
Őzgerincformában sült csirkemell recept
Az őzgerincformában sült csirkemell egy ízletes és látványos étel, amely tökéletes választás ünnepi alkalmakra vagy családi összejövetelekre. A szaftos csirkemell, a ropogós bacon és az olvadt sajt harmonikus kombinációja mindenkit levesz a lábáról. Ráadásul az elkészítése is egyszerű, így kezdő szakácsok is bátran belevághatnak.
Ha tetszik ez a recept, próbáld ki a Baconbe göngyölt csirkemell receptet is, amely hasonlóan ízletes és egyszerűen elkészíthető
Hozzávalók az őzgerincformában sült csirkemellhez
- 80 dkg csirkemellfilé
- 40 dkg szeletelt bacon
- 20 dkg reszelt sajt (pl. trappista vagy gouda)
- 2 db tojás
- 1 csokor friss petrezselyem
- 4 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál finomliszt
- 2 teáskanál só
- Bors ízlés szerint
- 1 evőkanál vaj (a forma kikenéséhez)
- 2 teáskanál zsemlemorzsa (a forma szórásához)
Az őzgerincformában sült csirkemell elkészítése
-
Előkészítés:
- A csirkemellet alaposan megmossuk, majd apró kockákra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a sóval és a borssal, majd félretesszük pihenni.
-
Massza elkészítése:
- Egy nagy tálban összekeverjük a tejfölt, a tojásokat, a lisztet, az apróra vágott petrezselymet és a reszelt sajtot, amíg homogén masszát nem kapunk.
-
Csirkemell hozzáadása:
- A fűszeres csirkemellkockákat beleforgatjuk a sajtos masszába, ügyelve arra, hogy minden darabot egyenletesen bevonjon.
-
Őzgerincforma előkészítése:
- Az őzgerincformát kivajazzuk, majd megszórjuk zsemlemorzsával. A bacon szeleteket a forma hosszanti irányában úgy helyezzük el, hogy kissé fedjék egymást, és a széleik túllógjanak a forma peremén.
-
Töltés és sütés:
- A csirkemelles masszát egyenletesen eloszlatjuk a baconnel kibélelt formában, majd a kilógó bacon szeleteket ráhajtjuk a tetejére, teljesen befedve a tölteléket.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on sütjük 40 percig. Ezután óvatosan kiborítjuk a formából egy tepsire, és további 10-15 percig sütjük, amíg a bacon aranybarnára és ropogósra sül.
-
Tálalás:
- A kész ételt hagyjuk pár percig pihenni, majd szeletekre vágva tálaljuk. Kiválóan illik hozzá a friss saláta vagy a burgonyapüré.
Tippek és trükkök
- Variációk: A csirkemelles masszához adhatunk apróra vágott gombát, paprikát vagy akár spenótot is, hogy gazdagabbá tegyük az ízvilágot.
- Sajt választás: A trappista sajt mellett használhatunk füstölt sajtot vagy mozzarellát is a különlegesebb ízért.
- Előre elkészítés: Az ételt előző nap is összeállíthatjuk, majd sütés előtt a hűtőben tárolhatjuk. Így időt spórolhatunk egy-egy vendégség vagy családi ebéd előtt.
- Tálalási ötlet: Hidegen is kiváló, így hidegtálak részeként is megállja a helyét, például ünnepi alkalmakkor.
Ha szereted a sajtos ételeket, nézd meg a Sajttal töltött csirkemell receptet is.

Hirdetések