Mi a titka annak, hogy otthon is pont olyan legyen a szezámmagos csirke, mint a kedvenc ázsiai éttermünkben, de akár egészségesebb változatban is? Ebben a receptben megmutatjuk, hogyan készítheted el ezt az ételt ropogósra sült csirkével, ragacsos mázzal és pirított tésztával, úgy, hogy közben az alapanyagokra is odafigyelsz., mint a kedvenc ázsiai éttermünkben? A ropogósra sült csirkemell, az édeskés, enyhén pikáns máz és a szezámmaggal megszórt tészta a kulcs. Ez a recept egyszerű hozzávalókból készül, mégis tényleg olyan, mintha egy hangulatos ázsiai bisztróban ennénk.
Ebben a fogásban a szezámmag nem csupán díszítés, hanem az egyik főszereplő: roppanóssá, karakteressé teszi az étel ízvilágát. A szójaszósz, fokhagyma és barna cukor hármastól pedig ételétvágygerjesztő, selymes máz lesz a csirkén. Ráadásul, a piritott tésztával tálalva teljessé válik az élmény.
Hozzávalók a kínai szezámmagos csirkéhez pirított tésztával
- 50 dkg csirkemellfilé
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 tojás
- 2 evőkanál liszt
- Olaj a sütéshez
A mázhoz:
- 3 evőkanál sötét szójaszósz (vagy világos, ha enyhébb ízt szeretnénk)
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál rizsecet (vagy almaecet)
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- 1 teáskanál szezámolaj
- 1 evőkanál keményítő + 2 evőkanál víz
A tésztához:
- 20 dkg tojásos tészta vagy chow mein tészta
- 1 evőkanál szezámolaj
- 1 kisebb sárgarépa (julienne-re vágva)
- 5 dkg fehér káposzta (vékonyra gyalulva)
- 2 szál zöldhagyma (ferdén felkarikázva)
- Só, bors ízlés szerint
- Pirított szezámmag a tálaláshoz
A kínai szezámmagos csirke pirított tészta receptjének elkészítése
A csirke előkészítése és panírozása
A csirkemellet mossuk meg, majd vágjuk kisebb csíkokra vagy falatnyi darabokra. Egy tálban keverjük össze a tojást, a kukoricakeményítőt és a lisztet, sózzuk meg. Forgassuk bele a csirkedarabokat úgy, hogy minden oldalát bevonja a massza. Ez adja majd azt a ropogós kérget, amitől olyan éttermi hangulatú lesz a végeredmény.
A csirkedarabok kisütése
Egy wokban vagy mélyebb serpenyőben hevítsünk bő olajat. Süssük a panírozott csirkedarabokat 3–4 percig, amíg aranybarnára és ropogósra sülnek. Ügyeljünk, hogy ne zsúfoljuk túl a serpenyőt – inkább több adagban süssük. A kész darabokat szedjük ki papírtörlőre.
A máz elkészítése
Egy kisebb lábasban keverjük össze a szójaszószt, barna cukrot, ecetet, zúzott fokhagymát, reszelt gyömbért és szezámolajat. Forraljuk fel, majd adjuk hozzá a vízzel elkevert keményítőt. Folyamatos keverés mellett főzzük 1–2 percig, míg sűrű, fényes mázat nem kapunk. Tegyük bele a kisütött csirkét, és jól forgassuk össze.
A tészta elkészítése
Főzzük meg a tojásos tésztát a csomagoláson leírtak szerint, majd szűrjük le. Egy serpenyőben hevítsünk szezámolajat, és dobjuk rá a zöldségeket: előbb a répát és káposztát, majd 1-2 perc után a zöldhagymát is. Pirítsuk őket 3–4 percig, majd keverjük hozzá a főtt tésztát. Ízesítsük sóval, borssal.
Tálalás
A ragacsos szezámmagos csirkét szedjük a pirított tészta tetejére, és szórjuk meg bőségesen pirított szezámmaggal. Friss zöldhagymával díszíthetjük. Forrón tálaljuk, hogy az ízek és az illatok igazán érvényesüljenek.
Tippek
- Dupla sütés még ropogósabb eredményért – hagyd hűlni, majd süsd újra röviden.
- Használj sötét szójaszószt – mélyebb ízt és szebb színt ad a máznak.
- Wokban pirítsd a tésztát – magas hőfokon gyorsabban készül el.
- Ne főzd túl a tésztát – al dente állaggal lesz tökéletes.
- Kóstolj gyakran – így könnyebben igazítod az édes-sós arányt.
Egészséges alternatívák
- Sütőben sütés – kevesebb zsiradék, ugyanannyi ropogósság.
- Teljes kiőrlésű tészta – magasabb rosttartalom
- Cukor helyett eritrit – természetes, kalóriamentes édesítő.
- Zöldségarány növelése – több rost, több vitamin.
- Szezámolaj helyett olívaolaj – egészségesebb zsiradék.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 25 perc
Összesen: 40 perc
Tápértékek
Kalória: 510 kcal
Fehérje: 35 g
Szénhidrát: 40 g
Zsír: 25 g
Rost: 3 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Kínai rántott csirkemell otthon: ropogós falatok egyszerűen
- Szójaszószos szezámmagos csirkemell
- Mézes narancsos csirkemell serpenyőben
