Pácolt grillezett csirkemell – így lesz igazán omlós és zamatos

pácolt grillezett csirkemell
pácolt grillezett csirkemell

A grillezett csirkemell gyakran hírhedt arról, hogy szárazra sül, ha nem megfelelően készítjük. Azonban egy jól megválasztott pác csodákat művel a hússal: nemcsak az ízeket mélyíti el, hanem a textúrát is puhítja, így a végeredmény garantáltan omlós és szaftos lesz. Ez a pácolt grillezett csirkemell recept azoknak szól, akik szeretik a karakteres ízeket és a hibátlan állagot.

A pácban használt olaj, citromlé és fűszerek segítenek abban, hogy a csirkemell íze minden falatban érvényesüljön. Könnyű, nyári ebédként vagy akár hétvégi grillpartikra is ideális választás.

Hozzávalók

  • 4 db csirkemellfilé
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • ½ teáskanál oregánó
  • ½ teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál só

Elkészítés

A csirkemell előkészítése

A csirkemellfiléket mossuk meg, töröljük szárazra, majd ha túl vastagok, vágjuk őket félbe. Ez segít, hogy egyenletesen süljenek át a grillen.

Pác elkészítése

Egy közepes tálban keverjük össze az olívaolajat, citromlevet, mustárt, füstölt paprikát, fokhagymaport, oregánót, borsot és sót.

Pácolás

A csirkemelleket forgassuk bele a pácba, majd tegyük őket zárható edénybe vagy zacskóba. Hagyjuk állni legalább 2 órát, de akár egy éjszakát is a hűtőben.

Grill előkészítése

Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra (180–200°C). A grillrácsot kenjük be kevés olajjal, hogy ne ragadjon le a hús.

Grillezés

A pácolt csirkemelleket helyezzük a forró grillrácsra. Oldalanként 5–6 percig süssük, amíg szép kérget kap, és belül átsül. Húshőmérővel ellenőrizhetjük: 72–75°C az ideális.

Pihentetés és tálalás

A kész csirkemellet vegyük le a grillről, pihentessük 5 percig lefedve, majd tálaljuk salátával, sült zöldségekkel vagy friss kenyérrel.

Tippek

  • A pácolás hossza kulcsfontosságú: minimum 2 óra, de 8–12 óra esetén lesz igazán ízgazdag és omlós.
  • Ne sózzuk túl a pácot, mivel a hosszabb pácolási idő alatt a só mélyen beivódik.
  • A grillt ne tekerjük túl magas hőfokra, hogy ne égjen meg a hús kívülről, mielőtt belül átsülne.

Egészséges alternatívák

  • Az olívaolaj helyett használhatunk natúr joghurtot a pác alapjául, amely még szaftosabbá teszi a húst.
  • A só mennyiségét csökkenthetjük, és több friss fűszert (pl. kakukkfű, rozmaring) használhatunk.
  • A pácolás során citrom helyett lime-ot vagy narancslevet is kipróbálhatunk, ha változatosabb ízre vágyunk.

Elkészítési idő

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 12 perc
Összesen: 2 óra 25 perc

Tápértékek

Kalória: 225 kcal
Fehérje: 33 g
Szénhidrát: 1.5 g
Zsír: 9 g
Rost: 0.4 g

Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is

pácolt grillezett csirkemell
pácolt grillezett csirkemell

Legújabb csirkemell receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Verified by MonsterInsights