A paradicsomos csirke egy klasszikus, ízletes és egyszerűen elkészíthető fogás, amely tökéletes választás egy gyors vacsorához vagy akár egy hétvégi ebédhez. A lédús paradicsomszósz és a fűszeres csirke kombinációja garantáltan mindenkit levesz a lábáról.
A paradicsomos csirke recept hozzávalói
- 4 db csirkemellfilé
- 400 g hámozott, darabolt paradicsom (konzerv vagy friss)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 tk bazsalikom
- 1 tk oregánó
- 1 tk só
- ½ tk frissen őrölt fekete bors
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk cukor (a paradicsom savasságának ellensúlyozására)
- 1 dl csirkealaplé vagy víz
- 1 dl száraz fehérbor (opcionális)
- 50 g reszelt parmezán vagy mozzarella (opcionális)
Elkészítés
Előkészítés
A csirkemelleket tisztítsd meg, majd vágd őket kisebb szeletekre vagy kockákra. A vöröshagymát aprítsd fel, a fokhagymát zúzd össze vagy vágd nagyon finomra. Ha friss paradicsomot használsz, forrázd le, majd hámozd meg és darabold fel.
Csirke elősütése
Egy serpenyőben hevíts fel 2 evőkanál olívaolajat, majd közepes lángon süsd a csirkemelleket 3-4 percig, míg enyhén aranybarnák nem lesznek. Sózd, borsozd ízlés szerint, majd vedd ki a serpenyőből és tedd félre.
Paradicsomos szósz elkészítése
Ugyanabban a serpenyőben dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd illatosra. Öntsd hozzá a hámozott, darabolt paradicsomot, és keverd bele az oregánót, bazsalikomot és a cukrot. Ha szeretnéd még ízletesebbé tenni, adj hozzá egy deci fehérbort, és hagyd, hogy az alkohol elpárologjon. Önts hozzá 1 dl csirkealaplevet vagy vizet, és főzd lassú tűzön kb. 10 percig, hogy a szósz besűrűsödjön.
Csirke és szósz összeállítása
Tedd vissza a sült csirkét a paradicsomos szószba, majd alaposan forgasd össze. Főzd még 5-7 percig, hogy a csirke teljesen megpuhuljon és átvegye a paradicsom fűszeres ízét. Ha szereted a sajtos ételeket, a végén szórd meg reszelt parmezánnal vagy mozzarellával, és hagyd, hogy ráolvadjon.
Tálalás
Melegen tálald friss bazsalikomlevelekkel megszórva. Kínálhatod főtt tésztával, rizzsel, friss kenyérrel vagy akár párolt zöldségekkel is.
Elkészítési idő
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: 30 perc
Tippek
- Adj a szószhoz egy kevés balzsamecetet vagy egy csipet chilipelyhet a pikánsabb ízért.
- Tejszín vagy sajt nélkül is tökéletesen krémes marad a paradicsomos szósz.
- A paradicsomos csirke másnapra még finomabb lesz, mert az ízek jobban összeérnek.
Tápértékek
Kalória: 320 kcal
Fehérje: 38 g
Szénhidrát: 12 g
Zsír: 10 g
Rost: 3 g
