Kínai csirkemell szezámos mézes bundában – Egy autentikus recept, amit azonnal imádni fogsz
Kíváncsi vagy, milyen az igazi kínai ízvilág otthon elkészítve? A kínai csirkemell szezámos mézes bundában egy ínycsiklandó, édes-savanyú és ropogós étel, amely tökéletes választás, ha valami különlegeset szeretnél az asztalra varázsolni. A ropogós bunda, az aranybarna szezámmag és az édesen selymes mézes máz kombinációja egyenesen Ázsiába repít. Ráadásul a recept nem csak gyors és egyszerű, de kisebb adagban is elkészíthető – ideális egy kétszemélyes, ízletes vacsorához. Az alábbi lépésekkel te is tökéletesítheted ezt az autentikus ázsiai fogást.
Hozzávalók a kínai csirkemell szezámos mézes bundában recepthez (2 adag)
- 30 dkg csirkemell (kb. 2 kisebb filé)
- Só és bors
Bundához:
- 10 dkg liszt
- 1 tojás
- 2 ek szezámmag
- 1 ek búzadara (ropogós textúráért)
Mázhoz:
- 3 ek méz
- 2 ek szezámolaj
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek rizsecet vagy fehér borecet
A kínai csirkemell szezámos mézes bundában elkészítése
- Csirkemell előkészítése
Mosd meg a csirkemellet, majd töröld szárazra. Vágd egyenletes, kb. 1,5 cm vastag csíkokra. Sózd és borsozd ízlés szerint, majd hagyd pihenni néhány percig. A só előhozza a hús természetes ízét, a bors pedig kellemes háttérfűszerként szolgál. - Bundázás előkészítése
Készíts elő három tálat: az elsőbe kerüljön a liszt és a búzadara keveréke, a másodikba a felvert tojás, a harmadikba pedig a szezámmag. Ez a háromlépéses panírozás biztosítja a kívánt ropogós textúrát. - Bundázás
A csirkedarabokat először forgasd a lisztes keverékbe, majd mártsd bele a tojásba, végül alaposan forgasd meg a szezámmagban. Ügyelj arra, hogy minden oldala egyenletesen be legyen vonva – ez a titka a szép, ropogós bundának. - Sütés
Egy serpenyőben hevíts fel 2-3 evőkanál semleges ízű olajat (napraforgó vagy repceolaj is jó). Tedd bele a bundázott csirkét, és közepes lángon süsd oldalanként 3-4 percig, amíg aranybarnára pirul. Ha kész, szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. - Mézes máz elkészítése
Egy kis lábasban keverd össze a mézet, szezámolajat, szójaszószt és ecetet. Melegítsd össze alacsony lángon 1-2 percig, amíg kissé sűrűsödik, de ne forrald fel teljesen. - A csirke bevonása
Tedd vissza a megsült csirkedarabokat a serpenyőbe, és öntsd rá a mázat. Óvatosan kevergetve forgasd át őket, hogy minden oldalukat bevonja a selymes, fényes szósz. Hagyd, hogy a máz kissé karamellizálódjon a forró serpenyőben. - Tálalás
Azonnal tálald frissen főtt jázminrizzsel vagy zöldséges tésztával. A tetejét szórd meg egy kevés extra szezámmaggal vagy aprított újhagymával. Tálalás előtt kínálhatsz mellé párolt brokkolit vagy répát is, hogy még színesebb és táplálóbb legyen az étel.
Tippek és trükkök
- Szezámmag pirítása: ha előtte pár percig száraz serpenyőben megpirítod, még intenzívebb lesz az íze.
- Búzadara helyett: használhatsz pankómorzsát is, ami extra ropogós hatást ad.
- Túl édes máz? Egy csipet chilivel vagy lime levével egyensúlyozhatod az ízét.
Tápértékek (1 adag, kb. 200 g)
- Kalória: ~420 kcal
- Fehérje: ~38 g
- Szénhidrát: ~18 g
- Zsír: ~22 g
- Rost: ~1,5 g
Időbeosztás
- Előkészítés: 10 perc
- Sütés és máz: 10 perc
- Összesen: 20 perc
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Teriyaki csirkemell házilag
- Fokhagymás bundás csirkemell – ropogós és ínycsiklandó csirkés finomság
- Narancsos gyömbéres csirkemell mézes mázzal
