
A klasszikus rántott csirkemell örök kedvenc, de ha valami igazán újat és meglepőt szeretnél kipróbálni, akkor ez a recept garantáltan elnyeri a tetszésedet! A különleges rántott csirkemell titka a panírozásban rejlik: ebben a verzióban ropogós bacon, reszelt sajt és különleges fűszerek kerülnek a panírba, így minden falatban új élmény vár.
Ez az étel ideális választás vendégvárónak, ünnepi alkalmakra vagy egyszerűen csak egy kis hétköznapi luxushoz. Könnyen elkészíthető, mégis rendkívül látványos és ízletes – egy igazi „wow” fogás a családi asztalon!
A különleges rántott csirkemell hozzávalói
- 2 nagy csirkemellfilé
- 2 tojás
- 5 evőkanál liszt
- 1 csésze zsemlemorzsa
- 4 evőkanál reszelt sajt (cheddar vagy trappista)
- 4 szelet bacon, apróra vágva és ropogósra sütve
- 1 teáskanál mustárpor vagy dijoni mustár
- 0,5 teáskanál fokhagymapor
- só, bors ízlés szerint
- olaj a sütéshez
Elkészítés
Elkészítés lépésről lépésre
A csirkemellfiléket vágjuk vékony szeletekre, majd enyhén klopfoljuk ki őket. Mindkét oldalukat sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Egy tálban keverjük össze a lisztet a mustárporral és a fokhagymaporral. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat. Egy harmadik tálban keverjük össze a zsemlemorzsát a reszelt sajttal és a ropogósra sütött, felaprított baconnel.
Forgassuk meg a csirkemell szeleteket először a fűszeres lisztkeverékben, majd a tojásban, végül a sajtos-baconös zsemlemorzsában. Nyomkodjuk rá alaposan a panírt.
Egy serpenyőben hevítsünk bő olajat közepesen magas hőfokra. Süssük a csirkemelleket aranybarnára mindkét oldalukon, oldalanként kb. 3-4 percig. A megsült szeleteket papírtörlőre szedve csepegtessük le.
Tálaljuk friss salátával, burgonyapürével vagy párolt zöldségekkel.
Elkészítési idő
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 40 perc
Tippek
- Mustárpor helyett használhatsz dijoni mustárt is a tojásos keverékben.
- Kísérletezz más sajtokkal, például gouda vagy parmezán is kiváló választás.
- A bacon ropogósra sütve és jól lecsepegtetve keverhető a panírba.
Egészséges alternatívák
- Air fryer-ben sütés: 180°C-on 12–15 perc, olajspray-vel permetezve.
- Teljes kiőrlésű zsemlemorzsa vagy finomra őrölt zabpehely használata.
- Sütőben sütés: 200°C-on 25 perc, sütőpapírral bélelt tepsiben, kevés olajjal.
- Pácolás natúr joghurtban a szaftosabb és egészségesebb eredményért.
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
Tápértékek
Kalória: 480 kcal
Fehérje: 42 g
Szénhidrát: 35 g
Zsír: 22 g
Rost: 2 g
