
A joghurtos pác titkos fegyver a grillezés világában: nemcsak fantasztikus ízt ad a húsnak, hanem segít abban is, hogy a csirkemell omlós, szaftos és gyengéden sült legyen. Ez a recept ideális választás, ha különleges, mégis könnyen elkészíthető grillételt szeretnél, amely megállja a helyét hétköznapokon és vendégváró fogásként is.
A természetes joghurt savassága gyengéden puhítja a húst, míg a fűszerek kellemesen átjárják minden rostját. A végeredmény egy ízgazdag, omlós csirkemell, amitől mindenki repetát kér majd.
Hozzávalók
- 4 db csirkemellfilé
- 200 g natúr joghurt (görög joghurt ajánlott)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 teáskanál őrölt paprika
- ½ teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál bors
Elkészítés
A csirkemell előkészítése
Mossuk meg a csirkemellfiléket, töröljük szárazra, majd ha túl vastagok, vágjuk őket félbe vagy enyhén klopfoljuk ki. Ez biztosítja az egyenletes átsülést.
Joghurtos pác elkészítése
Egy tálban keverjük össze a joghurtot, olívaolajat, citromlevet, zúzott fokhagymát, paprikát, köményt, sót és borsot. Krémes, fűszeres pácot kapunk, ami tökéletes a csirkéhez.
Pácolás
Helyezzük a csirkemelleket a pácba úgy, hogy minden oldalukat bevonja. Fedjük le, és tegyük hűtőbe legalább 2 órára – de a legjobb, ha egy éjszakát pácolódik.
Grill előkészítése
Melegítsük elő a grillt közepes hőmérsékletre (180–200°C). A grillrácsot kenjük le kevés olajjal, hogy ne ragadjon le a hús.
Grillezés
Vegyük ki a csirkemelleket a pácból, és a felesleget kicsit töröljük le róla. Tegyük a forró grillre, és oldalanként 5–6 percig süssük. Akkor jó, ha belül teljesen átsült, de kívül nem égett meg a joghurt miatt.
Pihentetés és tálalás
A húst vegyük le a grillről, pihentessük 5 percig. Tálaljuk friss zöldsalátával, kuszkusszal vagy grillezett zöldségekkel.
Tippek
- A joghurtos pácot akár egy nappal korábban is elkészíthetjük, így gyorsabb a főzés.
- A pác maradékát ne használjuk fel újra, csak ha felforraljuk!
- A natúr joghurt helyett használhatsz kefirt is – enyhén savanykásabb lesz, de ugyanolyan puha húst eredményez.
Egészséges alternatívák
- Görög joghurt helyett használhatsz zsírszegény natúr joghurtot.
- A só mennyiségét csökkentheted, és fokozhatod az ízt friss fűszerekkel.
- Tálald párolt brokkolival, lencsesalátával vagy bulgurral rizs helyett.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 12 perc
Összesen: 2 óra 25 perc
Tápértékek
Kalória: 245 kcal
Fehérje: 36 g
Szénhidrát: 2 g
Zsír: 9 g
Rost: 0.3 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Mézes mustáros grill csirkemell – édes és pikáns ízorgia a grillről
- Baconbe tekert csirkemell serpenyőben – szaftos és ínycsiklandó vacsoraötlet
- Csirkemell saláta
