Koreai rántott csirke – ropogós bundás ázsiai különlegesség!

koreai rántott csirke

Koreai rántott csirke – miért olyan különleges? Mert ropogós külsője, fűszeres, csípős-édes máza és hibátlan textúrája azonnal kedvessé teszi bármelyik otthoni vacsorát. Ebben a receptben lépésről lépésre mutatom be, hogyan készítheted el személyesen is az autentikus, dupla bundázású, szaftos és ropogós koreai csirkét. Már az első harapás után érzed majd, hogy megéri a ráfordított időt!

A koreai rántott csirke hozzávalói

  • 50 dkg csirkemell
  • Só, bors
  • 25 dkg liszt
  • 1 ek sütőpor
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 3 dl kaukázusi kefír
  • ~4 dl napraforgóolaj
  • 160 ml ketchup
  • 60 g méz vagy rizsszirup
  • 30 g gochujang
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Újhagyma zöldje
  • Pirított szezámmag
  • Kimchi (opcionális)

Elkészítés

Csirkemell előkészítése

A csirkemellet szeleteld kb. 2–3 cm vastag csíkokra. Töröld át papírtörlővel, sózd, borsozd alaposan. Ez az alapízesítés elengedhetetlen a mélyebb, harmonikusabb íz eléréséhez.

Bundázás előkészítése

Készítsd elő a három tálat: liszt+sütőpor+pirospaprika+só, kefír, maradék liszt. Ez garantálja a dupla bundázásos ropogós állagot.

Első bundázás

A csíkozott csirkét először forgasd lisztbe, majd kefírbe, végül újra lisztbe. A kefíres réteg segít, hogy a második lisztréteg jól tapadjon, így lesz extra ropogós a bunda.

Sütés – első kör

Hevíts fel olajat 160 °C-ra, majd süsd a csirkedarabokat kb. 8–10 percig, míg világos aranybarnák, de még nem teljesen ropogósak.

Pihentetés és olajrendezés

A sütés után tedd félre a csirkét, szűrd át az olajat, emeld a hőmérsékletet 180 °C-ra – ez a ropogós második sütés előkészítése.

Sütés – második kör

Süsd újra a csirkedarabokat magasabb hőmérsékleten kb. 4–5 percig. Ebben a fázisban alakul ki a végső, ropogós kérgük.

Máz készítése és bevonás

Egy lábosban forrald össze a ketchupot, mézet, gochujangot és fokhagymát, amíg sűrű, ragacsos mázat kapsz. Forgasd bele a friss, ropogós csirkét.

Tálalás

Szórd meg pirított szezámmaggal és vékonyra szeletelt újhagymával. Ha szereted a kontrasztot, kínálj hozzá kimchit is.

Tippek

  • A dupla bundázás titka: a kefír segít, hogy a második lisztréteg jobban tapadjon.
  • Olajhőmérséklet-kezelés: ne engedd túlmelegedni az olajat – 160 °C/180 °C váltása rendkívül fontos.
  • Ízhatás fokozása: a mázhoz adhatsz reszelt gyömbért vagy citromlevet, hogy frissítő kontrasztot kapj.

Egészséges alternatívák

  • Bundázás nélküli, grillezett csirkemell – olajban sült helyett, kevesebb zsír és kalória.
  • Teljes kiőrlésű liszt és barna rizsszirup használata – több rost és egészséges szénhidrát.
  • Alacsony nátriumú ketchup és kevesebb méz – kisebb só‐ és cukortartalom.

Elkészítési idő

Előkészítés: 15 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 35 perc

Tápértékek

Kalória: 591 kcal
Fehérje: 44.7 g
Szénhidrát: 30.2 g
Zsír: 29.0 g
Rost: 1.2 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

koreai rántott csirke
Save
koreai rántott csirke
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights