Narancsos gyömbéres csirkemell mézes mázzal
Ez az ünnepi étel tökéletes választás karácsonyra. A narancs és gyömbér frissessége, valamint a méz édessége különleges ízvilágot teremt, amely elvarázsolja a családot és a vendégeket.
Hozzávalók a narancsos gyömbéres csirkemellhez mézes mázzal
4 adaghoz:
- 4 db csirkemellfilé
- 2 narancs leve és reszelt héja (bio narancs ajánlott)
- 2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
- 3 evőkanál méz
- 2 evőkanál szójaszósz (világos)
- 1 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj
- 1 gerezd fokhagyma, reszelve
- Só és frissen őrölt bors ízlés szerint
- 1 teáskanál kukoricakeményítő (opcionális a máz sűrítéséhez)
Elkészítés: Narancsos gyömbéres csirkemell mézes mázzal
-
Előkészítés
- A csirkemellfiléket tisztítsd meg, majd mindkét oldalukat sózd és borsozd meg.
- Egy kis tálban keverd össze a narancs levét, reszelt héját, a mézet, reszelt gyömbért, szójaszószt és a reszelt fokhagymát. Ez lesz a pácleved.
-
Pácolás
- A csirkemelleket helyezd egy tálba vagy zárható zacskóba, majd öntsd rá a páclevet.
- Fedd le a tálat, és tedd hűtőbe minimum 1 órára, de akár egy éjszakára is, hogy a hús átvegye a narancsos-gyömbéres aromát.
-
Sütés
- Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon, és adj hozzá olívaolajat vagy kókuszolajat.
- Vedd ki a csirkemelleket a pácból (a páclét tedd félre), majd süsd meg őket oldalanként 3-4 percig, amíg szép aranybarna kérget kapnak.
-
Máz elkészítése
- A páclét öntsd egy kis lábasba, és közepes lángon kezd el melegíteni.
- Ha szeretnéd sűríteni, keverd össze a kukoricakeményítőt egy evőkanál vízzel, és add hozzá a melegedő pácléhez. Folyamatos keverés mellett sűrítsd be, hogy máz állagú legyen.
-
Csirkemellek mázolása
- A megsült csirkemelleket tedd egy tepsibe, majd kend meg őket bőségesen a narancsos-gyömbéres mázzal.
- Előmelegített sütőben (180°C) süsd további 10-12 percig, hogy az ízek összeérjenek.
-
Tálalás
- Tálald a csirkemelleket frissen, narancskarika-díszítéssel és friss petrezselyemmel megszórva. Köretként ajánljuk a vajas-burgonyapürét vagy párolt zöldségeket.
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 30 perc
Teljes idő: 45 perc
Tápértékek egy adaghoz (kb. 250 g)
- Kalória: 310 kcal
- Fehérje: 36 g
- Zsír: 8 g
- Telített zsír: 2 g
- Szénhidrát: 18 g
- Cukor: 15 g
- Rost: 1 g
- Nátrium: 550 mg
Tipp
- Ha intenzívebb narancsos ízvilágot szeretnél, a mázba adhatsz egy kis narancslikőrt (pl. Cointreau).
- A gyömbér és a méz aránya ízlés szerint változtatható, attól függően, hogy az édesség vagy a frissesség domináljon az ételben.
Ha szereted az ilyen típusú ételeket, akkor nézd meg a honlapon a mézes mustáros csirkemell receptjét is: Mézes mustáros csirkemell
Csirkemell recept összegzés
Recept neve
Narancsos gyömbéres csirkemell mézes mázzal
Szerző
Legény
Közzétéve
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes idő
Értékelés
1 Review(s) Based on
Hirdetések