Mátrai borzaska csirkemellből – így lesz omlós és…

mátrai borzaska csirkemellből

Kérdésed, hogy vajon a mátrai borzaska csirkemellből lehet-e olyan szaftos és ropogós, mint a hagyományos sertéssel? Meglepetés: igen! Ebben a receptben a csirkemellet körbelöttyintjük egy ízletes burgonyás bundával, majd fokhagymás tejföllel és sajttal koronázzuk meg — így a végeredmény egyszerre puha és aranylóan ropogós.

Hozzávalók

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 5 db közepes burgonya (kb. 50 dkg)
  • 2 db tojás
  • 4–6 ek liszt
  • só, fehér bors ízlés szerint
  • 2 dl olaj sütéshez
  • 4 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg reszelt sajt

Elkészítés

Hús előkészítése

A csirkemellet szeleteld fel vékony, kb. 1 cm vastag darabokra, sózd és borsozd meg mindkét oldalát, majd tedd félre egy kicsit.

Burgonyás bundakészítés

Reszeld le a meghámozott burgonyát közepes lyukú reszelőn. Sózd, borsozd, és hagyd állni 5–10 percig, hogy ereszd ki a levét. Ezután jól nyomkodd ki, és keverd hozzá a tojásokat és 4–6 evőkanál lisztet. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés vizet vagy tejfölt, hogy könnyen kenhető masszát kapj.

Sütés – zsírban

Melegíts kb. 150–170 °C-os olajat. A hús szeleteket először lisztbe forgatva, majd a burgonyás masszába mártva süsd mindkét oldalon 5–7 perc alatt aranybarnára. Ügyelj rá, hogy ne forrjon túl forrón, különben a bunda nem tapad meg jól.

Tejfölös réteg és sütés

Keverd össze a tejfölt a zúzott fokhagymával és egy kevés sóval. Helyezd a kisült húsokat sütőpapírral bélelt tepsibe, kanalazd rá a tejfölös keveréket, szórd meg reszelt sajttal, és süsd 5–8 percig 200°C-on, amíg a sajt megolvad és enyhén pirul.

Tippek

  • A burgonya felesleges levét alaposan nyomkodd ki – különben a bunda nem lesz ropogós.
  • A bundát mindig közvetlenül a sütés előtt keverd össze és kend a húsra.
  • Alacsonyabb (150–160°C) sütőolajban süsd, hogy a hús és a körítés egyszerre átsüljön.

Egészséges alternatívák

  • Cseréld a burgonyát cukkinire vagy édesburgonyára alacsonyabb szénhidráttartalomért.
  • A tejfölt helyettesítheted ízletes joghurtos öntettel.
  • Adj a bundába petrezselymet vagy fokhagymagranulátumot az intenzívebb íz mellett.

Elkészítési idő

Előkészítés: 15 perc
Sütés: 15 perc
Összesen: 30 perc

Tápértékek

Kalória: 366 kcal
Fehérje: 22.6 g
Szénhidrát: 33 g
Zsír: 15.8 g
Rost:

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

mátrai borzaska csirkemellből
Save
mátrai borzaska csirkemellből
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights