A tavasz egyik legkedveltebb zöld kincse a medvehagyma, amely frissességet, karakteres ízt és vitaminokban gazdag lendületet ad az ételeknek. Ebben a receptben a túróval és medvehagymával gazdagított töltelék kerül a csirkemellbe, így egy könnyű, mégis tápláló fogást kapunk, ami kiváló hétvégi vagy ünnepi ebédre is.
Ez a recept nemcsak egészséges, de egyszerűen elkészíthető is. A túró és a medvehagyma ízei remekül harmonizálnak, a csirkemell pedig szaftos marad a sütés során.
A medvehagymás túróval töltött csirkemell hozzávalói
- 4 db csirkemellfilé
- 25 dkg túró (félzsíros vagy zsíros)
- 1 csokor friss medvehagyma (kb. 50 g)
- 1 tojás
- 1 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 gerezd fokhagyma (reszelve vagy zúzva)
- só, bors ízlés szerint
- 10 dkg reszelt sajt (pl. trappista vagy edami) a tetejére
- kevés olaj vagy vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés
Elkészítés
1. A csirkemellfiléket alaposan megmossuk és papírtörlővel szárazra töröljük.
2. Minden filét óvatosan, egy éles kés segítségével oldalról bevágunk, hogy zsebet alakítsunk ki a tölteléknek. Ügyeljünk arra, hogy ne vágjuk át teljesen a húst.
3. A hús mindkét oldalát enyhén sózzuk és borsozzuk.
4. A túrót egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tejfölt és a tojást, majd alaposan összekeverjük.
5. A medvehagymát megmossuk, lecsöpögtetjük és finomra aprítjuk, majd a túrós keverékhez adjuk.
6. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a zúzott fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
7. Az egészet alaposan összedolgozzuk, hogy homogén masszát kapjunk.
8. A kész tölteléket egyenlően elosztjuk a csirkemellekben kialakított zsebekbe.
9. A nyílásokat fogpiszkálóval vagy hústűvel rögzítjük, hogy a töltelék sütés közben ne folyjon ki.
10. Egy sütőtálat vagy tepsit vékonyan kikenünk olajjal vagy vajjal, és belehelyezzük a megtöltött csirkemelleket.
11. A tetejükre reszelt sajtot szórunk.
12. Az előmelegített sütőben 180°C-on kb. 25-30 percig sütjük, amíg a sajt aranybarnára pirul, és a csirkemell teljesen átsül.
13. A kész töltött csirkemelleket 5 perc pihentetés után felszeleteljük.
14. Köretként friss salátát, párolt zöldségeket vagy rizst kínálhatunk mellé.
Elkészítési idő
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 30 perc
Összesen: 50 perc
Tippek
- A medvehagyma mindig frissen felhasználva a legjobb, ne hagyd sokáig állni.
- Ha túl laza a túró, adj hozzá még kevés zsemlemorzsát.
- Parmezán vagy karakteresebb sajt is szórható a tetejére.
- Használhatsz joghurtot tejföl helyett a diétásabb változathoz.
- Zsemlemorzsával meghintve ropogósabb kérget is kaphatsz.
Tápértékek
Kalória: 388 kcal
Fehérje: 50.8 g
Szénhidrát: 5 g
Zsír: 19 g
Rost: 0.4 g
