A panírozott csirkemell igazi alapdarab a magyar konyhában. Akár vasárnapi ebédről, családi ünnepségről vagy gyors hétköznapi vacsoráról van szó, ez a fogás mindig biztos befutó. Egyszerű, laktató, és a gyerekektől a nagyszülőkig mindenki szereti.
Ebben a receptben megmutatjuk, hogyan készítheted el a klasszikus panírozott csirkemellet úgy, hogy kívül tökéletesen ropogós, belül pedig szaftos maradjon. Nincs túlbonyolítva – pont olyan, amilyennek lennie kell.
Hozzávalók
- 2 nagy csirkemellfilé
- só, bors ízlés szerint
- 2-3 evőkanál liszt
- 2 tojás
- 8-10 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 evőkanál tej (a tojásba)
- étolaj a sütéshez
Elkészítés
Elkészítés
1. A csirkemellfiléket vágd vékony szeletekre. Mindkét oldalukat enyhén sózd és borsozd ízlés szerint.
2. Készíts elő három tálat: az elsőbe tedd a lisztet, a másodikba verd fel a tojásokat egy evőkanál tejjel és egy csipet sóval, a harmadikba pedig helyezd a zsemlemorzsát. Forgasd meg a csirkemellszeleteket először a lisztben, majd a tojásban, végül a zsemlemorzsában, finoman nyomkodva, hogy jól tapadjon a panír.
3. Egy serpenyőben hevíts bőséges mennyiségű étolajat közepes hőfokon. Helyezd a panírozott csirkemelleket az olajba, ügyelve arra, hogy ne zsúfold túl a serpenyőt. Süsd a szeleteket oldalanként 3-4 percig, amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.
4. A megsült csirkemelleket helyezd papírtörlővel bélelt tányérra, hogy a felesleges olajat lecsepegtesd. Tálald frissen, kedvenc köreteiddel, például petrezselymes burgonyával, friss salátával vagy párolt zöldségekkel.
Tippek
- A csirkemell szeletek vastagsága befolyásolja a sütési időt – kb. 0,5 cm az ideális.
- A tojásba kevert kis tej lazább, levegősebb panírt eredményez.
- Bő olajban süss, hogy ne ázzon el a panír.
- Ne zsúfold túl a serpenyőt – a hő csökkenése rontja a végeredményt.
Egészséges alternatívák
- Sütőben sütve, kevés olajjal permetezve 200°C-on 20-25 percig.
- Teljes kiőrlésű morzsa vagy zabpehely panírhoz.
- Air fryer-ben 180°C-on 12-15 perc alatt, minimális olajjal.
Elkészítési idő
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 15 perc
Összesen: 30 perc
Tápértékek
Kalória: 350 kcal
Fehérje: 35 g
Szénhidrát: 15 g
Zsír: 15 g
Rost: 0.5 g
Nézd meg ezeket a csirkemell recepteket is
- Panírozott csirkemell csíkok: tökéletes házi verzió gyors vacsorára
- Rántott csirkeszárny recept – kívül ropogós, belül omlós
- Tárkonyos csirkeragu leves – a klasszikus recept, amit imádni fogsz!
