narancsos gyömbéres csirkemell
narancsos gyömbéres csirkemell

Narancsos gyömbéres csirkemell mézes mázzal

Ez az ünnepi étel tökéletes választás karácsonyra. A narancs és gyömbér frissessége, valamint a méz édessége különleges ízvilágot teremt, amely elvarázsolja a családot és a vendégeket.

Hozzávalók a narancsos gyömbéres csirkemellhez mézes mázzal

4 adaghoz:

  • 4 db csirkemellfilé
  • 2 narancs leve és reszelt héja (bio narancs ajánlott)
  • 2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 3 evőkanál méz
  • 2 evőkanál szójaszósz (világos)
  • 1 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve
  • Só és frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő (opcionális a máz sűrítéséhez)

Elkészítés: Narancsos gyömbéres csirkemell mézes mázzal

  1. Előkészítés

    • A csirkemellfiléket tisztítsd meg, majd mindkét oldalukat sózd és borsozd meg.
    • Egy kis tálban keverd össze a narancs levét, reszelt héját, a mézet, reszelt gyömbért, szójaszószt és a reszelt fokhagymát. Ez lesz a pácleved.
  2. Pácolás

    • A csirkemelleket helyezd egy tálba vagy zárható zacskóba, majd öntsd rá a páclevet.
    • Fedd le a tálat, és tedd hűtőbe minimum 1 órára, de akár egy éjszakára is, hogy a hús átvegye a narancsos-gyömbéres aromát.
  3. Sütés

    • Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon, és adj hozzá olívaolajat vagy kókuszolajat.
    • Vedd ki a csirkemelleket a pácból (a páclét tedd félre), majd süsd meg őket oldalanként 3-4 percig, amíg szép aranybarna kérget kapnak.
  4. Máz elkészítése

    • A páclét öntsd egy kis lábasba, és közepes lángon kezd el melegíteni.
    • Ha szeretnéd sűríteni, keverd össze a kukoricakeményítőt egy evőkanál vízzel, és add hozzá a melegedő pácléhez. Folyamatos keverés mellett sűrítsd be, hogy máz állagú legyen.
  5. Csirkemellek mázolása

    • A megsült csirkemelleket tedd egy tepsibe, majd kend meg őket bőségesen a narancsos-gyömbéres mázzal.
    • Előmelegített sütőben (180°C) süsd további 10-12 percig, hogy az ízek összeérjenek.
  6. Tálalás

    • Tálald a csirkemelleket frissen, narancskarika-díszítéssel és friss petrezselyemmel megszórva. Köretként ajánljuk a vajas-burgonyapürét vagy párolt zöldségeket.

Előkészítési idő: 15 perc

Elkészítési idő: 30 perc

Teljes idő: 45 perc

Tápértékek egy adaghoz (kb. 250 g)

  • Kalória: 310 kcal
  • Fehérje: 36 g
  • Zsír: 8 g
    • Telített zsír: 2 g
  • Szénhidrát: 18 g
    • Cukor: 15 g
  • Rost: 1 g
  • Nátrium: 550 mg

Tipp

  • Ha intenzívebb narancsos ízvilágot szeretnél, a mázba adhatsz egy kis narancslikőrt (pl. Cointreau).
  • A gyömbér és a méz aránya ízlés szerint változtatható, attól függően, hogy az édesség vagy a frissesség domináljon az ételben.

Ha szereted az ilyen típusú ételeket, akkor nézd meg a honlapon a mézes mustáros csirkemell receptjét is: Mézes mustáros csirkemell

narancsos gyömbéres csirkemell
narancsos gyömbéres csirkemell

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights