Omlós rántott csirkemell recept: így lesz igazán szaftos és ropogós

omlós rántott csirkemell
omlós rántott csirkemell

A rántott csirkemell igazi klasszikus a magyar konyhában – de valljuk be, nem mindig sikerül tökéletesre. Sokan panaszkodnak arra, hogy kiszárad, kemény lesz, vagy épp túl zsíros. Ez a recept azért készült, hogy megmutassa: lehet omlós, szaftos és ropogós a rántott csirkemell, ha néhány apró, de lényeges trükköt betartunk.

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan készítheted el lépésről lépésre a tökéletes omlós rántott csirkemellet, úgy, hogy az kívül aranybarnára süljön, belül pedig szaftos maradjon. A receptet akár kezdők is bátran kipróbálhatják!

Hozzávalók

  • 2 egész csirkemellfilé (kb. 600-700 g)
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve vagy zúzva)
  • 2 tojás
  • 5 evőkanál finomliszt
  • 8-10 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 dl tej (a pácoláshoz)
  • 1 teáskanál mustár (opcionális, a páchoz)
  • olaj a sütéshez (napraforgó vagy repce)

Elkészítés

Elkészítés

1. A csirkemellfiléket vágd félbe hosszában, hogy vékonyabb szeleteket kapj. Ha szükséges, óvatosan klopfold ki őket egyenletes vastagságúra. Mindkét oldalukat sózd és borsozd ízlés szerint.

2. Helyezd a csirkemellszeleteket egy tálba. Öntsd rájuk a tejet, adj hozzá egy teáskanál mustárt (ha használod), és keverd bele a zúzott fokhagymát. Fedd le a tálat fóliával, és tedd hűtőbe legalább 1 órára, de akár egy éjszakára is pácolódni. Ez a lépés biztosítja, hogy a hús omlós és ízletes legyen.

3. Készíts elő három tálat: az elsőbe tedd a lisztet, a másodikba verd fel a tojásokat egy csipet sóval, a harmadikba pedig helyezd a zsemlemorzsát. Vedd ki a csirkemelleket a pácból, és itasd le róluk a felesleges nedvességet papírtörlővel. Forgasd meg a szeleteket először a lisztben, ügyelve arra, hogy mindenhol befedje őket. Ezután mártsd a lisztezett húst a felvert tojásba, hagyd, hogy a felesleg lecsepegjen. Végül forgasd meg a zsemlemorzsában, finoman nyomkodva, hogy jól tapadjon a panír.

4. Egy nagyobb serpenyőben hevíts bőséges mennyiségű olajat közepes hőfokon. Az ideális sütési hőmérséklet körülbelül 175°C; ha nincs hőmérőd, tesztelheted egy kis darab kenyérrel: ha az olajba dobva pezseg és aranybarnára sül, megfelelő a hőmérséklet. Helyezd a panírozott csirkemelleket az olajba, ügyelve arra, hogy ne zsúfold túl a serpenyőt. Süsd a szeleteket oldalanként 3-4 percig, amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek. Ha vastagabb szeleteket készítesz, érdemes a sütési időt kissé növelni, de vigyázz, hogy ne száradjanak ki.

5. A megsült csirkemelleket helyezd papírtörlővel bélelt tányérra vagy rácsra, hogy a felesleges olajat lecsepegtesd. Tálald frissen, kedvenc köreteiddel, például petrezselymes burgonyával, friss salátával vagy párolt zöldségekkel.

Tippek

  • A tej és fokhagyma pácolás megőrzi a hús puhaságát.
  • Vékony szeleteket használj az egyenletes sütéshez.
  • Használj bő olajat, hogy ropogós legyen a panír.
  • Ne süsd túl – 3-4 perc oldalanként elég lehet.

Egészséges alternatívák

  • Süsd sütőben kevés olajspray-jel, 200°C-on 25 percig.
  • Air fryer-ben süsd 190°C-on 12-15 percig.
  • Használj teljes kiőrlésű panírt vagy zabpelyhet.

Elkészítési idő

Előkészítés: 10 perc + pácolás (min. 1 óra)
Sütés: 15 perc
Összesen: 25 perc aktív munka + pácolási idő

Tápértékek

Kalória: 340 kcal
Fehérje: 35 g
Szénhidrát: 14 g
Zsír: 16 g
Rost: 1 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

omlós rántott csirkemell
omlós rántott csirkemell – a kép illusztráció

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights