Kínai rántott csirkemell otthon: ropogós falatok egyszerűen
Szeretnél otthon készíteni olyan kínai stílusú rántott csirkemellet, ami igazán ropogós és omlós? Bizony, ez a recept mindkettőt tudja: az extra ropogós bunda és a szaftos csirkemell kombinációja tökéletes élmény, egyszerű hozzávalókkal és egy-két szakácstrükkel könnyedén elérhető.
Hozzávalók
- 60 dkg csirkemellfilé
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál fehérbors
- 2 gerezd fokhagyma (apróra zúzva)
- 4 db tojásfehérje
- 5 evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál sütőpor
- 3 evőkanál liszt
- 1 dl szódavíz (hideg)
- Bő olaj a sütéshez
Elkészítés
Csirkemell előkészítése és pácolás
A csirkemellet vágd kb. 3×3 cm kockákra, sózd, borsozd, majd forgasd össze a zúzott fokhagymával. Fedd le, és pihentesd a hűtőben legalább 30 percig – ettől az ízek jobban átjárják a húst, és a hús szaftosabb lesz.
Bunda alap létrehozása
Egy tálban keverd össze a keményítőt, lisztet és sütőport. Verd habosra külön a tojásfehérjéket, majd add hozzá a száraz keverékhez, végül csorgasd hozzá a hideg szódavizet, hogy sűrű palacsintatészta állagú panír alapot kapj.
Első panír és sütés
A csirkekockákat töröld le, forgasd meg a tésztában úgy, hogy mindenhol egyenletesen bevonódjanak. Forrósítsd fel az olajat wokban vagy mély lábasban kb. 175–180 °C-ra. Süsd 2–3 percig, amíg halvány aranybarna lesz.
Hűtés és dupla sütés a ropogós bunda eléréséhez
Szedd ki a csirkét, tedd egy rácsra, és hagyd pár percig hűlni. Ismét forgasd meg újra a tésztában, és süsd még 1–2 percig, hogy a bunda extra roppanós és száraz legyen – kevesebb olajat szív magába, és hosszabban marad ropogós.
Lecsepegtetés és tálalás
A kész csirkedarabokat rácson hagyd lecsöpögni, kerüld a papírtörlőt, mert az párásítja a bundát. Tálald azonnal, párolt rizzsel, kínai édes-savanyú szósszal vagy friss zöldségekkel.
Tippek
- A legjobb ropogósság érdekében mindig hideg legyen a szódavíz és szoba-hőmérsékletű a panír keverék.
- A második panír előtt győződj meg róla, hogy a csirke kissé hűlt: ettől fognak jobban tapadni a rétegek.
- Használj olajhőmérőt: ha túl meleg, a bunda megég, ha túl hideg, elnyeli az olajat és összetapad.
- A rácsos lecsepegtetés elengedhetetlen – ne használj papírtörlőt.
- A pangó olajat ha leszűrőd, újra felhasználhatod; szobahőmérsékleten visszatöltve hosszabb ideig tárolható.
Egészséges alternatívák
- Használj teljes kiőrlésű lisztet – magasabb rosttartalmú, lassabb vércukorszint-emelkedés.
- Cseréld a finomlisztet kukoricalisztre, ami gluténmentes és könnyedebb az emésztése.
- A dupla sütés helyett sütőairfryert is használhatsz – kevesebb olajjal is nagyon ropogós végeredményt érsz el.
- Főzz köretnek quinoát vagy barna rizst, több rosttal és tápanyaggal.
- A tojásfehérje helyett egy rész egész tojást is használhatsz – több tápanyag, de kicsit kevesebb ropogósság.
Elkészítési idő
Előkészítés: 30 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 50 perc
Tápértékek
Kalória: 250 kcal
Fehérje: 22 g
Szénhidrát: 15 g
Zsír: 12 g
Rost: <1 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
