narancsos gyömbéres csirkemell
narancsos gyömbéres csirkemell

Narancsos gyömbéres csirkemell mézes mázzal

Ez az ünnepi étel tökéletes választás karácsonyra. A narancs és gyömbér frissessége, valamint a méz édessége különleges ízvilágot teremt, amely elvarázsolja a családot és a vendégeket.

Hozzávalók a narancsos gyömbéres csirkemellhez mézes mázzal

4 adaghoz:

  • 4 db csirkemellfilé
  • 2 narancs leve és reszelt héja (bio narancs ajánlott)
  • 2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 3 evőkanál méz
  • 2 evőkanál szójaszósz (világos)
  • 1 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve
  • Só és frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő (opcionális a máz sűrítéséhez)

Elkészítés: Narancsos gyömbéres csirkemell mézes mázzal

  1. Előkészítés

    • A csirkemellfiléket tisztítsd meg, majd mindkét oldalukat sózd és borsozd meg.
    • Egy kis tálban keverd össze a narancs levét, reszelt héját, a mézet, reszelt gyömbért, szójaszószt és a reszelt fokhagymát. Ez lesz a pácleved.
  2. Pácolás

    • A csirkemelleket helyezd egy tálba vagy zárható zacskóba, majd öntsd rá a páclevet.
    • Fedd le a tálat, és tedd hűtőbe minimum 1 órára, de akár egy éjszakára is, hogy a hús átvegye a narancsos-gyömbéres aromát.
  3. Sütés

    • Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon, és adj hozzá olívaolajat vagy kókuszolajat.
    • Vedd ki a csirkemelleket a pácból (a páclét tedd félre), majd süsd meg őket oldalanként 3-4 percig, amíg szép aranybarna kérget kapnak.
  4. Máz elkészítése

    • A páclét öntsd egy kis lábasba, és közepes lángon kezd el melegíteni.
    • Ha szeretnéd sűríteni, keverd össze a kukoricakeményítőt egy evőkanál vízzel, és add hozzá a melegedő pácléhez. Folyamatos keverés mellett sűrítsd be, hogy máz állagú legyen.
  5. Csirkemellek mázolása

    • A megsült csirkemelleket tedd egy tepsibe, majd kend meg őket bőségesen a narancsos-gyömbéres mázzal.
    • Előmelegített sütőben (180°C) süsd további 10-12 percig, hogy az ízek összeérjenek.
  6. Tálalás

    • Tálald a csirkemelleket frissen, narancskarika-díszítéssel és friss petrezselyemmel megszórva. Köretként ajánljuk a vajas-burgonyapürét vagy párolt zöldségeket.

Előkészítési idő: 15 perc

Elkészítési idő: 30 perc

Teljes idő: 45 perc

Tápértékek egy adaghoz (kb. 250 g)

  • Kalória: 310 kcal
  • Fehérje: 36 g
  • Zsír: 8 g
    • Telített zsír: 2 g
  • Szénhidrát: 18 g
    • Cukor: 15 g
  • Rost: 1 g
  • Nátrium: 550 mg

Tipp

  • Ha intenzívebb narancsos ízvilágot szeretnél, a mázba adhatsz egy kis narancslikőrt (pl. Cointreau).
  • A gyömbér és a méz aránya ízlés szerint változtatható, attól függően, hogy az édesség vagy a frissesség domináljon az ételben.

Ha szereted az ilyen típusú ételeket, akkor nézd meg a honlapon a mézes mustáros csirkemell receptjét is: Mézes mustáros csirkemell

narancsos gyömbéres csirkemell
narancsos gyömbéres csirkemell

Csirkemell recept összegzés
recipe image
Recept neve
Narancsos gyömbéres csirkemell mézes mázzal
Szerző
Közzétéve
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes idő
Értékelés
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Hirdetések

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Verified by MonsterInsights