
A KFC fűszeres, ropogós csirkéje világszerte rajongók millióit hódította meg – de vajon lehet-e otthon is hasonlót készíteni? A válasz: igen! Egy jól megkomponált fűszerkeverékkel és egy kis trükkel könnyedén varázsolhatunk olyan panírt, ami kísértetiesen hasonlít az eredetire.
Ebben a receptben megmutatom, hogyan készítsd el otthon a legendás KFC rántott csirkemell változatát. A ropogós, fűszeres panír és a szaftos, puhára sült hús mindenkit levesz a lábáról!
A kfc rántott csirkemell recept hozzávalói
- 2 nagy csirkemell filé
- 2 bögre író vagy joghurt (pácoláshoz)
- 2 tojás
- 1 bögre liszt
- 1 bögre kukoricaliszt vagy darált kukoricapehely
- olaj a sütéshez
- 1 teáskanál őrölt paprika
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál hagymapor
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/2 teáskanál oregánó
- 1/2 teáskanál kakukkfű
- 1/2 teáskanál chili (opcionális)
Elkészítés
Pácolás
A csirkemelleket mosd meg, töröld szárazra, majd vágd őket csíkokra vagy szeletekre. Helyezd egy tálba, öntsd rá az írót vagy joghurtot, majd keverd össze. Fedd le, és tedd hűtőbe minimum 2 órára, de ha van időd, hagyd egész éjjel érni – így lesz igazán omlós a hús és jobban átveszi a fűszerek ízét.
Fűszeres panír előkészítése
Egy mélyebb tálban keverd össze a lisztet, kukoricalisztet és az összes fűszert. Ez lesz a különleges KFC stílusú panírkeveréked. Ha még ropogósabb textúrát szeretnél, használhatsz durvára darált kukoricapelyhet is.
Panírozás
Vedd ki a csirkemelleket a pácból, és egyesével forgasd meg őket a fűszeres lisztkeverékben. Ezután mártsd a tojásba, majd ismét a fűszeres panírba. Ettől dupla réteg panírt kapnak, ami extra ropogóssá teszi őket.
Sütés
Egy mély serpenyőben vagy lábasban hevíts bő olajat. A megfelelő hőmérséklet akkor van, ha a panírba mártott csipet liszt sercegve sül. A csirkedarabokat közepes lángon süsd oldalanként 3–4 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz a külsejük. Ne zsúfold túl a serpenyőt, hogy ne hűljön le az olaj.
Lecsöpögtetés és tálalás
A kisült csirkéket szedd ki papírtörlőre, és hagyd 3–4 percet pihenni. Ezután tálalhatod sült krumplival, coleslaw salátával vagy akár egy jóféle BBQ szósz mellé.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc + pácolás (minimum 2 óra)
Sütés: 15 perc
Összesen: 30 perc + pácolás
Tippek
- Pácolj hosszabb ideig a szaftosságért.
- Használj kukoricalisztet vagy kukoricapelyhet a ropogós textúrához.
- A dupla panír vastagabb és ropogósabb kérget ad.
- Ízlés szerint állítsd a fűszerességet több chili hozzáadásával.
- Sütés után hagyd pihenni, hogy a panír ne ázzon el.
Tápértékek
Kalória: 360 kcal
Fehérje: 31 g
Szénhidrát: 18 g
Zsír: 19 g
Rost: 1.2 g
