Kínai szezámmagos csirke pirított tésztával – éttermi élmény otthon

kínai szezámmagos csirke pirított tészta

Mi a titka annak, hogy otthon is pont olyan legyen a szezámmagos csirke, mint a kedvenc ázsiai éttermünkben, de akár egészségesebb változatban is? Ebben a receptben megmutatjuk, hogyan készítheted el ezt az ételt ropogósra sült csirkével, ragacsos mázzal és pirított tésztával, úgy, hogy közben az alapanyagokra is odafigyelsz., mint a kedvenc ázsiai éttermünkben? A ropogósra sült csirkemell, az édeskés, enyhén pikáns máz és a szezámmaggal megszórt tészta a kulcs. Ez a recept egyszerű hozzávalókból készül, mégis tényleg olyan, mintha egy hangulatos ázsiai bisztróban ennénk.

Ebben a fogásban a szezámmag nem csupán díszítés, hanem az egyik főszereplő: roppanóssá, karakteressé teszi az étel ízvilágát. A szójaszósz, fokhagyma és barna cukor hármastól pedig ételétvágygerjesztő, selymes máz lesz a csirkén. Ráadásul, a piritott tésztával tálalva teljessé válik az élmény.

Hozzávalók a kínai szezámmagos csirkéhez pirított tésztával

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • Olaj a sütéshez

A mázhoz:

  • 3 evőkanál sötét szójaszósz (vagy világos, ha enyhébb ízt szeretnénk)
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál rizsecet (vagy almaecet)
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál szezámolaj
  • 1 evőkanál keményítő + 2 evőkanál víz

A tésztához:

  • 20 dkg tojásos tészta vagy chow mein tészta
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • 1 kisebb sárgarépa (julienne-re vágva)
  • 5 dkg fehér káposzta (vékonyra gyalulva)
  • 2 szál zöldhagyma (ferdén felkarikázva)
  • Só, bors ízlés szerint
  • Pirított szezámmag a tálaláshoz

A kínai szezámmagos csirke pirított tészta receptjének elkészítése

A csirke előkészítése és panírozása

A csirkemellet mossuk meg, majd vágjuk kisebb csíkokra vagy falatnyi darabokra. Egy tálban keverjük össze a tojást, a kukoricakeményítőt és a lisztet, sózzuk meg. Forgassuk bele a csirkedarabokat úgy, hogy minden oldalát bevonja a massza. Ez adja majd azt a ropogós kérget, amitől olyan éttermi hangulatú lesz a végeredmény.

A csirkedarabok kisütése

Egy wokban vagy mélyebb serpenyőben hevítsünk bő olajat. Süssük a panírozott csirkedarabokat 3–4 percig, amíg aranybarnára és ropogósra sülnek. Ügyeljünk, hogy ne zsúfoljuk túl a serpenyőt – inkább több adagban süssük. A kész darabokat szedjük ki papírtörlőre.

A máz elkészítése

Egy kisebb lábasban keverjük össze a szójaszószt, barna cukrot, ecetet, zúzott fokhagymát, reszelt gyömbért és szezámolajat. Forraljuk fel, majd adjuk hozzá a vízzel elkevert keményítőt. Folyamatos keverés mellett főzzük 1–2 percig, míg sűrű, fényes mázat nem kapunk. Tegyük bele a kisütött csirkét, és jól forgassuk össze.

A tészta elkészítése

Főzzük meg a tojásos tésztát a csomagoláson leírtak szerint, majd szűrjük le. Egy serpenyőben hevítsünk szezámolajat, és dobjuk rá a zöldségeket: előbb a répát és káposztát, majd 1-2 perc után a zöldhagymát is. Pirítsuk őket 3–4 percig, majd keverjük hozzá a főtt tésztát. Ízesítsük sóval, borssal.

Tálalás

A ragacsos szezámmagos csirkét szedjük a pirított tészta tetejére, és szórjuk meg bőségesen pirított szezámmaggal. Friss zöldhagymával díszíthetjük. Forrón tálaljuk, hogy az ízek és az illatok igazán érvényesüljenek.

Tippek

  • Dupla sütés még ropogósabb eredményért – hagyd hűlni, majd süsd újra röviden.
  • Használj sötét szójaszószt – mélyebb ízt és szebb színt ad a máznak.
  • Wokban pirítsd a tésztát – magas hőfokon gyorsabban készül el.
  • Ne főzd túl a tésztát – al dente állaggal lesz tökéletes.
  • Kóstolj gyakran – így könnyebben igazítod az édes-sós arányt.

Egészséges alternatívák

  • Sütőben sütés  – kevesebb zsiradék, ugyanannyi ropogósság.
  • Teljes kiőrlésű tészta – magasabb rosttartalom
  • Cukor helyett eritrit – természetes, kalóriamentes édesítő.
  • Zöldségarány növelése – több rost, több vitamin.
  • Szezámolaj helyett olívaolaj – egészségesebb zsiradék.

Elkészítési idő

Előkészítés: 15 perc
Sütés: 25 perc
Összesen: 40 perc

Tápértékek

Kalória: 510 kcal
Fehérje: 35 g
Szénhidrát: 40 g
Zsír: 25 g
Rost: 3 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

kínai szezámmagos csirke pirított tészta
Save
kínai szezámmagos csirke pirított tészta – a kép illusztráció
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights