- Minél tovább pácolod, annál jobb – az ízek mélyebbre hatolnak a húsba.
- Frissen őrölt fűszerekkel dolgozz – sokkal intenzívebb aromát adnak.
- Ne forgasd túl gyakran a húst sütés közben – így lesz szép kérge.
- A tejszín helyett használhatsz kókusztejet is – egzotikusabb ízvilág.
- A szószba egy kis méz vagy cukor is kerülhet – kiegyensúlyozza a savakat.
Egészséges alternatívák
- Kókusztej a tejszín helyett – Alacsonyabb zsírtartalom és laktózmentes alternatíva.
- Zsírszegény joghurt a pácban – Csökkenti az étel kalóriatartalmát.
- Növényi olaj helyett kókuszolaj vagy ghí – Egészségesebb zsiradékok.
- Zöldségek hozzáadása – Spenót, padlizsán vagy cukkini növeli a rostbevitelt.
- Barna rizs köretként – Magasabb rosttartalommal rendelkezik, lassabban szívódik fel.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc + 1 óra pácolás
Sütés: 25 perc
Összesen: 40 perc + 1 óra pácolás
Tápértékek
Kalória: 430 kcal
Fehérje: 37 g
Szénhidrát: 12 g
Zsír: 26 g
Rost: 2 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Kínai szezámmagos csirke pirított tésztával – éttermi élmény otthon
- Szójaszószos szezámmagos csirkemell
- Karaage, a japán rántott csirkemell titka: így készítsd el tökéletesre!
