Kínai rántott csirkemell otthon: ropogós falatok egyszerűen

kínai rántott csirkemell

Kínai rántott csirkemell otthon: ropogós falatok egyszerűen

Szeretnél otthon készíteni olyan kínai stílusú rántott csirkemellet, ami igazán ropogós és omlós? Bizony, ez a recept mindkettőt tudja: az extra ropogós bunda és a szaftos csirkemell kombinációja tökéletes élmény, egyszerű hozzávalókkal és egy-két szakácstrükkel könnyedén elérhető.

Hozzávalók

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 1 teáskanál só
  • ½ teáskanál fehérbors
  • 2 gerezd fokhagyma (apróra zúzva)
  • 4 db tojásfehérje
  • 5 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 dl szódavíz (hideg)
  • Bő olaj a sütéshez

Elkészítés

Csirkemell előkészítése és pácolás

A csirkemellet vágd kb. 3×3 cm kockákra, sózd, borsozd, majd forgasd össze a zúzott fokhagymával. Fedd le, és pihentesd a hűtőben legalább 30 percig – ettől az ízek jobban átjárják a húst, és a hús szaftosabb lesz.

Bunda alap létrehozása

Egy tálban keverd össze a keményítőt, lisztet és sütőport. Verd habosra külön a tojásfehérjéket, majd add hozzá a száraz keverékhez, végül csorgasd hozzá a hideg szódavizet, hogy sűrű palacsintatészta állagú panír alapot kapj.

Első panír és sütés

A csirkekockákat töröld le, forgasd meg a tésztában úgy, hogy mindenhol egyenletesen bevonódjanak. Forrósítsd fel az olajat wokban vagy mély lábasban kb. 175–180 °C-ra. Süsd 2–3 percig, amíg halvány aranybarna lesz.

Hűtés és dupla sütés a ropogós bunda eléréséhez

Szedd ki a csirkét, tedd egy rácsra, és hagyd pár percig hűlni. Ismét forgasd meg újra a tésztában, és süsd még 1–2 percig, hogy a bunda extra roppanós és száraz legyen – kevesebb olajat szív magába, és hosszabban marad ropogós.

Lecsepegtetés és tálalás

A kész csirkedarabokat rácson hagyd lecsöpögni, kerüld a papírtörlőt, mert az párásítja a bundát. Tálald azonnal, párolt rizzsel, kínai édes-savanyú szósszal vagy friss zöldségekkel.

Tippek

  • A legjobb ropogósság érdekében mindig hideg legyen a szódavíz és szoba-hőmérsékletű a panír keverék.
  • A második panír előtt győződj meg róla, hogy a csirke kissé hűlt: ettől fognak jobban tapadni a rétegek.
  • Használj olajhőmérőt: ha túl meleg, a bunda megég, ha túl hideg, elnyeli az olajat és összetapad.
  • A rácsos lecsepegtetés elengedhetetlen – ne használj papírtörlőt.
  • A pangó olajat ha leszűrőd, újra felhasználhatod; szobahőmérsékleten visszatöltve hosszabb ideig tárolható.

Egészséges alternatívák

  • Használj teljes kiőrlésű lisztet – magasabb rosttartalmú, lassabb vércukorszint-emelkedés.
  • Cseréld a finomlisztet kukoricalisztre, ami gluténmentes és könnyedebb az emésztése.
  • A dupla sütés helyett sütőairfryert is használhatsz – kevesebb olajjal is nagyon ropogós végeredményt érsz el.
  • Főzz köretnek quinoát vagy barna rizst, több rosttal és tápanyaggal.
  • A tojásfehérje helyett egy rész egész tojást is használhatsz – több tápanyag, de kicsit kevesebb ropogósság.

Elkészítési idő

Előkészítés: 30 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 50 perc

Tápértékek

Kalória: 250 kcal
Fehérje: 22 g
Szénhidrát: 15 g
Zsír: 12 g
Rost: <1 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

kínai rántott csirkemell
Save
kínai rántott csirkemell
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights