Kínai csirkemell szezámos mézes bundában

kínai csirkemell szezámos mézes bundában

Kínai csirkemell szezámos mézes bundában – Egy autentikus recept, amit azonnal imádni fogsz

Kíváncsi vagy, milyen az igazi kínai ízvilág otthon elkészítve? A kínai csirkemell szezámos mézes bundában egy ínycsiklandó, édes-savanyú és ropogós étel, amely tökéletes választás, ha valami különlegeset szeretnél az asztalra varázsolni. A ropogós bunda, az aranybarna szezámmag és az édesen selymes mézes máz kombinációja egyenesen Ázsiába repít. Ráadásul a recept nem csak gyors és egyszerű, de kisebb adagban is elkészíthető – ideális egy kétszemélyes, ízletes vacsorához. Az alábbi lépésekkel te is tökéletesítheted ezt az autentikus ázsiai fogást.


Hozzávalók a kínai csirkemell szezámos mézes bundában recepthez (2 adag)

  • 30 dkg csirkemell (kb. 2 kisebb filé)
  • Só és bors

Bundához:

  • 10 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 ek szezámmag
  • 1 ek búzadara (ropogós textúráért)

Mázhoz:

  • 3 ek méz
  • 2 ek szezámolaj
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek rizsecet vagy fehér borecet

A kínai csirkemell szezámos mézes bundában elkészítése

  1. Csirkemell előkészítése
    Mosd meg a csirkemellet, majd töröld szárazra. Vágd egyenletes, kb. 1,5 cm vastag csíkokra. Sózd és borsozd ízlés szerint, majd hagyd pihenni néhány percig. A só előhozza a hús természetes ízét, a bors pedig kellemes háttérfűszerként szolgál.
  2. Bundázás előkészítése
    Készíts elő három tálat: az elsőbe kerüljön a liszt és a búzadara keveréke, a másodikba a felvert tojás, a harmadikba pedig a szezámmag. Ez a háromlépéses panírozás biztosítja a kívánt ropogós textúrát.
  3. Bundázás
    A csirkedarabokat először forgasd a lisztes keverékbe, majd mártsd bele a tojásba, végül alaposan forgasd meg a szezámmagban. Ügyelj arra, hogy minden oldala egyenletesen be legyen vonva – ez a titka a szép, ropogós bundának.
  4. Sütés
    Egy serpenyőben hevíts fel 2-3 evőkanál semleges ízű olajat (napraforgó vagy repceolaj is jó). Tedd bele a bundázott csirkét, és közepes lángon süsd oldalanként 3-4 percig, amíg aranybarnára pirul. Ha kész, szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.
  5. Mézes máz elkészítése
    Egy kis lábasban keverd össze a mézet, szezámolajat, szójaszószt és ecetet. Melegítsd össze alacsony lángon 1-2 percig, amíg kissé sűrűsödik, de ne forrald fel teljesen.
  6. A csirke bevonása
    Tedd vissza a megsült csirkedarabokat a serpenyőbe, és öntsd rá a mázat. Óvatosan kevergetve forgasd át őket, hogy minden oldalukat bevonja a selymes, fényes szósz. Hagyd, hogy a máz kissé karamellizálódjon a forró serpenyőben.
  7. Tálalás
    Azonnal tálald frissen főtt jázminrizzsel vagy zöldséges tésztával. A tetejét szórd meg egy kevés extra szezámmaggal vagy aprított újhagymával. Tálalás előtt kínálhatsz mellé párolt brokkolit vagy répát is, hogy még színesebb és táplálóbb legyen az étel.

Tippek és trükkök

  • Szezámmag pirítása: ha előtte pár percig száraz serpenyőben megpirítod, még intenzívebb lesz az íze.
  • Búzadara helyett: használhatsz pankómorzsát is, ami extra ropogós hatást ad.
  • Túl édes máz? Egy csipet chilivel vagy lime levével egyensúlyozhatod az ízét.

Tápértékek (1 adag, kb. 200 g)

  • Kalória: ~420 kcal
  • Fehérje: ~38 g
  • Szénhidrát: ~18 g
  • Zsír: ~22 g
  • Rost: ~1,5 g

Időbeosztás

  • Előkészítés: 10 perc
  • Sütés és máz: 10 perc
  • Összesen: 20 perc

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

kínai csirkemell szezámos mézes bundában
Save
kínai csirkemell szezámos mézes bundában
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights