Kínai ananászos csirkemell recept – gyors, édes-savanyú vacsora otthon

kínai ananászos csirkemell recept

Kíváncsi vagy, hogyan készíthetsz könnyedén édes-savanyú, egzotikus csirkemellet otthon? A kínai ananászos csirkemell pont ilyen: gyors, aromás, és tökéletes vacsora lehet bárkinek – ráadásul mindössze 30–40 perc alatt elkészül. Ez a recept két dologban különbözik a tipikus verzióktól: friss ananásszal dolgozunk, és saját készítésű mártással, így még ütősebb ízt kapsz. Ráadásul könnyen variálható – tálald tésztával, rizzsel vagy akár salátával, ízlésed szerint.

Hozzávalók

  • 500 g csirkemellfilé

  • 250 g friss ananász (kockázva, de konzerv is használható)

  • 1 közepes vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 ujjnyi friss gyömbér

  • 1 piros vagy sárga kaliforniai paprika

  • 3 ek étolaj vagy szezámolaj

  • Mártás:

    • 4 ek szójaszósz

    • 2 ek ketchup

    • 1 ek barna cukor vagy méz

    • 2 ek rizsecet vagy fehérbor ecet

    • 1 ek kukoricakeményítő + 60 ml víz keveréke

  • Só, bors ízlés szerint

  • Opció: chilipehely vagy friss csilipaprika egy csipetnyi csípésért

  •  

Elkészítési folyamat

  1. Csirkemell előkészítése és pácolás
    A csirkemellet vágd kb. 2 cm-es kockákra. Sózd, borsozd, majd szórd hozzá a kukoricakeményő felét (ez segít ropogós kérget adni). Hagyd állni 5 percig. Ez a fázis biztosítja, hogy a hús kívül kellemesen ropogós, belül pedig szaftos maradjon.

  2. Zöldségek és ananász előkészítése
    A hagymát ékekre, a fokhagymát és gyömbért apróra, a paprikát csíkokra vágd. Az ananászt kockázd fel kb. 2 cm-es darabokra. A gyümölcs édes-savanyú ízt ad majd, a gyömbér-fokhagyma pedig karakteres ízréteget visz az ételbe.

  3. Csirke sütése
    Egy wokban vagy nagy serpenyőben hevítsd fel az olajat. Süsd a csirkét közepesen magas hőmérsékleten, hogy minden oldala aranybarna kérget kapjon. Ez kb. 6–8 perc. Ne terheld túl a serpenyőt, hogy a hús jól piruljon.

  4. Zöldségek és ananász pirítása
    A csirkét szedd ki és tedd félre. Ugyanebben a wokban pirítsd pár perc alatt a hagymát, fokhagymát, gyömbért, majd add hozzá a paprikát és az ananászt. Egy kis sóval és borssal fűszerezve süsd kb. 3–4 percig, hogy a zöldségek megpuhuljanak, de maradjon bennük ropogós textúra.

  5. Mártás elkészítése és összeforgatás
    Keverd össze a szójaszószt, ketchupot, barna cukrot és ecetet egy tálban. Öntsd a pirított zöldségekre, forrald fel. Keverd hozzá a keményítő‑víz keveréket, és ha besűrűsödött, tedd vissza a csirkét is. Alacsonyabb lángon keverd össze, amíg a hús teljesen bevonódik, a szósz selymes, sűrű réteget alkot rajta.

  6. Tálalás
    Tálald forrón, jázminrizzsel vagy vékony tésztával. Szórhatsz rá szezámmagot, vagy friss chillit az extra pikáns érzetért.

Tippek

  • Használj minél friss ananászt: az erősebb íz és ropogós állag miatt jobban dominál a végtermékben.

  • A csirke pirítását ne torlaszd: így nem fő, hanem grilleződve lesz ropogós.

  • A mártást mindig keverd csípősre: a keményítő akkor működik a legjobban, ha forró, így sima, göbmentes az állaga.

  • Variálhatod chilis szójaszósszal vagy hoisin szósszal is, hogy autentikusabb, kínai ízvilágot adj neki.

  • Ha szeretnéd, adj hozzá egy marék snidlinget vagy újhagymát tálaláskor – friss szín és aroma jár vele.

Egészséges alternatívák

  • Teljes kiőrlésű tésztával vagy barna rizzsel tálalva több rostot és teljes értékű szénhidrátot viszel be.

  • Kevésebb olajjal készítve csökkentheted a zsírbevitelt, miközben megmarad az íz.

  • Nyírfacukorral vagy steviával helyettesítheted a barna cukrot, ha alacsonyabb cukortartalmat szeretnél.

  • Szezámolaj használatával plusz antioxidánsokat és egészségesebb olajokat vihetsz a fogásba.

  • Több zöldséggel – brokkoli, répa, zöldbab – kombinálva vitaminban gazdagabb, kiegyensúlyozott ételt kapsz.

Elkészítési idő

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 30 perc

Tápértékek

Kalória: 480 kcal
Fehérje: 35 g
Szénhidrát: 25 g
Zsír: 22 g
Rost: 3 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

kínai ananászos csirkemell recept
Save
kínai ananászos csirkemell recept
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights