
A rántott csirkemell igazi klasszikus a magyar konyhában – de valljuk be, nem mindig sikerül tökéletesre. Sokan panaszkodnak arra, hogy kiszárad, kemény lesz, vagy épp túl zsíros. Ez a recept azért készült, hogy megmutassa: lehet omlós, szaftos és ropogós a rántott csirkemell, ha néhány apró, de lényeges trükköt betartunk.
Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan készítheted el lépésről lépésre a tökéletes omlós rántott csirkemellet, úgy, hogy az kívül aranybarnára süljön, belül pedig szaftos maradjon. A receptet akár kezdők is bátran kipróbálhatják!
Hozzávalók
- 2 egész csirkemellfilé (kb. 600-700 g)
- só, bors ízlés szerint
- 2 gerezd fokhagyma (reszelve vagy zúzva)
- 2 tojás
- 5 evőkanál finomliszt
- 8-10 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 dl tej (a pácoláshoz)
- 1 teáskanál mustár (opcionális, a páchoz)
- olaj a sütéshez (napraforgó vagy repce)
Elkészítés
Elkészítés
1. A csirkemellfiléket vágd félbe hosszában, hogy vékonyabb szeleteket kapj. Ha szükséges, óvatosan klopfold ki őket egyenletes vastagságúra. Mindkét oldalukat sózd és borsozd ízlés szerint.
2. Helyezd a csirkemellszeleteket egy tálba. Öntsd rájuk a tejet, adj hozzá egy teáskanál mustárt (ha használod), és keverd bele a zúzott fokhagymát. Fedd le a tálat fóliával, és tedd hűtőbe legalább 1 órára, de akár egy éjszakára is pácolódni. Ez a lépés biztosítja, hogy a hús omlós és ízletes legyen.
3. Készíts elő három tálat: az elsőbe tedd a lisztet, a másodikba verd fel a tojásokat egy csipet sóval, a harmadikba pedig helyezd a zsemlemorzsát. Vedd ki a csirkemelleket a pácból, és itasd le róluk a felesleges nedvességet papírtörlővel. Forgasd meg a szeleteket először a lisztben, ügyelve arra, hogy mindenhol befedje őket. Ezután mártsd a lisztezett húst a felvert tojásba, hagyd, hogy a felesleg lecsepegjen. Végül forgasd meg a zsemlemorzsában, finoman nyomkodva, hogy jól tapadjon a panír.
4. Egy nagyobb serpenyőben hevíts bőséges mennyiségű olajat közepes hőfokon. Az ideális sütési hőmérséklet körülbelül 175°C; ha nincs hőmérőd, tesztelheted egy kis darab kenyérrel: ha az olajba dobva pezseg és aranybarnára sül, megfelelő a hőmérséklet. Helyezd a panírozott csirkemelleket az olajba, ügyelve arra, hogy ne zsúfold túl a serpenyőt. Süsd a szeleteket oldalanként 3-4 percig, amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek. Ha vastagabb szeleteket készítesz, érdemes a sütési időt kissé növelni, de vigyázz, hogy ne száradjanak ki.
5. A megsült csirkemelleket helyezd papírtörlővel bélelt tányérra vagy rácsra, hogy a felesleges olajat lecsepegtesd. Tálald frissen, kedvenc köreteiddel, például petrezselymes burgonyával, friss salátával vagy párolt zöldségekkel.
Tippek
- A tej és fokhagyma pácolás megőrzi a hús puhaságát.
- Vékony szeleteket használj az egyenletes sütéshez.
- Használj bő olajat, hogy ropogós legyen a panír.
- Ne süsd túl – 3-4 perc oldalanként elég lehet.
Egészséges alternatívák
- Süsd sütőben kevés olajspray-jel, 200°C-on 25 percig.
- Air fryer-ben süsd 190°C-on 12-15 percig.
- Használj teljes kiőrlésű panírt vagy zabpelyhet.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc + pácolás (min. 1 óra)
Sütés: 15 perc
Összesen: 25 perc aktív munka + pácolási idő
Tápértékek
Kalória: 340 kcal
Fehérje: 35 g
Szénhidrát: 14 g
Zsír: 16 g
Rost: 1 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Töltött rántott csirkemell recept – szaftos belső, ropogós külső
- Hawaii csirkemell – Egzotikus ízek az ünnepi asztalra
- 10 tipp a tökéletes csirkemell elkészítéséhez – Így lesz mindig szaftos és omlós!
