Joghurtos grillezett csirkemell – krémes és ízletes pác minden alkalomra

joghurtos grillezett csirkemell
joghurtos grillezett csirkemell

A joghurtos pác titkos fegyver a grillezés világában: nemcsak fantasztikus ízt ad a húsnak, hanem segít abban is, hogy a csirkemell omlós, szaftos és gyengéden sült legyen. Ez a recept ideális választás, ha különleges, mégis könnyen elkészíthető grillételt szeretnél, amely megállja a helyét hétköznapokon és vendégváró fogásként is.

A természetes joghurt savassága gyengéden puhítja a húst, míg a fűszerek kellemesen átjárják minden rostját. A végeredmény egy ízgazdag, omlós csirkemell, amitől mindenki repetát kér majd.

Hozzávalók

  • 4 db csirkemellfilé
  • 200 g natúr joghurt (görög joghurt ajánlott)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 1 teáskanál őrölt paprika
  • ½ teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál só
  • ½ teáskanál bors

Elkészítés

A csirkemell előkészítése

Mossuk meg a csirkemellfiléket, töröljük szárazra, majd ha túl vastagok, vágjuk őket félbe vagy enyhén klopfoljuk ki. Ez biztosítja az egyenletes átsülést.

Joghurtos pác elkészítése

Egy tálban keverjük össze a joghurtot, olívaolajat, citromlevet, zúzott fokhagymát, paprikát, köményt, sót és borsot. Krémes, fűszeres pácot kapunk, ami tökéletes a csirkéhez.

Pácolás

Helyezzük a csirkemelleket a pácba úgy, hogy minden oldalukat bevonja. Fedjük le, és tegyük hűtőbe legalább 2 órára – de a legjobb, ha egy éjszakát pácolódik.

Grill előkészítése

Melegítsük elő a grillt közepes hőmérsékletre (180–200°C). A grillrácsot kenjük le kevés olajjal, hogy ne ragadjon le a hús.

Grillezés

Vegyük ki a csirkemelleket a pácból, és a felesleget kicsit töröljük le róla. Tegyük a forró grillre, és oldalanként 5–6 percig süssük. Akkor jó, ha belül teljesen átsült, de kívül nem égett meg a joghurt miatt.

Pihentetés és tálalás

A húst vegyük le a grillről, pihentessük 5 percig. Tálaljuk friss zöldsalátával, kuszkusszal vagy grillezett zöldségekkel.

Tippek

  • A joghurtos pácot akár egy nappal korábban is elkészíthetjük, így gyorsabb a főzés.
  • A pác maradékát ne használjuk fel újra, csak ha felforraljuk!
  • A natúr joghurt helyett használhatsz kefirt is – enyhén savanykásabb lesz, de ugyanolyan puha húst eredményez.

Egészséges alternatívák

  • Görög joghurt helyett használhatsz zsírszegény natúr joghurtot.
  • A só mennyiségét csökkentheted, és fokozhatod az ízt friss fűszerekkel.
  • Tálald párolt brokkolival, lencsesalátával vagy bulgurral rizs helyett.

Elkészítési idő

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 12 perc
Összesen: 2 óra 25 perc

Tápértékek

Kalória: 245 kcal
Fehérje: 36 g
Szénhidrát: 2 g
Zsír: 9 g
Rost: 0.3 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

joghurtos grillezett csirkemell
joghurtos grillezett csirkemell

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights