Kíváncsi vagy, hogyan készíthetsz könnyedén édes-savanyú, egzotikus csirkemellet otthon? A kínai ananászos csirkemell pont ilyen: gyors, aromás, és tökéletes vacsora lehet bárkinek – ráadásul mindössze 30–40 perc alatt elkészül. Ez a recept két dologban különbözik a tipikus verzióktól: friss ananásszal dolgozunk, és saját készítésű mártással, így még ütősebb ízt kapsz. Ráadásul könnyen variálható – tálald tésztával, rizzsel vagy akár salátával, ízlésed szerint.
Hozzávalók
-
500 g csirkemellfilé
-
250 g friss ananász (kockázva, de konzerv is használható)
-
1 közepes vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 ujjnyi friss gyömbér
-
1 piros vagy sárga kaliforniai paprika
-
3 ek étolaj vagy szezámolaj
-
Mártás:
-
4 ek szójaszósz
-
2 ek ketchup
-
1 ek barna cukor vagy méz
-
2 ek rizsecet vagy fehérbor ecet
-
1 ek kukoricakeményítő + 60 ml víz keveréke
-
-
Só, bors ízlés szerint
-
Opció: chilipehely vagy friss csilipaprika egy csipetnyi csípésért
Elkészítési folyamat
-
Csirkemell előkészítése és pácolás
A csirkemellet vágd kb. 2 cm-es kockákra. Sózd, borsozd, majd szórd hozzá a kukoricakeményő felét (ez segít ropogós kérget adni). Hagyd állni 5 percig. Ez a fázis biztosítja, hogy a hús kívül kellemesen ropogós, belül pedig szaftos maradjon. -
Zöldségek és ananász előkészítése
A hagymát ékekre, a fokhagymát és gyömbért apróra, a paprikát csíkokra vágd. Az ananászt kockázd fel kb. 2 cm-es darabokra. A gyümölcs édes-savanyú ízt ad majd, a gyömbér-fokhagyma pedig karakteres ízréteget visz az ételbe. -
Csirke sütése
Egy wokban vagy nagy serpenyőben hevítsd fel az olajat. Süsd a csirkét közepesen magas hőmérsékleten, hogy minden oldala aranybarna kérget kapjon. Ez kb. 6–8 perc. Ne terheld túl a serpenyőt, hogy a hús jól piruljon. -
Zöldségek és ananász pirítása
A csirkét szedd ki és tedd félre. Ugyanebben a wokban pirítsd pár perc alatt a hagymát, fokhagymát, gyömbért, majd add hozzá a paprikát és az ananászt. Egy kis sóval és borssal fűszerezve süsd kb. 3–4 percig, hogy a zöldségek megpuhuljanak, de maradjon bennük ropogós textúra. -
Mártás elkészítése és összeforgatás
Keverd össze a szójaszószt, ketchupot, barna cukrot és ecetet egy tálban. Öntsd a pirított zöldségekre, forrald fel. Keverd hozzá a keményítő‑víz keveréket, és ha besűrűsödött, tedd vissza a csirkét is. Alacsonyabb lángon keverd össze, amíg a hús teljesen bevonódik, a szósz selymes, sűrű réteget alkot rajta. -
Tálalás
Tálald forrón, jázminrizzsel vagy vékony tésztával. Szórhatsz rá szezámmagot, vagy friss chillit az extra pikáns érzetért.
Tippek
-
Használj minél friss ananászt: az erősebb íz és ropogós állag miatt jobban dominál a végtermékben.
-
A csirke pirítását ne torlaszd: így nem fő, hanem grilleződve lesz ropogós.
-
A mártást mindig keverd csípősre: a keményítő akkor működik a legjobban, ha forró, így sima, göbmentes az állaga.
-
Variálhatod chilis szójaszósszal vagy hoisin szósszal is, hogy autentikusabb, kínai ízvilágot adj neki.
-
Ha szeretnéd, adj hozzá egy marék snidlinget vagy újhagymát tálaláskor – friss szín és aroma jár vele.
Egészséges alternatívák
-
Teljes kiőrlésű tésztával vagy barna rizzsel tálalva több rostot és teljes értékű szénhidrátot viszel be.
-
Kevésebb olajjal készítve csökkentheted a zsírbevitelt, miközben megmarad az íz.
-
Nyírfacukorral vagy steviával helyettesítheted a barna cukrot, ha alacsonyabb cukortartalmat szeretnél.
-
Szezámolaj használatával plusz antioxidánsokat és egészségesebb olajokat vihetsz a fogásba.
-
Több zöldséggel – brokkoli, répa, zöldbab – kombinálva vitaminban gazdagabb, kiegyensúlyozott ételt kapsz.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 30 perc
Tápértékek
Kalória: 480 kcal
Fehérje: 35 g
Szénhidrát: 25 g
Zsír: 22 g
Rost: 3 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Majonézes ananászos csirkemell saláta – hűsítő és laktató nyári fogás
- Mediterrán csirkemell recept villámgyors vacsorára – ízrobbanás 30 perc alatt
- Fokhagymás gyömbéres csirkemell
